Θερινές κινηματογραφικές απολαύσεις

0

γράφει ο Κώστας Σιδεράτος

Θερινοί κινηματογράφοι. Ένας θεσμός με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα (από το 1919) και με μεγάλη άνθηση τις δεκαετίες ’60 – ’70. Σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής μας ψυχαγωγίας, για σινεφίλ και μη, ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος Cine Κήπος, που ανοίγει και φέτος, υποσχόμενος να γαργαλίσει το θυμικό μας και να μας προσφέρει τροφή για σκέψη.

Μελετήσαμε το πρόγραμμα, ψάξαμε στο διαδίκτυο, ενημερωθήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες ταινίες -κατά τη γνώμη μας- που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Για τους σινεφίλ, μιας και είναι η αγαπημένη μας κατηγορία, η εκκίνηση είναι πολλά υποσχόμενη: «12 Χρόνια Σκλάβος» (11-13/7) και «Η Τέλεια Ομορφιά» (14-15/7) την πρώτη εβδομάδα. Η πρώτη, βραβευμένη με το Οσκαρ καλύτερης ταινίας είναι ένα δυνατό δράμα για τα χρόνια της Δουλείας στην Αμερική και την μάχη του ήρωα για την ελευθερία του. Δεν είναι η καλύτερη ταινία του Στιβ Μακ Κουιν (Hunger, Shame), αλλά σίγουρα είναι η πιο προσβάσιμη και σε κανένα σημείο αδιάφορη. Η δεύτερη του Πάολο Σορεντίνο, (Οσκαρ ξενόγλωσης ταινίας), είναι μια οπτική πανδαισία (η Ρώμη όμορφη, φελινική και αποπροσανατολισμένη όσο ποτέ) με έναν απολαυστικό Τόνι Σερβίλο στο ρόλο ενός συγγραφέα σε καλλιτεχνικό και υπαρξιακό αδιέξοδο.

Συνεχίζοντας οι προβολές, φτάνουμε στον αγαπημένο μας Γουές Άντερσον (Ο Ερωτας του Φεγγαριού) και το «Grand Budapest Hotel» (23-24/7) με ακόμη ένα σύμπαν παράδοξων χαρακτήρων, που ξετυλίγει την μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης αρκούντως αινιγματικά. Επίσης, επιβραβεύουμε τη «Μικρά Αγγλία» (28-29/7) του Παντελή Βούλγαρη (η πιο εμπορική ταινία της χρονίας), μια πολύ προσεγμένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, που μας ταξιδεύει σε επαρχία του Μεσοπολέμου και στην ιστορία ενός καταπιεσμένου έρωτα. Δεν θα παραβλέψουμε τα δυο κοινωνικά δράματα «Αύγουστος» (4-5/8) και «Dallas Buyers Club» (6-7/8), δυο κλασσικά δείγματα Αμερικάνικου κοινωνικού σινεμά με εξαιρετικές ερμηνείες (το Dallas… βραβεύτηκε με Όσκαρ Ά και ΄Β Αντρικού Ρόλου).

Φθάνοντας αισίως στην τελευταία εβδομάδα προβολών, συναντάμε τους μεγάλους σκηνοθέτες Μάρτιν Σκορτσέζε και Στήβεν Φρίαρς. Ο Σκορτσέζε στο «Λύκο της Wall Street» (1-2/9) μας παρασύρει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, στην χλιδάτη και ψεύτικη σαν σαπουνόφουσκα ζωή ενός golden boy, από την άνοδο ως την πτώση του, με αρωγό τον Λεονάρντο ντι Κάπριο σε έναν ερμηνευτικό ανεμοστρόβιλο. Μια ταινία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αντικρουόμενες απόψεις για πολλούς και διάφορους λόγους. Δε μας μένει παρα να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι. Τέλος ο Φρίαρς και η συγκλονιστική Τζούντι Ντενς ως «Philomena» (3-4/9), μας συγκινούν με μια αληθινή ιστορία αναγκαστικής υιοθεσίας.

Αφήνοντας τους σινεφίλ προς χάριν μιας πιο χαλαρής κινηματογραφικής εξόδου, διαλέγουμε ως πρώτη επιλογή την γαλλική κομεντί «Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν» (11-12/8) του Σεντρίκ Κλαπίς με δυό πρωτοκλασάτους σταρ (Ρομαίν Ντιρίς και Οντρέ Τοτού). Η δεύτερη επιλογή είναι ένα αστυνομικό θρίλερ (νεο-νουάρ θα το έλεγα), «Τα δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου» (29-31/8) του Χουσεϊν Αμινί με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ. Σημειωτέον οτι είναι μεταφορά βιβλίου της Πατρίσια Χάισμιθ και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα (το σκηνικό μας μεταφέρει στην Αθήνα και τα Χανιά της δεκαετίας του ’60). Και δεν θα αφήναμε παραπονεμένη, φυσικά, την Αντζελίνα Τζολί ως απολαυστική κακιά «Maleficent» (18-20/7) στην ομώνυμη ταινία του Ρόμπερτ Στρόμπεργκ, ο οποίος διασκευάζει το παραμύθι της «Ωραίας Κοιμωμένης» σε μια περιπέτεια φαντασίας.

Την τιμητική τους έχουν και οι παιδικές ταινίες, κινούμενα σχέδια και οι τρεις, με προσωπική μας επιλογή το «Ο Κος Πιμπόντι και ο Σέρμαν» (13-14/8) μια ταινία που μπλέκει ευφυώς τη φαντασμαγορία με την ιστορικη εκπαίδευση των μικρών μας φίλων κι εγγυάται ένα διασκεδαστικό πασατέμπο και για τους μεγάλους.

Τέλος, να αναφέρουμε οτι στο πρόγραμμα έχουμε και τρεις ταινίες (Κάποτε στη Νέα Υόρκη, Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή, Ο Κύκλος των Αναμνήσεων) που δεν έχουν παιχτει ακόμη στις κινηματογραφικές αίθουσες επομένως δεν έχουμε άποψη ή ικανοποιητική πληροφόρηση γι αυτές. Από αυτά που μπορέσαμε να συλλέξουμε ανυπομονούμε περισσότερο για την τελευταία, ένα ιστορικό δράμα με τους Κόλιν Φερθ και Νικόλ Κίντμαν.

Συνολικά πάντως θα λέγαμε οτι το φετινό πρόγραμμα μας αφήνει ένα χαμόγελο ικανοποίησης για την ποιότητά του και το θεωρούμε ως το καλύτερο των τελευταίων χρόνων. Καλή σας διασκέδαση.

Μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου

Άφησε σχόλιο