Εκδηλώσεις Φιλοτεχνικού για το Λωβοκομείο

0

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου 2017, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη “Όλα για καλό” (εκδ. Εστία 2017), ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου σας προσκαλεί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην ανθρώπινη διάσταση της Ιστορίας του Λωβοκομείου

Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο. Η προσωπική μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., ασθενούς, τροφίμου του Λωβοκομείου κατά τα έτη 1948-1959, στην καταγραφή της οποίας προέβη ο ερευνητής συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης. Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί θα διοργανωθεί ξενάγηση στους χώρους του Λωβοκομείου από τον διπλωματούχο ξεναγό Θωμά Καραμουσλή.

Φωτογραφίες: Βασίλης Αγιαννίδης

Η μαρτυρία της Γ.Κ.Μ. ηχογραφήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στο σπίτι της, σε ένα προάστιο του Πειραιά. Ο Γιάννης Μακριδάκης την ανακάλυψε μετά από συστηματική μελέτη παλαιών υπηρεσιακών εγγράφων που βρίσκονταν έρμαια του καιρού και του χρόνου μέσα στο Εφορείο του Λωβοκομείου και κατόπιν μεταγενέστερης έρευνας μέσω συγγενών και συγχωριανών της. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες δύο περίπου ετών, κατά τα οποία της έγινε μάλλον φορτικός τηλεφωνώντας της κάθε τόσο και ζητώντας συνάντηση με την ίδια και ακρόαση του βίου της.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε έναν τρόφιμο του Λωβοκομείου να μιλάει για τη ζωή του στο ίδρυμα.

  • 133
    Shares

Άφησε σχόλιο