Καουμπόηδες στις όχθες του Μαλαγκιώτη

0

γράφει ο Σιδερής Τσούρος

Θλιβερός θα είναι ο φετινός περιβαλλοντικός απολογισμός για τη Χίο.

Η ανομβρία, έδωσε τη θέση της στον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουνίου που τσάκισε τους μικροπαραγωγούς. Οι φωτιές που ακολούθησαν, υποβάθμισαν και άλλο το δασικό πλούτο του νησιού, ενώ το πιο εξοργιστικό είναι ότι τείνουν να γίνουν ρουτίνα, ακόμη και στα πιο απίθανα ή απομακρυσμένα σημεία του νησιού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να συντονιστούν και η καταστροφή συνεχίζεται!

Η NATURA 2000 της Χίου, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή της Αμανής, παραμένει «προτεινόμενη» και δεν έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο, ενώ είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έδινε πνοή και όραμα στη βορειοδυτική Χίο, και θα ενίσχυε την περιβαλλοντική και τουριστική ταυτότητά της.

Θλιβερή ιστορία και τα μονοπάτια της Χίου, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός. Όλες οι διαδικασίες (σήμανσης, πιστοποίησης, ένταξης σε ευρύτερα δίκτυα, κτλ) είτε καρκινοβατούν και παραμένουν καθηλωμένες, είτε στην καλύτερη, προχωρούν με ρυθμούς που όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μία χαμένη δεκαετία. Στους ζημιωμένους και οι επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν ότι από παραλείψεις και κυρίως λάθος επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ένα επιπλέον εισόδημα δεν φτάνει ποτέ στο νησί.

Και παρότι όλα τα παραπάνω είναι αρνητικά, άλλο είναι το χειρότερο περιβαλλοντικό έγκλημα της χρονιάς – μη λέω μεγάλα λόγια και απομένουν 3 μήνες. Ένα περιστατικό που πέρα από τη χειροπιαστή καταστροφή που δημιουργήθηκε, δείχνει νοοτροπίες, επιλογές και κυρίως περιφρόνηση της νομοθεσίας.

Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την πολλοστή προσπάθεια μπαζώματος της εκβολής του χειμάρρου Μαλαγκιώτη στη Βολισσού. Η διαφορά στο μπάζωμα του φετινού Ιουλίου έγκειται πρώτα από όλα στον γκαγκστερικό και αδίστακτο τρόπο με τον οποίο μπήκε η «προαναγγελθείσα» φωτιά μέσα στα σπίτια. Έπειτα στο γκρέιντερ του Δήμου που βρέθηκε τυχαία την κατάλληλη ώρα (10 το βράδυ λέμε), στο κατάλληλο μέρος. Και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής που φέρεται να έδωσε εσπευσμένα εντολή στο χειριστή του Δήμου να μπαζώσει μέσα στα σκοτάδια τον Μαλαγκιώτη, με το επιχείρημα ότι έτσι στο μέλλον η κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων θα είναι ευκολότερη.

Λεπτομέρεια 1: Και από τις δύο πλευρές του χειμάρρου υπάρχουν χωματόδρομοι που και οι δύο καταλήγουν στον κεντρικό δρόμο. Όμως μικρή μερίδα κατοίκων που θέλουν να μετακινούνται μεταξύ των δύο όχθων, βαριούνται αφόρητα να κάνουν τον κύκλο μέσω του κεντρικού δρόμου και ζητούν να μπαζωθεί ο Μαλαγκιώτης!

Λεπτομέρεια 2: Οι δυο χωματόδρομοι είναι παράνομοι στο μεγαλύτερο μέρος τους αφού είναι μέσα στην άμμο, νομικά δηλαδή στον αιγιαλό. Για να το πούμε αλλιώς είναι σαν να μην υπάρχουν δρόμοι για να ενωθούν.

Όχι και τόσο μικρή λεπτομέρεια: Ο Μαλαγκιώτης στην εκβολή του φιλοξενεί έναν υδροβιότοπο, και αν δεν καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό, ψάξτο στο google. Αυτά περί υγροτόπου δεν τα λέω εγώ. Τα είπε πρόσφατα η Ελληνική Δημοκρατία και μάλιστα το 2012, με το Π.Δ. με τίτλο: «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012). Μεταξύ αυτών και η «Εκβολή ποταµού Μαλαγγιώτη» με κωδικό Y413CHI016 και χαρακτηρισμένη έκταση 10 στρεμμάτων. Για να καταλάβει ο αναγνώστης που δεν γνωρίζει νομικά, θα πω ότι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Δεν πειράζεις τίποτα! Απαγορεύεται δια νόμου!

Χάρτης με το τμήμα που προστατεύεται από το ΠΔ
Χάρτης με το τμήμα που προστατεύεται από το ΠΔ

Άσχετη πληροφορία: Την ώρα που διαδραματίζονταν όλα αυτά ο Δήμαρχος βρισκόταν στην πλατεία της Βολισσού για ημερίδα, ενώ αντιδήμαρχοι και υποστηρικτές και πολέμιοι του μπαζώματος πηγαινοέρχονταν πλατεία – Μαλαγκιώτης.

Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι κακές, κάκιστες συμπτώσεις και δυστυχώς ακόμη και σήμερα ούτε πειστικές απαντήσεις έχουν δοθεί, ούτε απομακρύνθηκαν τα μπάζα, όπως είχε ανακοινωθεί. Βλέπετε φίλοι μου το μπάζωμα γίνεται μέσα σε λεπτά της ώρας και μάλιστα της νύχτας. Το ξεμπάζωμα είναι αλλιώς, πώς να τα βάλεις και με κάποιους ψηφοφόρους; Τη δουλειά, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα την κάνει ο ίδιος ο Μαλαγκιώτης με τα δυνατά νερά του. Οπότε ραντεβού στο μπάζωμα του 2017, όλοι όμως πολύ πιο υποψιασμένοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με αυτά τα πεπραγμένα, ήρθε και η παραίτηση ειδικού συμβούλου του Δημάρχου, ανθρώπου με σπάνιες περιβαλλοντικές γνώσεις και εμπειρία, οπότε έρχεται και εμπεδώνεται η πεποίθηση που πολλοί από εμάς ξορκίζαμε πολλούς μήνες τώρα: Το περιβάλλον και η προστασία του, οι φυσικοί πόροι του νησιού, η ανάδειξή τους και η συσχέτισή τους τελικά με τη φυσιογνωμία της Χίου ΔΕΝ βρίσκονται στην ατζέντα αυτής της δημοτικής αρχής.

End of Story. Πάμε για άλλα. Ας έχουμε επίγνωση ότι θα κληθούμε σύντομα να δώσουμε σκληρές μάχες για το περιβάλλον και τις θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει μέσω των ήπιων μορφών τουρισμού.

Άφησε σχόλιο