Η ιστορία της ζωής της…

0

Το μεταναστευτικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 
γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

Συνεδρίασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα το μεταναστευτικό και ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις. Η Περιφερειάρχης έδειξε ότι τον τελευταίο καιρό κινείται προς την αντιμετώπιση της σίτισης και στέγασης κάποιων προσφύγων και μεταναστών, μερικώς βέβαια αλλά σύμφωνα με τις δυνάμεις της Περιφέρειας. Αναφέρθηκε στην συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής αναζητώντας χρηματοδότηση για ένα κέντρο ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο 50 ατόμων και ένα κέντρο φιλοξενίας 20 ατόμων προϋπολογισμού 1,3 με 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε ότι η στενή συνεργασία και υποστήριξη με κο Δρίτσα και κα Χριστοδουλοπούλου και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Περιφέρειας (παραχώρηση σκηνών και λυόμενων στο πρόχειρο καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρα Τεπέ) γίνονται επικουρικά σε ένα θέμα που κυρίως πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ξεχώρισαν 2 με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό.

Θετικά

α. Ο εκπρόσωπος της Ανταρσύας Ανδρέας Μπάλλας, που προκάλεσε την συζήτηση στο Περιφερειακό βάζοντας τον σαν θέμα στην ημερήσια διάταξη, πρότεινε στην Περιφέρεια, πέρα από τα προγράμματα που ήδη διεκδικεί να ετοιμάζεται από τώρα για ένα μεγαλύτερο κύμα εισροών τους χειμερινούς μήνες και τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Επικαλέστηκε γι’ αυτή του την τοποθέτηση, την ενημέρωση της Περιφέρειας από τον Δ/ντη της Ύπατης Αρμοστείας Γιώργο Τσαρμπόπουλο, όπου ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η είσοδος των προσφύγων στα νησιά θα κορυφωθεί από Σεπτέμβριο και μετά και ότι οι τωρινές εισροές θα ενταθούν όσο περνάει ο καιρός. Με αυτή την οπτική θα πρέπει να αναζητηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος για προσωρινή στέγαση των Προσφύγων και να δοθεί μία σταθερή λύση στον τρόπο μεταφοράς τους στην Αθήνα με τακτά ακτοπλοϊκά δρομολόγια που να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

β. Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του «Χωριό του όλοι μαζί» Λένας Αλτίνογλου, την οργάνωση που έχει πάρει πάνω της την υπόθεση των μεταναστών στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια. Με πολύ παραστατική γλώσσα και εύστοχα παραδείγματα περιέγραψε τους αγώνες των εθελοντών στην αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες όταν το κράτος απουσιάζει. Μίλησε για το ΠΙΚΠΑ, τον ανοιχτό χώρο υποδοχής προσφύγων που τον λειτουργούν τόσα χρόνια αποκλειστικά εθελοντές, με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Μίλησε για ακριβές λύσεις που δεν λύνουν προβλήματα αν δεν έχουν επαφή με τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους καθώς και για φτηνές λύσεις που αν είναι στοχευμένες μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι αν έχεις 1.400 άτομα σε ένα κέντρο σαν αυτό του Δήμου Λέσβου δεν μπορείς να λύσεις κανένα πρόβλημα όσες χημικές τουαλέτες και να αγοράσεις, θα γεμίσουν αμέσως. Χρειάζεται κάτι άλλο, πιο μόνιμο και πιθανότατα πιο φτηνό. Αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο υποδοχής του Δήμου Λέσβου και αναρωτήθηκε με ποια λογική λιμενικοί έχουν την εποπτεία προσφύγων στον Καρα Τεπέ, χωρίς να έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση για διαχείριση προσφύγων (πέρα από φύλαξη) και για ποιο λόγο δεν υπάρχει μία φροντίδα για την στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό που να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει μία σωστή λειτουργία του κέντρου. Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε λύση υλοποιηθεί σε διάστημα μηνών, με χιλιάδες προσφύγων να εισρέει κάθε εβδομάδα, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τίποτα αφού θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε μία τόσο άσχημη κατάσταση που θα έχει χαθεί το παιχνίδι.

Αρνητικά

α. Η τοποθέτηση της κας Αλτίνογλου μάλλον κούρασε τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κο Κάρμαντζη ο οποίος της είπε ότι δεν χρειάζεται να πει «την ιστορία της ζωής της». Με παρέμβαση της η κα Περιφερειάρχης είπε ότι πρέπει να ακούσουν τους εθελοντές για να μάθουν από τις εμπειρίες τους και ότι από το Προεδρείο η κα Αλτίνογλου έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει. Ο κος Κάρματζης και οι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Χίου που ήταν στην αίθουσα που γίνονταν η τηλεδιάσκεψη αποχώρησαν και έμειναν απόντες όσο διήρκησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό.

β. Η τοποθέτηση του πρώην Περιφερειάρχη κου Γιακαλή ο οποίος νοιώθοντας την ανάγκη να απολογηθεί για τα μηδενικά πεπραγμένα και την εκκωφαντική απουσία της Περιφέρειας σε δράσεις αντιμετώπισης των θεμάτων του μεταναστευτικού στη διάρκεια της θητείας του, είπε ότι κάποια στιγμή που αποφάσισαν να στείλουν εμφιαλωμένα νερά στους πρόσφυγες που έλιωναν στο τσιμέντο του λιμανιού δεν του ενέκριναν την δαπάνη. Ευτυχώς το σκηνικό στην Περιφέρεια απ’ ότι φαίνεται έχει αλλάξει και δείχνει να έχει γυρίσει την πλάτη σε τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές κωλυσιεργίας και αποφυγής εξεύρεσης λύσης σε καυτά προβλήματα του τόπου όταν έχουν πολιτικό κόστος.

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο