Καινοτόμος αποτύπωση του παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής

0

Εφαρμογή για πρώτη φορά της τεχνολογίας των φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ 

Καλαμωτή σκεπαστό

Στον ιστορικό πυρήνα της Καλαμωτής το ποσοστό των ερειπωμένων σπιτιών είναι πολύ υψηλό. Εκτός από κάποια σκαριφήματα όψεων κάποιων πολύ λίγων σπιτιών, από τα οποία δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν διαστάσεις χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο ο ιστορικός πυρήνας, του οποίου η επιφάνεια αντιστοιχεί περίπου στο 80% της συνολικής έκτασης του χωριού, είναι διατηρητέος και η αρχαιολογική υπηρεσία δικαίως επιδιώκει τα νέα έργα στο εσωτερικό του να περιορίζονται μόνο σε αποκατάσταση των αρχικών μορφών. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι μετρητικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Δεδομένου ότι η αστάθεια των τοίχων των όψεων καθιστά τις αποτυπώσεις δια χειρός επικίνδυνες και χρονοβόρες, η μοναδική λύση στηρίζεται στην τεχνολογία των φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων, δηλαδή φωτογραφήσεων με ειδικά όργανα, από τις οποίες μπορούν να λαμβάνονται ακριβείς διαστάσεις.

Το φιλόδοξο εγχείρημα πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, ενός νέου οργάνου-σαρωτή, με το οποίο η ταχύτητα της αποτύπωσης αυξάνεται και επομένως μειώνεται το κόστος. Πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε παρόμοιες συνθήκες. Για αυτό κρίθηκε σκόπιμη σε Α’ Φάση η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας από δυο σπουδαστές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Η επίβλεψή τους έγινε από τον καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλο, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Εμπνευστής και συντονιστής του εγχειρήματος είναι ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Αντικείμενο της προσπάθειας αυτής είναι η φωτογραμμετρική αποτύπωση ενός τμήματος του πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής μέσω του προσδιορισμού κατάλληλης μεθοδολογίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού. Θα προκύψουν σχέδια όψεων και απαντήσεις ως προς την προτιμητέα μέθοδο και ως προς το κόστος για την ολοκλήρωση όλων των όψεων του οικισμού. Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες μετρήσεις πεδίου.

Η διαδικασία μέτρησης βιντεοσκοπήθηκε από την σκηνοθέτη Μαρία Ντούζα, που συνδέεται με την Καλαμωτή. Το αποτέλεσμα των γυρισμάτων θα προβληθεί σε έκθεση των σχεδίων που προβλέπεται να γίνει στην Καλαμωτή ή στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, αλλά και στην Αθήνα, στις αρχές του Φθινοπώρου.

Άφησε σχόλιο