«Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους»

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Με μεγάλες διαδηλώσεις απάντησαν οι Γάλλοι στην απαράδεκτη δήλωση του Μακρόν που έκανε την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου υποσχόταν πως δε θα υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες, ούτε στους κυνικούς, ούτε στα άκρα».

Η αντίδραση του γαλλικού λαού ήταν αναμενόμενη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν. Με μία απούσα αριστερά, η οποία αφυπνίστηκε τελευταία στιγμή, το σύστημα δε δυσκολεύτηκε να φέρει τους ψηφοφόρους προ τετελεσμένων γεγονότων. Έχοντας απέναντί τους οι Γάλλοι έναν σκληροπυρηνικό νεοφιλελεύθερο και μία αντιευρωπαία ακροδεξιά, προτίμησαν το μικρότερο κακό.

Όμως η μεγάλη αποχή, το σχετικά χαμηλό ποσοστό του νικητή κι η ελεγχόμενη πλέον δημοκρατία, είναι σημάδια που φανερώνουν πως η νεοφιλελεύθερη πολιτική του Εμμανουέλ Μακρόν θα πυροδοτήσει την ήδη φλεγόμενη εργατική τάξη της Γαλλίας. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της εβδομάδος αποδεικνύουν πως η συνέχεια θα είναι περισσότερο εκρηκτική, καθώς έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Κάποιες από τις αλλαγές που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση Μακρόν είναι να μειωθεί κατά 50% η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και κατά 28% των επιχειρήσεων. Επίσης θα δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον αριθμό των εργαζομένων που θα απολύονται. Με λίγα λόγια θα συγκεντρωθεί περισσότερη εξουσία στα χέρια των εργοδοτών. Κι όλα αυτά, ενώ έχουμε διανύσει λίγους μόνο μήνες νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην Γαλλία.

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις δε ξάφνιασαν τους Γάλλους. Απλώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους. Κι αν η Αριστερά δε βγει μπροστά  με μπροστάρη τον Μελανσόν, προβλέπεται ακροδεξιός περίπατος στις επόμενες εκλογές.

 

  • 5
    Shares

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο