Generation E, η νέα γενιά της εξόδου

0

«το παράδοξο συναίσθημα του προδομένου και του προδότη»
 
του Στέλιου Κραουνάκη

Πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες (αλλά και marketers) στην προσπάθεια τους να μελετήσουν μία συγκεκριμένη ομάδα με σχετικά ομοειδή χαρακτηριστικά της αποδίδουν στις γενεές μία συγκεκριμένη ονομασία. Έτσι από την generation X (αναφέρεται σε όσους έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1964-1978) περάσαμε στην generation Y (όσοι γεννηθήκαν μετά το 1982 έως το 1996) και τώρα στην generation E.

Η τελευταία αναφέρεται σε μία δημοσιογραφική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την μετανάστευση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που γονάτισαν από την κρίση, τα μνημόνια, τις περικοπές και τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και αποχαιρετούν τη χώρα τους αναζητώντας την τύχη τους αλλού. Στο ερώτημα του πόσοι είναι αυτοί οι μετανάστες προσπαθεί να απαντήσει η δημοσιογράφος από Ελλάδα που συμμετέχει στην έρευνα Κατερίνα Σταυρούλα «Τα στοιχεία για τη μετανάστευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολιτών των χωρών της ΕΕ δεν καταγράφονται πάντα με λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Πορτογαλίας, το 2012 και το 2013 περισσότεροι από 105.000 Πορτογάλοι κάθε ηλικίας έγιναν μετανάστες. Προσωρινά στοιχεία από την Ισπανία αναφέρουν ότι περίπου 35.000 άνθρωποι μεταξύ 20 και 40 ετών μετανάστευσαν το 2013, όμως, όπως και σε άλλες χώρες, πιστεύεται ότι οι εθνικές πηγές «υποτιμούν σημαντικά την μετανάστευση»… για την Ελλάδα, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δεν συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία. Οι αριθμοί βρίσκονται διάσπαρτοι και κατ΄εκτίμηση, είτε από επίσημες πηγές κάποιων χωρών της Ευρώπης όπως η Γερμανία, είτε μέσω ερευνών όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τον οικονομικό γεωγράφο και καθηγητή κ. Λόη Λαμπριανίδη μεταξύ του 2009 και 2011 και σύμφωνα με την οποία περίπου 114.000 – 139.000 Έλληνες επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό».

Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι επτά στους δέκα Έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας.

Με την μέθοδο του διαδικτυακού croudsourcing, η #GenerationE είναι μια πρώτη καταγραφή τάσεων και μια σκιαγράφηση των χαρακτηριστικών αυτού του κύματος μετανάστευσης που ξεκίνησε μόλις στις 8 Σεπτεμβρίου 2014 και υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία μέχρι 26 Οκτωβρίου. Έλληνες, Ιταλοί, Πορτογάλοι και Ισπανοί καταθέτουν τις ιστορίες του μέσα από την ιστοσελίδα GenerationE.eu. Από τις πρώτες ιστορίες που καταγράφηκαν φαίνεται το προφανές, ότι τα κύρια κίνητρα είναι οικονομικά. Πολλοί αναφέρουν ότι παρότι έχουν βρει δουλειά και απολαμβάνουν βελτιωμένες συνθήκες σε παροχές, ελεύθερο χρόνο και ασφάλεια ψάχνουν πάντα ένα τρόπο ή εύχονται να βρουν για να επιστρέψουν δείχνοντας ότι προβλήματα προσαρμογής στις νέες κοινωνίες υπάρχουν και δημιουργούν αισθήματα ξενιτιάς και αποκοπής από φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Πριν κάποια χρόνια (2011, 2012) μάλιστα κάποιοι Έλληνες σε μέρη σαν την Γερμανία και Ολλανδία, έκρυβαν την εθνικότητα τους για να μην κατηγορηθούν σαν τεμπέληδες και «επιδοτούμενοι» από την ευρωπαϊκή ένωση.

«Και τελικά να έχεις το παράδοξο συναίσθημα του προδομένου και του προδότη ταυτόχρονα. Προδομένος από την χώρα και τους ανθρώπους της και προδότης γιατί ίσως δεν προσπάθησα, δεν πάλεψα αρκετά».

Περιμένουμε τις επόμενες ανακοινώσεις της μεγάλης αυτής δημοσιογραφικής έρευνας με πολύ ενδιαφέρον. Κάτι μας λέει πάντως, συνυπολογίζοντας τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, ότι η επόμενη έρευνα θα έχει για αντικείμενο εμάς που μένουμε και όχι αυτούς που φεύγουν.

Πηγές

  • http://www.rbdata.gr/generatione/form.htm
  • https://enthemata.wordpress.com/2014/12/07/stavroula-3/#more-17333
  • http://www.apenantioxthi.com/2014/10/generation-e-neoi-evropaioi-kai-metanastes.html
  • http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=586010

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο