Οι θερινές εκδηλώσεις στο Citrus

0

Συνεχίζοντας την παράδοση της φιλοξενίας αξιόλογων εκδηλώσεων, το Citrus, Άρωμα Μνήμης ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει εκθέσεις, παρουσιάσεις και παιχνίδια για παιδιά

Πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Citrus, που ωστόσο υστερεί και σε αριθμό εκδηλώσεων και σε αίγλη, σε σχέση με τα φεστιβάλ που φιλοξενήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους εκθεσιακούς χώρους και στην «Καλή Αυλή» του Citrus. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Καλοκαίρι 2017

26/7/2017 – 9/8/2017 // Προαύλιος χώρος καφέ CITRUS

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μία κουκίδα στον χάρτη»
Φωτογράφος: Ασημίνα Γιαγκουδάκη

Όταν είσαι μικρός και απομακρυσμένος, διψάς για επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν ο τόπος σου έχει φυσικές ομορφιές, προσωπικότητα και ιστορία, γίνεται τουριστικός προορισμός και φέρνει τον κόσμο στα πόδια σου. Γνωρίζεις άλλες χώρες μέσα από τα λόγια και τις περιγραφές των επισκεπτών. Αυτό δημιουργεί θέληση και ανάγκη μάθησης και εκπαίδευσης […]. Η Νοτιανατολική Ασία είναι χωρισμένη σε μέρη με μεγάλη ανάπτυξη και υποδομή και σε άλλα νέα, ανεκπαίδευτα ή και ανίδεα στον τουρισμό λόγω κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων και εχθροπραξιών. Η φωτογραφική αυτή έκθεση παρουσιάζει πολλά από αυτά τα μέρη μετά από μία 18μηνη διαμονή της δημιουργού στην περιοχή.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη φιλική συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, η οποία θα διοργανώσει και ομιλία με την φωτογράφο στις 2 Αυγούστου στις 8μμ στο Κτήμα CITRUS.


1/8/2017 – 31/9/2017 // Εσωτερικός χώρος καφέ CITRUS
Έκθεση κεντήματος

Στο χώρο θα παρουσιάζονται τα χειροποίητα κεντήματα που παρασκευάζουν με πολύ μεράκι Χιώτισσες, οι οποίες παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα μαθήματα κεντήματος που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τη CITRUS.


4/8/2017 // Προαύλιος χώρος καφέ CITRUS
Παιδαγωγικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών (προνήπιο)
Ώρα: 19:00-20:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά από Παρασκευή 28/7/2017 στο 6976522041


16/8/2017 // Προαύλιος χώρος καφέ CITRUS
Παιδαγωγικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών (νήπιο)
Ώρα: 19:00-20:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης τηλεφωνικά από Παρασκευή 9/8/2017 στο 6976522041. Υπεύθυνη: Αγγελική Συράκη. Μετά την μεγάλη επιτυχία, αλλά και τη συμμετοχή που είχε το περασμένο καλοκαίρι η δράση, αποφασίστηκε να επαναληφθεί και φέτος σε συνεργασία με την εταιρεία Δ.Κλειδάς & ΣΙΑ.

Τα παιδιά χρειάζονται ακόμα και το καλοκαίρι δημιουργικούς τρόπους απασχόλησης. Έτσι, τα 2 απογεύματα που έχει προγραμματιστεί η δράση αυτή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στο χώρο του CITRUS, ενώ οι γονείς θα μπορούν να απολαύσουν τον καφέ και το γλυκό τους στο καφέ.

*** Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας βάσει τηλεφωνικών κρατήσεων.
*** Στις κρατήσεις θα τηρηθούν αυστηρά τα όρια ηλικίας, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά που θα ενταχθούν στο group να συμμετέχουν ενεργά.


