Δεν θα μας σώσουν οι κάμπιες

0

Η εξάπλωσή τους θα θέσει σε κίνδυνο τη μελισσοκομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα εξαφανίσει τους τόνους πλαστικών απορριμάτων που παράγουμε καθημερινά

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ΜΜΕ, διέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες μια περίεργη ιστορία με κάμπιες που είναι ικανές να τρώνε πλαστικό. Αλήθεια είναι. Μόνο που από την ανακοίνωση έχει καταστεί σαφές ότι αυτές οι κάμπιες τρώνε μόνο μικροσκοπικά ποσά από πλαστικό και δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την είδηση να ταξιδέψει από email σε email και να κατακλύσει το Facebook και το Twitter. Ακούγοντας καθημερινά ιστορίες για τις συνέπειες των πλαστικών που κατακλύζουν ωκεανούς και θάλασσες και βλέποντας εικόνες από βουνά γεμάτα με σκουπίδια φαίνεται ότι για πολλούς η ιστορία με την κάμπια ήταν απλά πάρα πολύ καλή για να αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πραγματικά είναι. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι προσπάθειες του ανθρώπου να επιβάλει στη φύση να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» δεν φαίνεται να αποδίδει, ούτε στην περίπτωση της φύτευσης δέντρων για την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα ούτε στην περίπτωση εισαγωγής εισβαλλόντων ειδών για τον έλεγχο παρασίτων ή για τη διάλυση των πετρελαιοκηλίδων. Το ίδιο ισχύει και με αυτές τις κάμπιες, που σύμφωνα με τους ερευνητές, καταναλώνουν περίπου 2mg (χιλιόγραμμα) πλαστικού την ημέρα.

Στην Ελλάδα, μόνο όσον αφορά τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους μικρότερου από 50 μικρά («λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς»), οι μετρήσεις και εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι για το 2015 αντιστοιχούν 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος, κάτι που φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, διπλάσια σχεδόν από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων. Με το ποσοστό κατανάλωσης που αναφέρθηκε από τους ερευνητές θα χρειαστούν δισεκατομμύρια κάμπιες να τρώνε συνεχώς όλο το χρόνο…

Όμως, οι κάμπιες αυτές – προνύμφες του κηρόσκορου (Galleria mellonella) λέγονται καθώς αρέσκονται να καταναλώνουν κερί από το οποίο οι μέλισσες κάνουν τις κηρήθρες τους – μπορούν να καταστρέψουν τις αποικίες μελισσών.  Σύμφωνα με τη Δρ. Φανή Χατζήνα, Ερευνήτρια Ινστιτούτου Μελισσοκομίας, ΕΛΓΟ – Δήμητρα το έντομο αυτό, πεταλούδα, πετάει και αφήνει αυγά όπου μπορεί. Τα αυγά σε κατάλληλη θερμοκρασία εκκολάπτονται και οι προνύμφες τρώνε το κερί και άλλα. Ακόμα και μία ελεγχόμενη κατάσταση εκτροφής αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη μελισσοκομία.

Άφησε σχόλιο