Ο Μύχος βάζει τα Αντίψαρα στο Δίκτυο Natura

0

100 περιοχές αναμένεται να προστεθούν στις 419 περιοχές της Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura και καλύπτουν 27,2% της έκτασης της χέρσου και 6,12% των χωρικών υδάτων της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές τα Αντίψαρα και η γύρω περιοχή.

Μετά από αξιολόγηση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκύψει ότι το Δίκτυο Natura 2000 της Ελλάδας χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες περιοχές ώστε να θεωρείται επαρκές σε ότι αφορά στην προστασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. Με βάση μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ) αλλά και λοιπές τεκμηριωμένες μελέτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καταλήξει σε πρόταση ένταξης 100 νέων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000. Η πρόταση έχει τεθεί σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ από τις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Επεκτείνεται το δίκτυο Natura σε 100 νέες περιοχές της Ελλάδας

Οι προτάσεις αφορούν σε 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων και ορισμένες ως νέες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται παράλληλα και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος. Οι προτάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο στο θαλάσσιο τμήμα του Δικτύου Natura 2000. Σε ότι αφορά στις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ). Η επιλογή αυτή συνάδει με τη νομολογία του ΣτΕ που πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις περιοχές ΙΒΑ αντίστοιχο με αυτό των ΖΕΠ. Δεν προτείνονται χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ καθώς σύμφωνα με απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων το Νοέμβριο 2011 το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές.

Τα Αντίψαρα στο Δίκτυο Natura

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος η περιοχή που εντάσσεται στο Δίκτυο Natura περιλαμβάνει τα Αντίψαρα, τις γειτονικές νησίδες Δασκαλιό, Μαστρογιώργι, Πρασονήσι, Κάτω Νησί, Μεσιακό, Κουτσουλιά και τη θαλάσσια ζώνη μέχρι τη δυτική ακτογραμμή των Ψαρών. Η ένταξη στο μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας του περιβάλλοντος της Ευρώπης γίνεται προκειμένου να προστατευθεί το πτηνό με την ονομασία puffinus yelkouan, γνωστότερου ως Μύχος.

Ποιος είναι ο Μύχος

Ο Μύχος (επιστημονική ονομασία puffinus yelkouan) είναι ένα μεταναστευτικό πουλί, που βρίσκεται στην κατηγορία «Ευάλωτα» του «Κόκκινου Βιβλίου των απειλούμενων ειδών». Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Μύχος έχει μήκος γύρω στα 35 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 85 εκατοστά. Φωλιάζει σε νησιά της Μεσογείου και πιθανολογείται ότι ο πληθυσμός που διαβιεί στη χώρα μας είναι ανάμεσα σε 8.000 – 15.000 ζευγάρια σε νησίδες κυρίως στο κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Ο Μύχος τρέφεται με μικρά ψάρια. Βουτάει κάτω από το νερό όπου κινείται χρησιμοποιώντας και τις φτερούγες σε ένα υποβρύχιο πέταγμα όπως οι πιγκουίνοι. Αυτό κάνει το Μύχο να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα πουλιά – βουτηχτές της Ελλάδας που χρησιμοποιούν για υποβρύχια προώθηση αποκλειστικά τα πόδια. Το γεγονός όμως, ότι βουτάει και μάλιστα ομαδικά τον εκθέτει στα τρομερά αφρόδιχτα, ίσως τον πιο εγκληματικό από όλους τους παράνομους τρόπους ψαρέματος.

Άφησε σχόλιο