Έρευνα για τις νυχτερίδες της Χίου

2

Μπορεί να μην έχουν πολλές συμπάθειες, μπορεί οι νυχτερινές πτήσεις τους να προκαλούν φόβο, μπορεί να τις συνοδεύουν αιμοβόρες δεισιδαιμονίες, αλλά δεν παύουν να είναι ευάλωτα θηλαστικά που προστατεύονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Άλλωστε όταν λέμε για προστασία περιβάλλοντος και διατήρηση βιοποικιλότητας πρέπει να αναφερόμαστε σε όλα τα ζώα και όλους τους οικοτόπους.

Ο Δρ. Περιβαλλοντικής Βιολογίας, ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Γεωργιακάκης και 14 επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα επισκεφθούν τη Χίο για να μελετήσουν τις νυχτερίδες που διαβιούν στο νησί μας. Από τις 26 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου, οι 15 ερευνητές θα επισκεφθούν σπήλαια, ορυχεία, παλαιά κτίσματα και σημεία με γλυκό νερό σε όλο το νησί αναζητώντας τα είδη νυχτερίδων που ζουν στη Χίο με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για τη σωστή διαχείριση των οικοτόπων τους και την επιβίωσή τους.

Σημειώνεται ότι από τα 37 είδη νυχτερίδων, που ζουν στην Ευρώπη, 34 από αυτά απαντώνται στην Ελλάδα, 10 έχουν εντοπιστεί σε γειτονικά νησιά και μόλις 3 έχουν ανακαλυφθεί στη Χίο.

Η επίσκεψη θα γίνει στα πλαίσια του έργου «Εποπτεία και Αξιολόγηση της Κατάστασης Διατήρησης ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι οι 14 Βρετανοί επιστήμονες θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην αποστολή που συντονίζει ο κ. Γεωργιακάκης μαζί με με την Αγγλική εταιρεία Greena Ecological Consultancy.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις νυχτερίδες

Οι νυχτερίδες είναι τα μοναδικά θηλαστικά που έχουν τη δυνατότητα να πετούν. Όλα τα ευρωπαϊκά είδη νυχτερίδων είναι εντομοφάγα και τρώγοντας αμέτρητα έντομα, όπως σκαθάρια, νυχτοπεταλούδες, κουνούπια, γρύλους, αράχνες, σαρανταποδαρούσες και σκορπιούς, συμμετέχουν στη ρύθμιση των πληθυσμών των εντόμων. Λέγεται μάλιστα ότι μια θηλάζουσα θηλυκή μπορεί να φάει μέχρι και 3000 κουνούπια σε ένα βράδυ! Αν και είναι τελείως ακίνδυνες (ελάχιστα κρούσματα από τη λύσσα των νυχτερίδων έχουν σημειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια – όλα στη Β. Ευρώπη), οι ευρωπαϊκές νυχτερίδες υποφέρουν από την υποβάθμιση των οικοτόπων τους με κύριες αιτίες την ρύπανση ή αποξήρανση υγροτόπων, την αποψίλωση δασών, την απόφραξη σπηλαίων και ορυχείων, την τουριστική εκμετάλλευση των σπηλαίων κ.α.. Για το λόγο αυτό όλα τα είδη νυχτερίδων της Ευρώπης είναι αυστηρά προστατευόμενα από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί μαζικές εξαφανίσεις από μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης.

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Πολύ σωστά, ιδίως αν μιλάμε για αποικίες (βλάπτονται πολλά ζώα ταυτόχρονα) και την περίοδο του ληθάργου (χειμώνας), καθώς η βίαιη αφύπνιση κοστίζει πολύ ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμικό σοκ. Αυτή τη φωτογραφία την τράβηξα Ιανουάριο μεν, αλλά σε ζεστό ορυχείο και αυτό το είδος δεν πέφτει σε νάρκη. Μικρό το ελαφρυντικό ίσως, αλλά δεν είναι και πολλές οι φωτογραφίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Χαίρομαι πάντως που υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι και μιλάνε!

Άφησε σχόλιο