Κυνήγι στη Χίο: Το πρόβλημα είναι οι λαθροθήρες;

3

του Σιδερή Τσούρου

Καθημερινά είναι τα περιστατικά λαθροθηρίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Χίο με τους «χομπίστες» αυτούς να κυνηγούν ακόμα και μέσα σε οικισμούς όπως ο Βροντάδος! Είναι όμως το πρόβλημα μόνο οι λαθροθήρες;

Δυστυχώς οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι για άλλη μια φορά έχουν αποφασίσει να αγνοούν την πραγματικότητα και να δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας. Αντί οι ίδιοι να ζητήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την απαγόρευση του κυνηγιού τις περιόδους των χιονοπτώσεων και του παγετού, αντιθέτως ξιφουλκούν κατά πάντων, επιτίθενται σε αρθρογράφους που ζητούν την απαγόρευση του κυνηγιού, ζητούν από τους πολίτες να κάνουν τους ντετέκτιβ και να ειδοποιούν τη Δασική Υπηρεσία σε περιπτώσεις λαθροθηρίας. Παράλληλα αναλώνονται σε «δράσεις» που προκαλούν θυμηδία, όπως η ρίψη τροφής σε κάποια σημεία του νησιού, ρίχνουν δηλαδή κυριολεκτικά σταγόνες στον ωκεανό, την ίδια στιγμή που το κυνήγι των παγωμένων και πεινασμένων πτηνών συνεχίζει να επιτρέπεται. Βρίσκει κανείς λογική σε αυτό;

Στο παρελθόν είχαμε από τους κυνηγετικούς συλλόγους απελευθερώσεις τεχνητά εκτρεφομένων πτηνών για τον εμπλουτισμό των θηραμάτων και την ενίσχυση δήθεν της ορνιθοπανίδας. Σε έρευνα των πανεπιστημιακών Χ. Σώκου, Π. Μπίρτσα, K. Παπασπυρόπουλου, Σ. Κελεσίδου και Χ. Μπιλλίνη επισημαίνεται ότι η επιβίωση των τεχνητά εκτρεφόμενων περδίκων και φασιανών στο φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την επιβίωση των άγριων. Τα περισσότερα εκτρεφόμενα πτηνά πεθαίνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση. Συνήθως κανένα ή ελάχιστα από τα απελευθερωμένα εκτρεφόμενα πτηνά καταφέρνουν να αναθρέψουν νεοσσούς στη φύση. Πρόκειται δηλαδή για δράσεις που ουσιαστικά μόνο τους κυνηγούς και το χόμπι τους εξυπηρετούν και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν το οικοσύστημα και τον αριθμό των πουλιών που συνεχώς βαίνει μειούμενος.

Ειδικά στη Χίο που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί βαρύτατες περιβαλλοντικές καταστροφές, με τις πυρκαγιές να έχουν κατακάψει δάση και ενδιαίματα των πτηνών το κυνήγι θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε το φυσικό κεφάλαιο να μπορέσει να ανακάμψει.

Αντ’ αυτού οι κυνηγοί αντιμετωπίζονται ως μερίδα του εκλογικού σώματος! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Και για αυτό δεν θα δείτε κανέναν βουλευτή, δήμαρχο, περιφερειάρχη ή σύμβουλο να εκφράζεται αρνητικά για το κυνήγι. Δυστυχώς στο νησί μας μία μεγάλη μερίδα κατοίκων έχει ως χόμπι τη συστηματική καταστροφή της ορνιθοπανίδας, εσχάτως δε, έχει δώσει και δήθεν οικολογικό περιτύλιγμα σε αυτή την απομείωση του πληθυσμού των πτηνών. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε άλλο. Όσοι αγαπούν τη φύση και τη βιοποικιλότητα φροντίζουν έμπρακτα για αυτή. Και αν απαιτείται και με διακοπή του κυνηγιού. Και όχι σπέρνοντας σποράκια.

