Απάνθρωπες και εξευτελιστικές οι συνθήκες κράτησης στις Φυλακές Χίου

0

Απόφαση κόλαφος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή τη φορά για τις φυλακές της Χίου. 14 κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος του νησιού μας προσέφυγαν το 2014 κατά της χώρας μας (υπόθεση Igbo και άλλοι κατά Ελλάδας – αρ. προσφ. 60042/13) ισχυρίζονταν ότι οι συνθήκες κράτησης στη φυλακή της Χίου είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

Οι 14 κρατούμενοι, Έλληνες, Τούρκοι, Νιγηριανοί και Σενεγαλέζοι, γεννημένοι από το 1951 μέχρι και το 1989, υποστήριξαν στην προσφυγή τους ότι οι φυλακές ήταν υπερπλήρεις με αποτέλεσμα να κοιμούνται στο πάτωμα των κελιών τους, ενώ υπήρχε έλλειψη υγιεινής και ανεπαρκής ιατρική φροντίδα για όσους κρατουμένους την είχαν ανάγκη. Η ελληνική κυβέρνηση αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς αυτούς, επικαλούμενη ότι η χωρητικότητα της φυλακής είχε ξεπεραστεί κατά πολύ λίγο, κατά το χρόνο άσκησης της προσφυγής και ότι δεν υπήρχε υπερπληθυσμός, κάτι όμως που δεν έπεισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έτσι με την απόφαση της 9ης Φεβρουαρίου 2017 δέχτηκε τους ισχυρισμούς των κρατουμένων για παραβίαση του άρθρου 3 και του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, ενώ έκρινε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αποτελεσματικά τα παράπονά τους στα εθνικά δικαστήρια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τέλος, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στους περισσότερους από τους δικαιωθέντες ποσά από 5000 έως και 6700 ευρώ για ηθική ζημία και ικανοποίηση.

  • 44
    Shares

Άφησε σχόλιο