4 χρόνια αυτοδιαχείριση στη ΒΙΟΜΕ

0

Με σύνθημα «μεροκάματο ελευθερίας και όχι σκλαβιάς» συνεχίζεται το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας μας εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ

Πέρασαν πεντέμισι χρόνια από την εγκατάλειψη του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) από τους ιδιοκτήτες και της άμεσης αντίδρασης από τους εργαζόμενους που δεν αποδέχθηκαν την εξέλιξη αυτή. Κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και περιφρουρούσαν επτά ημέρες την εβδομάδα με στόχο την διασφάλιση της ακεραιότητας εργοστασίου και σε δεύτερο χρόνο την λειτουργία του με μια άλλη φιλοσοφία προς όφελος των εργαζομένων και όχι των αφεντικών του. Είχαν προηγηθεί καθυστερήσεις πληρωμών και δυναμικές απεργίες, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί το λουκέτο.

Το πείραμα της ΒΙΟΜΕ, παρ’ όλες τις πιέσεις και τις δικαστικές διαμάχες, φαίνεται να κερδίζεται. Οι εργαζόμενοι επιμένουν και παραμένουν ενωμένοι, ένα κίνημα αλληλεγγύης έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως τους εργαζομένους που εμφανίζονται πιο σίγουροι από πoτέ για αυτό που κάνουν. «Τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου, σε αυτούς που παράγουν» δηλώνουν και συμπληρώνουν «Τα προϊόντα που παράγουν οι εργαζόμενοι σε αυτό το εργοστάσιο, κουβαλάνε ένα μήνυμα… Το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετικής ζωής, από τον τρόπο που δουλεύουμε, μέχρι τη σχέση μας με το περιβάλλον.«

Με τη μορφή πλέον μιας Κοινωνικής Συνεργατικής Επιχείρησης, η ΒΙΟΜΕ παράγει εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά φυσικά καθαριστικά. «Για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας ή τους χώρους εργασίας μας δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, δε χρειάζεται να επιβαρύνουμε την υγεία μας ή αυτή των παιδιών μας», αναφέρουν στην στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ΒΙΟΜΕ που βρίσκεται στη διεύθυνση www.viomecoop.com. «Απέναντι στις μεγάλες βιομηχανίες και τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, που προσπαθούν να μας πείσουν πως το σημαντικότερο είναι η διάρκεια στο άρωμα αγριοτριαντάφυλλου, εμείς απαντάμε πως σημαντικότερα είναι να μην υποφέρεις από δερματικές ή αναπνευστικές παθήσεις, να μην χρειάζεται να ξεπλένεις ένα πιάτο 10 λεπτά σπαταλώντας λίτρα πολύτιμου νερού, να μη χρειάζεται να κακοποιείς το πλυντήριο για να καθαρίσεις τα ρούχα σου και, κυρίως, να μη χρειάζεται να πεινάσεις για να πλυθείς, δίνοντας ένα μεροκάματο προκειμένου να αγοράσεις απορρυπαντικά» αναφέρουν.

Παρά την εδραίωση στην κοινωνία του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ, το μέλλον της είναι εξαιρετικά αβέβαιο, λόγω των απαιτήσεων της «μητρικής» εταιρείας Φίλκεραμ Johnson που από το 2015 επιθυμεί να θέσει σε πλειστηριασμό τα οικόπεδα του εργοστασίου μεταξύ των οποίων και του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ζητούν να μην γίνουν άλλοι πλειστηριασμοί αν δεν προχωρήσει ο διαχωρισμός των οικοπέδων της  Φίλκεραμ Johnson και τους παραχωρηθεί το οικόπεδο και τα κτήριο που λειτουργεί η ΒΙΟΜΕ σήμερα. Θα εισακουσθεί το αίτημά τους; Άγνωστο.

Όπως και να χει, εδώ και 4 χρόνια οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ για πρώτη φορά στη χώρα μας έδειξαν το δρόμο της αυτοδιαχείρισης, ένας δρόμου δύσκολου που ωστόσο είναι πιο κοντά στον δίκαιο συνεργατισμό και την άμεση δημοκρατία, και αυτό έχει την αξία του.

Άφησε σχόλιο