 • 51
  Shares

Συζήτηση3 Σχόλια

 1. Όταν βρέχει εμφανίζονται τα σαλιγκάρια
  Όταν υπάρξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμφανίζονται οι ψευτοοικολόγοι οι οποίοι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν συμμετείχαν σε καμία ενέργεια προστασίας του Περιβάλλοντος. Σε μεγάλες κρίσεις όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις κτλ. Η οικολογική τους συνείδηση ικανοποιείται με δημοσιεύματα που βάλουν τις κυνηγετικές οργανώσεις και τα μέλη τους. Χλευάζουν την όποια προσπάθεια των κυνηγών για τον εμπλουτισμό και την προστασία της πανίδας, ασκούν κριτική επιλεκτικά σε μελέτες επιστημόνων των κυνηγετικών οργανώσεων ενώ αγνοεί όλες τις άλλες οι οποίες είναι αποδεκτές τόσο σε αρμόδιους φορείς της χώρας μας όσο και της ευρωπαϊκής επιτροπής. Δεν γνωρίζουν ότι η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει θέσει την θήρα ως μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι ως πρόβλημα.
  Υποβαθμίζουν την προσπάθεια του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου και κατ’ επέκταση και των άλλων οργανώσεων που τις ημέρες του παγετού ρίξαμε τροφή για σποροφάγα είδη της άγριας πανίδας την ίδια στιγμή η δράση αυτή γίνεται πανελλαδικά και επικροτείται από πολλούς επιστήμονες και υπηρεσίες.
  Όσον αφορά την κριτική στο έργο των βελτιώσεων και του εμπλουτισμού (που σταματά κάπου το 2007) θα θέλαμε να καλέσουμε όποιον συμπολίτη μας επιθυμεί να επισκεφθεί το γραφείο του Συλλόγου μας ώστε να δει με στοιχεία και με οπτικοακουστικό υλικό την σημαντικότητα των δράσεων μας όχι μόνο για τα θηρεύσιμα είδη αλλά για το σύνολο της άγριας ζωής.
  Επικαλείστε ότι έγινε μεγάλη καταστροφή στην άγρια πανίδα του νησιού έπειτα από πυρκαγιές (αλήθεια εδώ δεν επισυνάπτεται κανένα στοιχεία) ενώ ίσως σας διαφεύγουν έρευνες για τις επιπτώσεις της πανίδας μετά από πυρκαγιές σε μεσογειακά οικοσυστήματα οι οποίες αναφέρουν ότι έπειτα από πυρκαγιά υπάρχει κινητικότητα και σε ορισμένα είδη αύξηση των πληθυσμών. Έρευνα και μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Χίο, γιατί πρώτα απ όλους εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε την κατάσταση των πληθυσμών.
  Τέλος, οι τοπικοί φορείς, υπηρεσιακοί παράγοντες, πολιτικοί και σωματεία θεωρούν το χώρο των κυνηγών οργανωμένο και αξιόπιστο γι αυτό υπάρχει συνεργασία μας. Γιατί σε μια κοινωνία θα πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό.
  Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συνέχεια, ούτε να σπαταλήσει περισσότερο χρόνο με το να απαντάει σε αναρτήσεις τέτοιου είδους αφού για το επόμενο χρονικό διάστημα έχει να ασχοληθεί με φιλοθηραματικές δράσεις σε όλο το νομό Χίου οι οποίες προγραμματίζονται και εκτελούνται σε συνεργασία με την Β’ ΚΟΑ.
  Για το Δ.Σ.
  Ο Πρόεδρος
  Γιάννης Μεννής

  • Κυριάκος Γαλάνης

   Μάλιστα, » όταν υπάρξουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμφανίζονται οι ψευτοοικολόγοι » , δηλαδή αυτοί που είναι στο πεδίο βολής σας και αγανακτούν με όσους από χόμπι (?) προβαίνουν σε εκτελέσεις ζώων που κατατρεγμένα από τον χιονιά σε βόρεια και κεντρική Ευρώπη και εξαντλημένα από 1000δες χλμ ταξίδι καταφεύγουν σωρειδόν στην χώρα μας και τα βλέπετε και απλά νομίζετε ότι αυξήθηκαν τα θηράματα έτσι ξαφνικά, και τρίβετε τις παγερές σας κάνες …..ενώ με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες είναι παρόντες οι πραγματικοί οικολόγοι με τα ντουφέκια , τα σκυλιά τους (που όταν αποτύχουν στον ρόλο που τα εκπαιδεύουν τα σκοτώνουν ή τα παρατάνε οπουδήποτε) την απεριόριστη μόλυνση με τον μόλυβδο(βαρύ μέταλλο) και τους κάλυκες των πυρομαχικών τους, με τα σκουπίδια που σκορπάνε σε κάθε τους επίσκεψη σε βουνά πεδιάδες και λαγκάδια , με τις ειδικές δυνάμεις των λάθροκυνηγών που καταπατούν κάθε νομιμότητα σε προσταυόμενους τόπους , και την γενικότερη όχληση όλων των ειδών και κατοίκων στην ύπαιθρο…..και με κανά σακί καλαμπόκι για να μην τους ψοφήσουν τα αυριανά θύματά τους (να σε κάψω Γιάννημ – να σ’αλείψω λάδι) … Κάποιοι, που έχουν πιστέψει ότι ενώ καταστρέφουν την άγρια Φύση την προστατεύουν τοιουτοτρόπως, χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια και πολλοί από αυτούς αν περάσουν έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή σίγουρα θα χάσουν το δικαίωμα να κατέχουν φονικά εργαλεία…….

   Κυριάκος Γαλάνης
   Για τα πουλιά
   Πρόεδρος της λογικής μου…

   • Ηλίας Μπαγιουρούκης Πρόεδρος και της Λογικής μου και του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρλοβασίου

    Θά ήθελα να ερωτήσω τον Κο Γαλάνη και αν έχει την ευγενή καλοσύνη να μου απαντήσει

    Έχει την ίδια ευαισθησία και για το εκτρεφόμενα Ζώα γιατί όπως ειμαι σε θέση να γνωρίζω οι μπριζόλες δεν φυτρώνουν στις γλάστρες

Άφησε σχόλιο