Λιβελούλες στα Αρμόλια

0

Ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ημερίδες των τελευταίων χρόνων στο νησί αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία Αρμολίων. Οι άγγλοι ομιλητές Mike Taylor φυσιοδίφης, συγγραφέας, συνεργάτης του World Museum Liverpool και ο Richard Gabb ειδικός εντομολόγος και συγγραφέας και η περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού μοιράστηκαν μαζί μας τον ενθουσιασμό τους για τις δυνατότητες ανάπτυξης οικοτουρισμού στη Χίο.

Οι 2 βρετανοί ομιλητές αρχικά μας μύησαν στον κόσμο της λιβελλούλας, ενός αγνώστου πλάσματος για τους περισσότερους, που περνά 3-5 έτη κάτω από νερό ως νύμφη για να μεταμορφωθεί σε λιβελλούλα με αραχνοϋφαντα φτερά και χρώματα και να ζήσει μόλις δύο μήνες ως πετούμενο πάνω από το νερό. Μας τόνισαν ότι, αντίθετα με όσα πιστεύαμε, η λιβελλούλα δεν τσιμπά, δεν δαγκώνει και μάλιστα τρώει και τα κουνούπια.

Στην Χίο ήδη έχουν εντοπιστεί 17 είδη λιβελλούλας και πιθανολογείται ότι ζουν στον νησί μας αρκετά περισσότερα. Ανάμεσα σε αυτά και κάποια εξαιρετικά σπάνια και ενδιαφέροντα για τους παρατηρητές, κάτι που σύμφωνα με τους άγγλους ομιλητές μπορεί να μετατρέψει την περιοχή της λιμνοδεξαμενής των Αρμολίων σε σημείο οικοτουριστικού ενδιαφέρντος για τους απανταχού λάτρεις των λιβελλούων.

Η Περιβαλλοντολόγος PhD Ελένη Γαληνού μας παρουσίασε το πετυχημένο παράδειγμα της Μυτιλήνης που μετρά πλέον είκοσι έτη ενεργούς πετυχημένης παρουσίας στον οικοτουρισμό με την προσέλκυση τουριστών για την παρατήρηση πουλιών και τεκμηρίωσε επιστημονικά ότι λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και ύπαρξης υδροβιότοπων η Χίος έχει επίσης μεγάλες προπτικές.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο δημοτικός σύμβουλος, κάτοικος Αρμολίων κ. Σουρέλας ο οποίος παρουσίασε τη θέση και τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Ο κ. Σουρέλας ζήτησε η λιμνοδεξαμενή -κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 από το Υπουργείο Γεωργίας- να συνεχίσει να δίνει νερό για την άρδευση των χωραφιών της περιοχής. Επίσης ζήτησε να γίνει καθαρισμός της λιμνοδεξαμενής από τα φερτά υλικά για να γίνει ευκολότερη η άρδευση και η χρήση του νερού. Καθαρισμός γίνονταν μέχρι τώρα γίνοταν κάθε 10 – 12 χρόνια με αποξήρανση της λίμνης, κάτι που αν γίνει τώρα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το βιότοπο των λιβελλούλων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Γιώργου Χαλάτση, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας να προβάλει τον φυσιολατρικό τουρισμό, τόνισε όμως ότι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει και παράλληλα να προστατέυται το πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο του νησιού και έκανε 2 προτάσεις στον κ. Γανιάρη. Να εξετάσει η Περιφέρεια το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σε μία περιοχή του νησιού (π.χ. Στο Αίπος ή στο Πελινναίο) Περιβαλλοντικό Πάρκο, δηλαδή μια περιοχή μέσα στην οποία θα αναπτυχθούν πολλές δραστηριότητες οικοτουρισμού και ζήτησε από την Περιφέρεια να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιστήμονες για την ενδελεχή εξέταση των προοπτικών της Χίου ως φυσιολατρικού τουριστικού προορισμού.

Ακολούθησαν οι σύντομες και γενικόλογες τοποθετήσεις του Ηλία Κλεισσά και της Λίτσας Λύκου και την βραδιά έκλεισε ο κ. Γανιάρης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι οι Αρμολούσοι θα συνεχίσουν να αρδεύονται από τη λιμνοδεξαμενή και ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα εξετάσουν πως μπορεί να καθαριστεί η λίμνη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο βιότοπός της.

Μένει να δούμε πως θα γίνουν ταυτόχρονα όλα αυτά. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν έχεις την πολιτική βούληση, είναι πολύ δύσκολο να συνταιριάσεις τις ανάγκες μιας κοινωνίας που διψά, με τις δυνατότητες μιας άλλης ήπιας ανάπτυξης και την επιβίωση της χαριτωμένης λιβελούλας.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο