Πρόγραμμα Life στην Άνδρο για την αποκατάσταση των ξερολιθιών

2

Λίγο πριν οι αιμασιές της Άνδρου χαθούν οριστικά, 6 επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς συμπράττουν για την αποκατάστασή τους με στόχο την αειφορία

Οι ξερολιθίες της Άνδρου, οι περίφημες αιμασιές σύμφωνα με τους ντόπιους, δημιουργήματα αιώνων, που υποστήριξαν την διαχρονική ανθρώπινη παρουσία και πολιτισμό, όπως και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, οδεύουν εγκαταλειμμένες προς την καταστροφή. Μέρα με τη μέρα, καταρρέουν στην Άνδρο, όπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, αφήνοντας τον φτωχό τόπο χωρίς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από αρχαιοτάτους χρόνους κυρίως για την συγκράτηση εδαφών.

Η δημιουργία – καλλιέργεια των αναβαθμίδων, αποτέλεσμα επίπονης χειρωνακτικής προσπάθειας χιλιετιών, διαμορφώνει διαχρονικά τη σημαντικότερη υποδομή στον χώρο του Αιγαίου, επιτρέποντας την επιβίωση των νησιωτικών κοινοτήτων, σε αφιλόξενα περιβάλλοντα. Η καλλιέργεια σε αναβαθμίδες εξομαλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, εξοικονομεί νερό, βοηθάει στην ταμίευση του βρόχινου νερού στο έδαφος, προστατεύει από τη διάβρωση και τις πυρκαγιές, ενώ βοηθάει και τη βιοποικιλότητα.

Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, γίνεται προσπάθεια για μερική, βιώσιμη αποκατάστασή τους, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του έργου LIFE TERRACESCAPE με τον μακροσκελή τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». To συντονισμό του έργου έχει αναλάβει η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας Θεοδώρα Πετανίδου, έχει χρηματοδότηση 60% από την ΕΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Το όλο έργο, στοχεύει να αποδείξει ότι η επαναχρησιμοποίηση σε μεγάλη κλίμακα, των αναβαθμίδων ως πράσινης υποδομής μπορεί να αναζωογονήσει έναν σύγχρονο, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο πολυλειτουργικό πρωτογενή τομέα, στηριζόμενο σε τοπικές ποικιλίες και κλιματικά φιλικές πρακτικές καλλιέργειας, ικανό, σε συνδυασμό με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, να υποστηρίξει μια πιο ανθρώπινη τοπική ανάπτυξη.

Ένα πολύ ενδιαφέρον project, ενδεχομένως πολύ χρήσιμο και για το δικό μας νησί.

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Κυριάκος Παππούλης

    Εμείς στην Αντιμάχεια της Κω έχουμε βρει έναν καλύτερο τρόπο. Απλώς χαλάμε τις ξερολιθιές και τις αντικαθιστούμε με τσιμεντόλιθους που χτίζονται πιο εύκολα και σοβατίζονται κιόλας, ενώ δεν αφήνουν και περιθώριο να αναπτυχθούν και διάφορα ενοχλητικά μικρό ζωάκια όπως σαύρες, σκαντζόχοιροι, αράχνες και φίδια!!! Το ότι οι πρόγονοί μας έκαναν ολόκληρους αιώνες για να τις φτιάξουν δεν μας απασχολεί καθόλου!!!

  2. Πιτσιλαδής Σαράντος

    Στη Σιδηρούντα μετά τις φωτιές έχουν αποκαλυφθεί εκατοντάδες αναβαθμίδες δεκάδων χρόνων δουλειάς και κόπων. Εκεί ποιος ποιος δήμος και ποιο πανεπιστήμιο θα ενδιαφερθεί για να αναγεννηθεί η φύση, να ξαναζωντανέψει το χωριό, να αναπτυχθεί η περιοχή, να διώξουν τους τσοπάνηδες που βόσκουν παράνομα την περιοχή, να συγκρατηθούν τα νερά και να σταματήσουν οι κατολισθήσεις; Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται!
    Ακόμα και το Δασαρχείο απαγορεύει του Σιδηρουντιανούς να καλλιεργήσουν όσες αναβαθμίδες έχουν σωθεί.

Άφησε σχόλιο