«Ημερολόγια Ασυρμάτου: μνήμες ιστορίας, μνήμες ζωής»

0

γράφει ο Κώστας Ζαφείρης

Ένα πολύτιμο νέο απόκτημα εμπλουτίζει τη χιώτικη βιβλιογραφία για την πρόσφατη ιστορία μας. Πρόκειται τα «Ημερολόγια Ασυρμάτου: μνήμες ιστορίας, μνήμες ζωής» του αείμνηστου Παναγιώτη Καρασούλη. Στην ουσία πρόκειται για ημερολογιακές σημειώσεις του συγγραφέα που εκδόθηκαν με τη φροντίδα της κόρης του Σοφίας Καρασούλη και πρόλογο του Δημήτρη Φρεζούλη από τις εκδόσεις Άλφα Πι.

Έχοντας μιλήσει με λεπτομέρειες για τα χρόνια της Αντίστασης και ειδικά για την περιπέτεια της Συμμαχικής Αποστολής στη Χίο με επικεφαλής τον Ιάσονα Καλαμπόκα, στο μνημειώδες έργο του «Χίος 1943-44 Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή και Εθνική Αντίσταση», ο Π.Καρασούλης στα Ημερολόγια Ασυρμάτου, πιάνει το νήμα της μνήμης από τα παιδικά του χρόνια και ιστορεί την προσωπική του διαδρομή, δίπλα στα μεγάλα γεγονότα της εποχής του.

Τρυφερές παιδικές μνήμες, περιβόλια, σχολεία και φτώχεια, αγώνας για την επιβίωση και την επαγγελματική αποκατάσταση, πόλεμος και κατοχή, πείνα, φυγή στη Μ. Ανατολή, επάνοδος στην παρανομία και στην αντίσταση, απελευθέρωση, διώξεις, εξορία, ξενιτιά , μετανάστευση. Είναι σταθμοί και κορυφώσεις αυτής της πολυκύμαντης και πολυσήμαντης διαδρομής.

Ο Καρασούλης τα εξιστορεί με ειλικρίνεια και απλότητα. Δεν θέλει να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη, δεν το έχει ανάγκη. Θέλει απλώς να διαφυλάξει τις μνήμες, να αποτυπώσει πρόσωπα και περιστατικά στο χαρτί. Ο αναγνώστης θα εντυπωσιαστεί από την ίδια την ένταση των γεγονότων. Θα νιώσει τις αγωνίες και τον καημό του συγγραφέα. Θα νιώσει την ασφυξία του ζοφερού εμφυλιακού κράτους, του κράτους που κυνηγούσε αμείλικτα και απάνθρωπα τους αγωνιστές , την ίδια στιγμή που αγκάλιαζε και παρασημοφορούσε δοσίλογους και συνεργάτες του κατακτητή. Θα κατανοήσει το άγχος της επιβίωσης σε έναν αφιλόξενο τόπο όπου δεν έχεις την παραμικρή ευκαιρία που αναγκάζουν το συγγραφέα να ξενιτευτεί.

Όλα τούτα είναι δοσμένα με βαθιά ανθρωπιά. Δεν υπάρχει ίχνος κομπασμού σε μια κατά τα άλλα εντυπωσιακή διαδρομή, σχεδόν μυθιστορηματική από μόνη της. Συχνά αναρωτιόμαστε από τι υλικό να είναι τάχα φτιαγμένοι οι ήρωες. Εκείνοι που «δεν τους πιάνει το μάτι σου» κι ωστόσο έχουν τις μεγάλες στιγμές και τις μεγάλες αποφάσεις. Το βιβλίο του Παναγιώτη Καρασούλη μας δίνει μιαν απάντηση. Ειλικρίνεια, απλότητα και ανθρωπιά.

Το βιβλίο του Π. Καρασούλη «Ημερολόγια Ασυρμάτου: μνήμες ιστορίας, μνήμες ζωής» θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Αναγνωστήριο της Δ.Κ.Ι.Βιβλιοθήκης Κοραής.

  • 49
    Shares

Έχει εκδώσει τα βιβλία "Η βία της βδομάδας" (1997), "Η εκδίκηση του τυπογράφου" (2006), "Αφάνεια" (2010), "Κόντρα Γέφυρα & άλλα διηγήματα" (2015) και "Η πόκα της πλημμύρας" (2017).

Άφησε σχόλιο