Κάντο όπως η Λέσβος

0

Πόλος έλξης και πυλώνας υγιούς ανάπτυξης ο γεωλογικός πλούτος της Λέσβου

Φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Απολιθωμένος Δάσος
Φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Απολιθωμένος Δάσος

Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου δημιουργεί στη Λέσβο την πρώτη εκπαιδευτική βάση στην Ευρώπη για την εκπαίδευση πεδίου των φοιτητών της Σχολής σε θέματα γεωλογικής δομής και εξέλιξης της Ανατολικής Μεσογείου, χαρτογράφησης, ηφαιστειότητας, ενεργών ρηγμάτων και σεισμικής επικινδυνότητας, ανάδειξης γεω-μνημείων και δημιουργίας γεωπάρκων.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που κάνει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους κ. Νικόλαος Ζούρος. Ίσως το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η ένταξη του συνόλου της νήσου Λέσβου στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO η λεσβιακή κοινωνία δεν μπορούσε να αντιληφθεί τα οφέλη που θα προέκυπταν. Τέσσερα χρόνια μετά, η πάνδημη στήριξη στο Γεωπάρκο (από ΟΤΑ, περιβαλλοντικούς, εκπαιδευτικούς, τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς) κατά τη διαδικασία επαναξιολόγησης από τους εμπειρογνώμονες της UNESCO είναι ένδειξη της ευρείας αποδοχής του Γεωπάρκου λόγω της συμβολής του στην προστασία της φύσης και στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Όσοι -λίγοι είναι αλήθεια- γνωρίζουν το γεωλογικό πλούτο που παρουσιάζει η Χίος με τα απολιθώματα αμμωνιτών και μαστοδόντων, τα σπήλαια και τα διαφορετικά πετρώματα, αναρωτιούνται γιατί στη Χίο δεν έχουν γίνει προσπάθειες για την αξιοποίηση της γεωλογικής κληρονομιάς της. Μήπως το έδαφος και το υπέδαφος της Χίου δεν παρουσιάζει γεωλογικό ενδιαφέρον και δεν δικαιούται ανάλογης προβολής; Η δήλωση «Aν η Λέσβος έχει ένα απολιθωμένο δάσος και αισθάνεται τυχερή, τι πρέπει να αισθάνεστε εσείς που έχετε όλη την ιστορία του πλανήτη στα πόδια σας;» που φέρεται να έκανε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Παπανικολάου το 1998 στο Ομήρειο, κάθε άλλο παρά αυτό δείχνει. Ερχόμενοι στο σήμερα, ο Γιάννης Μακριδάκης, που μαζί με τον σπηλαιολόγο Κώστα Μάγκο είχαν εκπονήσει μελέτη κατασκευής Γεωπάρκου στον λόφο του Κορακάρη όπου βρίσκονται τα απολιθώματα των αμμωνιτών, σχολίασε την είδηση λέγοντας «Δυστυχώς οι κατά καιρούς Δήμαρχοι του νησιού φάνηκαν και φαίνονται πολύ λίγοι για να κατανοήσουν και να δράσουν. Ευτυχώς, ό,τι προτείναμε κατά καιρούς και δεν έγινε εδώ, γίνεται τουλάχιστον στη Λέσβο».

Άφησε σχόλιο