19/8/2017 // Πλακόστρωτος διάδρομος CITRUS
Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης CHIOS NATURE
Ώρα: 20:00

Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας που αποτελεί πλέον θεσμό για τη Χίο. Κάθε χρόνο, την ίδια περίοδο, στο Κτήμα CITRUS ‘μεταφέρεται’ η φύση της Χιώτικης υπαίθρου. Για άλλη μια χρονιά, θα φιλοξενηθούν στο χώρο μας όλες οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό που διοργανώνει ο οργανισμός CHIOS NATURE.

*Διάρκεια έκθεσης: Μέσα Σεπτεμβρίου


20/8/2017 // Καλή Αυλή
Ομιλία του Αστροφυσικού Μανώλη Γεωργούλη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρονομίας Χίου
Θέμα: «Διεθνείς Προσπάθειες Πρόγνωσης της Ηλιακής Δραστηριότητας: από τη Θεωρία στην Πράξη»
Ώρα: Αναμένεται ενημέρωση για την ακριβή ώρα έναρξης

Ο Χιώτης Αστροφυσικός Μανώλης Γεωργούλης είναι ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών και έχει εξειδίκευση πάνω στην πρόβλεψη του ηλιακού ανέμου.

Στην ομιλία του θα αναφερθεί στις προσπάθειες που γίνονται από διεθνείς ερευνητικές ομάδες, που προσπαθούν να απαντήσουν στο πρακτικό ερώτημα του πως θα προστατευτούμε από μια διαστημική θύελλα, από αυτές που δεν συμβαίνουν συχνά αλλά είναι σίγουρο (όπως οι μεγάλοι σεισμοί) ότι κάποτε θα συμβούν. Βασικά χαρακτηριστικά των ομάδων είναι η πολυεπίπεδη, διεπιστημονική εμπειρία και μια ανεμπόδιστη, χωρίς σύνορα, μεταφορά πληροφορίας (γνώση, εμπειρία, τεχνογνωσία). Σε αρκετές από αυτές τις ομάδες, σημαίνοντα ρόλο παίζουν και Έλληνες ερευνητές. Με τα αποτελέσματα να είναι ακόμα αβέβαια, μένει να φανεί αν η μάχη της αποτελεσματικής πρόγνωσης του διαστημικού καιρού μπορεί να κερδηθεί, απαντώντας παράλληλα στο θεμελιώδες ερώτημα του αν γνωρίζουμε αρκετά για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Παράλληλα με την ομιλία θα οργανωθεί κυνήγι θησαυρού με επιστημονικές και αστρονομικές προεκτάσεις για τους μικρούς μας φίλους που θα οργανωθεί από ένα πολύ έμπειρο μέλος του συλλόγου μας πάνω στην αστρονομία αλλά και στην επίβλεψη παιδιών μικρής ηλικίας.


6. 23/8/2017 // Καλή Αυλή
Παρουσίαση του βιβλίου «Η ΠΟΚΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ» του Κώστα Ζαφείρη
Εκδόσεις «άλφα πι»
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Γιάννης Παληός
Ώρα: 20:00

45 Iστορίες του μικρόκοσμου

Ιστορίες του σπιτιού, της γειτονιάς, του χωριού και του καφενείου. Ιστορίες της μνήμης, της κρίσης, των εκλογών, της θάλασσας. Μια περιπέτεια της αφήγησης που συνεχίζεται. Καταστάσεις, περιστατικά, φάρσες και τραύματα.

Άλλοτε στο κέντρο, άλλοτε στο περιθώριο των μεγάλων γεγονότων. Μικρές ιστορίες. Βιαστικά γραψίματα στο σημειωματάριο; Γράμματα που έμειναν ανεπίδοτα; Φωτογραφίες της στιγμής;

45 μικρά διηγήματα. Όλα αυτά που χαμηλόφωνα συνθέτουν τους μικρόκοσμους μέσα στους οποίους πορευόμαστε. Εκεί που παλεύουμε, θυμώνουμε, θυμόμαστε, αγαπάμε, ζούμε. Με δάκρυ αλλά και με χαμόγελο.

Με μια και μόνη πρόκληση. Να ειπωθούν όσα πρέπει να ειπωθούν, να μη χαθούν, να μη σβήσουν στη λήθη.

Άφησε σχόλιο