Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της

0

Κύμα αλληλεγγύης στην 29χρονη που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA

Σκίτσο του διάσημου σκιτσογράφου Latuff

Στις αρχές Ιουνίου η 29χρόνη υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Ηριάννα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που ωστόσο έχει αμετάκλητα αθωωθεί. Μοναδικό στοιχείο κατηγορίας, ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 14 Μαρτίου 2011 η Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φοιτητή ΕΜΠ και φίλου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου. Στο σπίτι κοιμόταν, εκείνο το βράδυ και η Ηριάννα, φοιτήτρια φιλοσοφικής. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.

18 Νοέμβρη 2011. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός μάρτυρα που δεν εμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.

11 Ιανουαρίου 2013. Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου, από τα ευρήματα στο ΕΜΠ.

Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας. Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται το παραμικρό στοιχείο. Η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της.

Ο σύντροφός της Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ λόγω της φιλικής του σχέση με δύο μέλη της οργάνωσης Συνωμωσία των Πυρήνων της φωτιάς. Με πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Κωνσταντίνος αθωώνεται αμετάκλητα.

Κι ενώ λοιπόν ο σύντροφος της Ηριάννας, αθωώνεται αμετάκλητα, η ίδια οδηγείτε σε δίκη, στην οποία δεν υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίων της, κανένας μάρτυρας κατηγορίας και το μόνο στοιχείο είναι ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA.

Το δείγμα αυτό του DNA όταν ζητήθηκε, από το στάδιο κιόλας της ανάκρισης, για επανέλεγχο σε πιστοποιημένο και εξειδικευμένο εργαστήριο, που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία ήταν ότι «τελείωσε». Δεν υπήρχε δηλαδή άλλο, για να γίνει επανεξέτασή του!

Το μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην Ηριάννα, που τις τελευταίες μέρες εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα έφθασε και στη Χίο, με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου να σημειώνει ότι «Χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, η διάλυση της ζωής ενός νέου ανθρώπου, δε μπορεί παρά να είναι ένας παραλογισμός.» και να καταλήγει ότι «Η Ηριάννα αξίζει την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά της«.  Πέρα από τους απλούς ανθρώπους και τις συλλογικότητες που συμπαρίστανται στην Ηριάννα, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στη νεαρή διδάκτορα, που στο πρόσωπό της βλέπουν έναν άνθρωπο που αδικείται. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά μηνύματα που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες.

Μανώλης Γλέζος: Αλληλεγγύη

Η  Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία.
Στην περίπτωση της Ηρριάνας, ο νομικός κόσμος στην πλειοψηφία του, δεν μπορεί να εξηγήσει την σκληρή αυτή απόφαση.

Η διεθνής πρακτική αποφεύγει να δεχτεί ένα ελλιπές αποτύπωμα dna σαν αποδεικτικό στοιχείο.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση, είναι το μοναδικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση για πολύχρονη φυλάκιση ενός νέου ανθρώπου.

Επείγει να δοθεί η αναστολή εκτέλεσης ποινής στην Ηρριάνας.

Είναι προφανές, ότι για την προστασία της ίδιας της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, μέχρι να κριθεί η απόφαση σε δεύτερο βαθμό και για να μην φτάσουμε να μετράμε άλλη μια κατεστραμμένη ζωή, που θα έχει περάσει κάποια χρόνια και αυτή στις φυλακές, μέχρι να ακούσουμε την απόφαση “Αθώα” και να αναρωτηθούμε ξανά, αν τα χρόνια της άδικης φυλάκισης και σπίλωσης αποζημιώνονται.
Περιμένω από την Δικαιοσύνη να δείξει την ευαισθησία της και να έχουμε στις 17 Ιουλίου την Ηρριάνα ανάμεσά μας.

23 καλλιτέχνες (Manu Chao, Αγγελάκας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος, Αλκίνοος Ιωναννίδης κ.α.)

Η Ηριάννα, όπως λίγο πολύ πλέον όλοι ξέρετε, φυλακίστηκε για 13 χρόνια με αμφιλεγόμενο μερικό δείγμα dna και τη σχέση της με έναν αθώο.

Φυλακίστηκε από κάποιους που δεν δίνουν καμία σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Άνθρωποι επικίνδυνοι σε επικίνδυνες θέσεις και εμείς έρμαια των αποφάσεων τους. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν…

Για μας μουσική δεν είναι ο στόχος ή το αποτέλεσμα. Είναι το μέσo στην δική μας προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, να βροντοφωνάξουμε για την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα απ την μουσική σε αυτόν τον κόσμο σπάμε την σιωπή και την βολική λογική ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να μιλάνε μόνο μέσα απ το έργο τους και φωνάζουμε για την απελευθέρωση της!

Μακάρι οι μελωδίες μας να της κάνουν συντροφιά και να της δίνουν δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ηριάννα είμαστε μαζί σου και θα φροντίσουμε τίποτα να μην ξεχαστεί μέχρι να δικαιωθείς!

Ευρωβουλευτές (Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μίλτος Κύρκος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Χρυσόγονος)

Με αφορμή την πρόσφατη πρωτόδικη καταδίκη νεαρής κατηγορούμενης, της Η.Β.Λ. σε 13ετή κάθειρξη, στηριγμένη, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε ένα μερικό δείγμα DNA και χωρίς να αναγνωριστεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της, επισημαίνουμε τα εξής:

Αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 6 παρ. 2 ΕΔΔΑ και 48 παρ. 1 ΧΘΔΕΕ αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Εξάλλου, θεμελιώδης συνταγματική αρχή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι δεσμεύει και τη δικαιοσύνη ως κρατική λειτουργία, είναι η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.).

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές έχουμε την άποψη ότι η αναγνώριση ή η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης σε εφέσεις κατά πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων από τα ποινικά δικαστήρια πρέπει να συναρτάται με ενιαία για όλους κριτήρια και να μην εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορουμένης αντιδιαστέλλεται προς άλλες σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις, όπου πρωτόδικα δικαστήρια αναγνώρισαν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε εφέσεις κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ακόμη και σε 25ετή κάθειρξη. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επίδειξη δικαστικής αυστηρότητας σε βάρος της H.Β.Λ επηρεάστηκε από τη συγκυρία.

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αναμένουμε με εμπιστοσύνη την αιτιολογημένη κρίση της στα προβλεπόμενα κατά νόμο περαιτέρω στάδια κρίσης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Τα επόμενα βήματα του κινήματος αλληλεγγύης στην Ηριάννα περιλαμβάνουν 2 συγκεντρώσεις, την Παρασκευή στην Πλατεία Συντάγματος και τη Δευτέρα στο Εφετείο Αθηνών.

Άφησε σχόλιο