Το υπέροχο ταξίδι των φτερωτών μεταναστών

0

Η εθελοντική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε & επιβίωσε» και με τη συνδιοργάνωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου, διοργανώνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11:00 τη 2η Γιορτή Πουλιών της Χίου, στο περιαστικό δασάκι της Κλειδούς, στην περιοχή του Βροντάδου.

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον υπέροχο κόσμο των φτερωτών αυτών μεταναστών μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 2015) τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της Γιορτής αυτής είναι να γίνει μια πρώτη γνωριμία με τα μεταναστευτικά αλλά και τα κοινά είδη πουλιών που παρατηρούμε καθημερινά στις αυλές και τις βόλτες μας και παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία της προστασίας των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται, καθώς και οι χώροι που σταματούν στο ταξίδι της μετανάστευσης για τροφή και ξεκούραση. Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από το Βορρά προς το Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν το χειμώνα.

Πρόσφατη μελέτη της BirdLife International αποδεικνύει ότι 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο!! Για το λόγο αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών που γίνεται με όπλα, με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.

Σε 1.184 οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών που υλοποιήθηκαν το 2014 ταυτόχρονα σε 38 χώρες, συμμετείχαν περισσότερα από 33.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν περίπου 7,5 εκατομμύρια πουλιά, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της διοργάνωσης! Ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών στην Ελλάδα το 2014, έφερε σε συνεργασία 15 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 11 ΚΠΕ, 7 δήμους, συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια και ιδιωτικούς φορείς, ενώ η συμμετοχή άγγιξε τα 7.000 άτομα!

Φέτος, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες. Οι προγραμματισμένες δράσεις στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 35 περιοχές και οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των περιοχών διέλευσής τους, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης.

Η 2η Γιορτή Πουλιών στη Χίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών και θα περιλαμβάνει τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας
  • Περιήγηση στο δάσος και παρατήρηση πουλιών

Άφησε σχόλιο