Κρύο και ψυχρή λογική στα hotspots

1

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών, παραμένουν παγιδευμένοι σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά, παρά τις μετακινήσεις προς την ενδοχώρα των τελευταίων εβδομάδων

Φωτογραφία: Γ. Μουτάφης – Μόρια 18 Δεκεμβρίου 2017
«Θα εβαζες το τεσσάρων ημερών μωρό σου να κοιμηθεί σε ένα τελάρο μέσα σε μια τέντα;»

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του αριθμού των διαμενόντων στα hotspots και για τη μεταφορά των πιο ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς συνθήκες καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας. Ωστόσο, περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να συνωστίζονται στις δομές που διαχειρίζεται η κυβέρνηση στα νησιά, που ξεπερνούν κατά το διπλάσιο την αρχική τους χωρητικότητα. Η κατάσταση είναι δραματική στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο, στο Βαθύ στη Σάμο και στη ΒΙΑΛ στη Χίο.

Τις προηγούμενες ημέρες στη Χίο, διαδραματίστηκαν γεγονότα τόσο στις δικαστικές αίθουσες, όσο και στην περιοχή πέριξ του hotspot της ΒΙΑΛ, που στόχο είχαν την αποτροπή εγκατάστασης νέων containers – οικίσκων στον καταυλισμό, που θα εξασφάλιζαν λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε όσους διαμένουν σε σκηνές. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε δύο φορές ο Δήμος Χίου, απορρόφθησαν με το σκεπτικό ότι «… οι χειμερινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν επιβάλουν τη στοιχειώδη μέριμνα για την υπό αυτές, έστω υποτυπωδώς, πιο ομαλή διαβίωση τους» και συνεπώς «…ζήτημα στάθμισης του έννομου αγαθού της ιδιοκτησίας του Δήμου (υποβάθμιση του ακινήτου) και της σωματικής ακεραιότητας των υπηκόων τρίτων χωρών (η οποία κινδυνεύει από την διαμονή τους σε σκηνές ειδικά σε χειμερινή περίοδο) δεν δύναται να τεθεί…». Στην σημαντική εξέλιξη αυτή, ήρθε να προστεθεί και η διακοπή της εγκατάστασης των οικίσκων, μετά τη διαμαρτυρία ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου πλησίον της ΒΙΑΛ, που υποστήριξε πως παραβιάζεται η ιδιοκτησία του από τα διερχόμενα οχήματα μεταφοράς των οικίσκων.

Ανάλογες ενέργειες που αποσκοπούσαν στην αποτροπή εγκατάστασης νέων οικίσκων, έγιναν εκτός από τη ΒΙΑΛ και στη Μυτιλήνη πριν από 2 εβδομάδες, ενώ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, σε κάποια νησιά, η απροθυμία σε τοπικό επίπεδο παρεμπόδισε επίσης τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ένας μικρός αριθμός θέσεων προσωρινής και έκτακτης στέγασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τους πιο ευάλωτους.

Εν μέσω βαρυχειμωνίας, είναι αντιληπτό ότι δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο καθώς απειλείται η ασφάλεια χιλιάδων γυναικών, αντρών και παιδιών. Οι περσινοί θάνατοι στη Μόρια μαρτυρούν την επικινδυνότητα της κατάστασης για τους εγκλωβισμένους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στους οποίους περιλαμβάνονται πάρα πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ειδική στήριξη. Σημειώνεται ότι περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά μέχρι στιγμής από τις αρχές Δεκεμβρίου, πάνω από το 70% των συνολικών φετινών αφίξεων είναι Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί, ενώ 4 στους 10 είναι παιδιά.

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Παρατηρητής

    Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί επίσης είναι πως οι ανθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά εξαιτίας αυτού του αίσχους που ονομάζεται «Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας». Αρα η πρώτη ευθυνη ειναι στην Ευρώπη που έκανε αυτή τη συμφωνία για να κρατήσει τους πρόσφυγες πεταμένους στην Τουρκία, δεύτερη στην κυβέρνηση που συνυπέγραψε τη δήλωση και την τηρεί, παιζοντας το ρόλο του χωροφύλακα, και κατόπιν βεβαίως στους δήμους που για να πετάξουν πίσω το μπαλάκι στην κυβέρνηση που τους έχει γραμμένους, σταμάτησαν την εγκατάσταση επιπλέον οικίσκων,

    Αλλά τα στρατόπεδα συγκεντρωσης ανθρώπων, με κοντέινερ ή με σκηνές, είναι πάντα το ίδιο απάνθρωπα. Δεν θέλουμε «καλυτερες συνθήκες», θέλουμε οι άνθρωποι να συνεχίσουν το ταξίδι τους!

Άφησε σχόλιο