4η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών Χίου

0

Η 4η Γιορτή Πουλιών στη Χίο έλαβε χώρα φέτος στο Φράγμα του Κατράρη, στην Καλαμωτή, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου από τις 10:30 έως τις 13.30 και συμμετείχαν περίπου 50 παιδιά και 40 γονείς. Η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων βρέθηκε για πρώτη φορά στη γιορτή, γεγονός πραγματικά πολύ αισιόδοξο.

Φέτος το μέρος άλλαξε και η γιορτή από το Δάσος της Κλειδούς μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο υδροβιότοπο του νησιού, στο Φράγμα Κατράτη, όπου δόθηκε η ευκαιρία για παρατήρηση αρκετών ειδών μεταναστευτικών πουλιών, ενώ παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είδαν πώς λειτουργεί ένα φράγμα και έμαθαν για τη σημασία ενός υδροβιότοπος, ως τόπου προσέλκυσης πουλιών και άλλων ζώων.

Στο στήσιμο και στην πραγματοποίηση της Γιορτής συμμετείχαν οι Μαριάννα Καρίβαλη και Γιώργος Κυριαζής (εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και caretakers της IBA Χίου), η Σοφία Τάζογλου από το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε και επιβίωσε», οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου και μέλη από τους Φίλους Μονοπατιών Χίου.

Φέτος στην Γιορτή Πουλιών πραγματοποιήθηκαν:

  • Παρατήρηση και φωτογράφηση Πρασινοκέφαλης πάπιας (υβρίδιου), κορμοράνου, λευκοσουσουράδας και Μαυροπετριτών. Επίσης μικροί και μεγάλοι είδαν πολλά ίχνη πουλιών και θηλαστικών και χάρηκαν το κελάηδισμα των μικρόπουλων!
  • Χειροτεχνίες με θέμα τα πουλιά και με τις μάσκες να κλέβουν τις καρδιές μεγάλων και μικρών!
  • Πεζοπορία σε χωματόδρομο πλησίον της λίμνης και παρατήρηση των πουλιών και του βιοτόπου του φράγματος Κατράρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε μεγάλη εντύπωση στους συμμετέχοντες η εναλλαγή των τοπίων. Μέσα σε 1,5 χλμ το τοπίο μας άλλαξε 3 φορές.
  • Ενημέρωση για το Φράγμα Κατράρη, τους υδροβιότοπους με τη χλωρίδα και την πανίδα τους, την αξία τους (βιολογική, υδρευτική, αρδευτική, κλπ.) και ειδική αναφορά στο Μαυροπετρίτη, ο οποίος φωλιάζει στην κοντινή νησίδα Βενέτικο και για την προστασία του οποίου έχουμε μεγάλη ευθύνη, καθώς το 84% του παγκόσμιου πληθυσμού του φωλιάζει στο Αιγαίο.
  • Παιχνίδι με νήμα. Κάθε παιδί διάλεξε να γίνει ζώο, φυτό ή κάποιο στοιχείο της φύσης και συνδεόμενοι όλοι με ένα νήμα, είδαμε τον κύκλο της ζωής και την τροφική αλυσίδα και πόσο σημαντικοί είμαστε ο ένας για τον άλλο.
  • Εργαστήρι κατασκευής τροφόβεργας! Τι είναι η τροφόβεργα; Η τροφόβεργα είναι μια ιδέα 2 παιδιών, του Άγγελου 8 ετών και του Αστέρη 5 ετών, έναντι της ξόβεργας. Αντί να στήνουμε ξόβεργα που αιχμαλωτίζει τα πουλιά, τα παιδιά προτείνουν να στήνουμε τροφόβεργα, η οποία θα ταΐσει τα πουλιά στις δύσκολες μέρες που δεν θα βρίσκουν αλλού τροφή. Έτσι αντί για κόλλα από το δέντρο Ιξός, αλείφουμε στις ξύλινες βέργες ταχίνι και ρίχνουμε πάνω σποράκια! Η τροφόβεργα είναι μια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πρέπει να τοποθετείται με έλεγχο. Σκοπός δεν είναι το ίδιο το τάϊσμα των πουλιών, αλλά η προοπτική αλλαγής της παράδοσης και της νοοτροπίας της ξόβεργας. Δεν πρέπει να ανανεώνουμε την τροφή στην τροφόβεργα, για να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στα ταλαιπωρημένα από τους ανθρώπους πουλιά.
  • Τέλος, η ημέρα έκλεισε με παρέα με την μοναδική πάπια του Φράγματος Κατράρη, η οποία μας έκανε τη χάρη και περπάτησε ανάμεσα μας, δίνοντας μας την ελπίδα ότι τα πουλιά θα βρουν περισσότερους συμμάχους στο ταξίδι της μετανάστευσής τους!

Ως αναμνηστικό για το κάθε παιδί ετοιμάστηκε ένα έγχρωμο δίφυλλο, με την αφίσα της γιορτής και ένα κρυπτόλεξο με θέμα τα πουλιά και τον υγρότοπο από τη μία πλευρά και από την άλλη μια ιστορία για την παρακολούθηση της Νανόχηνας από τους παρατηρητές πουλιών!

Άφησε σχόλιο