Προσοχή: Χελώνες καρέτα – καρέτα γεννούν αυγά στα Πραστιά

0

Καθήκον όλων των επισκεπτών της όμορφης παραλίας της Δυτικής Χίου ο σεβασμός και η προστασία της περιοχής που έχουν θάψει τα αυγά τους οι χελώνες

Φωλιές ωοτοκίας αυγών χελώνας καρέτα καρέτα στα Πραστιά
Φωλιές ωοτοκίας αυγών χελώνας καρέτα καρέτα στα Πραστιά

Τελικά οι πληροφορίες που είχαμε μεταφέρει ήταν ακριβείς. Τα Πραστιά έχουν επιλέξει κάποιες χελώνες καρέτα – καρέτα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Στην αμμουδιά της παρθένας παραλίας της Βορειοδυτικής Χίου, οι χελώνες καρέτα καρέτα έχουν θάψει αυγά, τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά από 55 περίπου ημέρες θα δώσουν μικρά χελωνάκια, που μόλις βγουν από τα αυγά, ενστικτωδώς θα κινηθούν προς την θάλασσα.

Και λέμε καλώς εχόντων των πραγμάτων, γιατί καθόλη τη διάρκεια ωοτοκίας τα αυγά είναι εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους. Ανθρωπογενείς και μη. Στις περιοχές που οι χελώνες καρέτα καρέτα έχουν θάψει τα αυγά τους, η ανθρώπινη παρουσία πρέπει να είναι όσο πιο διακριτική γίνεται. Δραστηριότητες που θα προκαλέσουν όχληση και καταστροφή των αυγών, πρέπει να αποφεύγονται, αν θέλουμε σε λίγο καιρό τα μικρά χελωνάκια να γεννηθούν και να επιχειρήσουν το μικρό, άκρως επικίνδυνο για τους ευάλωτους οργανισμούς τους, «ταξίδι» μέχρι την θάλασσα. Σύμφωνα με τη WWF «η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!».

Προφανώς, όποιος θέλει να απολαύσει το μπάνιο του ήσυχα και διακριτικά στην παραλία των Πραστιών, μπορεί να το κάνει λίγα μέτρα μακρύτερα από τις φωλιές που έχουν πρόχειρα περιφραχτεί και σημανθεί από εθελοντές.

Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί

Σύμφωνα με την WWF, «Oι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω της πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’ αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους».

Άφησε σχόλιο