15 νησιά του Αιγαίου στα χνάρια της Τήλου

0

Στροφή προς την παραγωγή καθαρής ενέργειας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τήλου, ζητούν οι 3 στους 4 κατοίκους του Αιγαίου

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο πλαίσιο υλοποίησης του TILOS project και δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει πως οι κάτοικοι 15 νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με βασικό στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση εξέτασε την ανταπόκριση και τις απόψεις κατοίκων από τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία, τα οποία επιλέχθηκαν, καθώς παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με το νησί της Τήλου (π.χ. ενδεικτικά: μέγεθος, γεωγραφική θέση, δυναμικό ΑΠΕ), το οποίο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δημοσκόπηση. Στόχος της δημοσκόπησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου του ενεργειακού μοντέλου της Τήλου, όπου πρόκειται να λειτουργήσει αυτόνομο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που θα στηρίζεται εξολοκλήρου σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση προτίμησης παροχής ηλεκτροδότησης από πετρελαϊκό σταθμό ή υβριδικό σύστημα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η προτίμηση υπέρ των ΑΠΕ είναι συντριπτική ειδικά σε νησιά όπου έχει προγραμματιστεί η επέκταση των πετρελαϊκών σταθμών. Ειδικότερα, το 73,7% των κατοίκων την νησιών τάσσεται υπέρ της ηλεκτροδότησης από υβριδικό σύστημα ΑΠΕ, έναντι μόλις του 11,8% που προτιμά πετρελαϊκό σταθμό, ενώ επιπροσθέτως οι κάτοικοι των νησιών είναι θετικοί και στο ενδεχόμενο εγκατάστασης οικιακού συστήματος φωτοβολταϊκών (42%) και μπαταρίας (49,3%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των νησιωτών απέναντι στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ, και ιδιαίτερα αιολικών πάρκων. Μπορεί μόλις το 32% των ερωτηθέντων να θεωρούν σημαντική την όχληση από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε σχέση με το 55% που θεωρεί σημαντικότερη την όχληση από την αντίστοιχη εγκατάσταση ενός πετρελαϊκού σταθμού, ωστόσο στη Σκύρο και την Ικαρία, 2 από τα μεγαλύτερα νησιά του δείγματος της έρευνας, που βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τα ποσοστά αντιστρέφονται.

Τέλος, η πλειοψηφία των κατοίκων (41%) θεωρεί πως οι ΑΠΕ θα επιδράσουν θετικά στον τουρισμό, ακόμα και στα νησιά που αποτελούν εμβληματικούς προορισμούς, όπως είναι η Σαντορίνη, όπου το 42% των κατοίκων είναι θετικοί, έναντι μόλις του 19,4% που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.

Το project TILOS

Το διπλά βραβευμένο πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί το επιτυχημένο παράδειγμα που ήδη βρίσκει μιμητές και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.

Το έργο, έμπνευσης και συντονισμού του Εργαστηριού Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά, υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Ιωάννη Καλδέλλη, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, και υλοποιείται μέσω της στενής συνεργασίας 13 εταίρων από 7 Ευρωπαϊκές χώρες. Κομβικής σημασίας είναι η συμβολή του ελληνικού ενεργειακού ομίλου EUNICE ο οποίος, σε μία δύσκολη για την οικονομία της χώρας περίοδο κάλυψε με ίδιους πόρους το συνολικό κόστος επένδυσης για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού και εργάζεται για να τεθεί το σύστημα σε πλήρη λειτουργία. Γι’ αυτό το σκοπό, εργάζεται και ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του συντονισμού και ελέγχου της δοκιμαστικής λειτουργίας του Υβριδικού Συστήματος.

Άφησε σχόλιο