Ξεχασμένοι στην Ειδομένη

0

Εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε ηλικίας παραμένουν εγκλωβισμένοι στο συνοριακό πέρασμα προς την ΠΓΔΜ, καθώς τους απαγορεύεται η διέλευση με το αυθαίρετο κριτήριο της εθνικότητας. Σε απεργία πείνας με ραμμένα στόματα 10 πρόσφυγες από το Ιράν.

25/11/2015: Πρόσφυγες αποκλεισμένοι στην Ειδομένη, υπό βροχή

Άνθρωποι από το Ιράν, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Μαρόκο και άλλες χώρες διαλυμένες από τον πόλεμο, τη φτώχεια ή την καταπίεση αυταρχικών καθεστώτων παραμένουν καθηλωμένοι για έβδομη ημέρα στο πέρασμα από την Ειδομένη προς τη Γευγελή, από τότε δηλαδή που η πΓΔΜ αποφάσισε αυθαίρετα να κλείσει τα σύνορα σε όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αντίστοιχα μέτρα έλαβαν και χώρες όπως η Σερβία και η Κροατία, μέτρο που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και μετριοπαθών διεθνών οργανισμών όπως η Υπ. Αρμοστεία, o ΔΟΜ και η UNICEF.

Ο πρόχειρος καταυλισμός των αποκλεισμένων προσφύγων κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει Θεσσαλονίκη και Σκόπια

Ανεξάρτητοι εθελοντές που βρίσκονται στην Ειδομένη αναφέρουν χαρακτηριστικά, το βράδυ της Τρίτης:

«Τα αποψινά νέα από τα σύνορα
Μερικοί από τους πρόσφυγες έχουν μείνει αποκλεισμένοι επί έξι μέρες χωρίς κατάλληλο καταφύγιο.
Προσαρμόζονται στην δυσάρεστη πραγματικότητα και φτιάχνουν τον πρόχειρο καταυλισμό τους, χωριζόμενοι ανά χώρα σε μικρά γκέτο.
Δεν υπάρχει δρόμος μπροστά γι’ αυτούς τους ξεχασμένους ανθρώπους.
Οι εθελοντές κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να παρέχουν τροφή, καταφύγιο και κουβέρτες, αλλά φυσικά αυτά δεν θα είναι ποτέ αρκετά για όλους.
Ο καιρός είναι μουντός και υπάρχει πρόβλεψη και για νέες βροχές.
Ολη την ώρα, οι αποκλεισμένοι άνθρωποι κοιτούν καθώς οι «αποδεκτοί» πρόσφυγες περνούν τα σύνορα προς την πΓΔΜ και συνεχίζουν το ταξίδι τους μες στην Ευρώπη.
ΑΝΟΙΧΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Iρανοί πρόσφυγες έχουν ραψει τα στόματά τους και έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στην Ειδομένη (φωτ.: Γ. Μουτάφης)

Αγωνία για τις επόμενες μέρες

Η προσωρινή ανάπαυλα στις αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, λόγω κυρίως των ισχυρών νοτιάδων, τερματίστηκε καθώς η μικρή βελτίωση του καιρού επέτρεψε σε εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες να περάσουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.  Στη Λέσβο την Τρίτη καταγράφηκαν περί τις 2.200 αφίξεις, 150 εκ των οποίων έφτασαν με ιστιοπλοϊκό – μόνο που δεν επρόκειτο για «εντυπωσιακό» ταξίδι, όπως έγραψαν τα ΜΜΕ, αλλά για πολύ επικίνδυνο. Ένας από τους επιβάτες, ο Νιζάρ Μπαχούρ, πολιτικός μηχανικός από τη Δαμασκό που ταξίδεψε μαζί με την οικογένεια του με το συγκεκριμένο ιστιοπλοϊκό, είπε στην ΕΡΑ Αιγαίου: «Το ταξίδι ήταν πραγματικά δύσκολο και για τρεις ώρες ήμασταν στο έλεος των κυμάτων. Ήμασταν πολλά άτομα και όλοι στριμωγμένοι, ενώ υπήρχαν και πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Πριν μπούμε στο σκάφος ταξιδεύαμε για ώρες ολόκληρες από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί δώσαμε 2.500 δολάρια για κάθε μέλος της οικογένειάς μου. Τώρα θέλουμε να πάμε στη Γερμανία και εύχομαι να μπορέσω να δουλέψω και πάλι και να τα παιδιά μου να πάνε σχολείο».  Από τις δεκάδες βάρκες που έφτασαν στη Λέσβο, αγνοείται ένας πρόσφυγας που έπεσε στη θάλασσα, ενώ εντοπίστηκαν και δύο σοροί πνιγμένων από προηγούμενα ναυάγια…

Πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο, πρωί Τετάρτης 25/11/2015 (φωτ.: SantiPalacios)

Στη Χίο επίσης έφτασαν εκατοντάδες πρόσφυγες χθες και σήμερα, που περνούν τη διαδικασία καταγραφής στα Ταμπάκικα συνήθως κρυώνοντας και πεινώντας καθώς βγαίνουν βρεγμένοι από τα άθλια φουσκωτά που παλεύουν με τα κύματα πριν καταφέρουν να φτάσουν στην ξηρά. Στα Ταμπάκικα γίνεται συχνά διανομή ρούχων και όσων παπουτσιών υπάρχουν διαθέσιμα από εθελοντές. Οι πρόσφυγες κατόπιν βρίσκουν καταφύγιο ως την αναχώρησή τους στον καταυλισμό της Σούδας, όπου όμως συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης τροφής.

Ενώ ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί ξανά, ο αυξημένος αριθμός προσφύγων που θα φτάσει στην Ειδομένη τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Η προσφυγική οδύσσεια συνεχίζεται, κι ας έχουν αλλάξει κατεύθυνση τα φώτα της δημοσιότητας, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι να αυξάνουν την ισλαμοφοβία και τον κίνδυνο να μεταβληθούν σε αποδιοπομπαίοι τράγοι οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά, ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, συνήθως έχουν και σχετική άμεση ενημέρωση:

Άφησε σχόλιο