Διεθνές συνέδριο για τους Μαυροκορδάτους

0

Από τη Χίο στην Πόλη και τη Μολδοβλαχία. Η αρχή μιας δυναστείας: Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο εξ Απορρήτων (1641-1709) και Νικόλαος, Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας (1680-1730)

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Ο Κοραής» και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Από τη Χίο στην Πόλη και τη Μολδοβλαχία: Η αρχή μιας δυναστείας: Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο Εξ Απορρήτων (1641-1709) και Νικόλαος, Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας (1680-1730)».

Οι δύο προαναφερθέντες χιώτικης καταγωγής Φαναριώτες λόγιοι και διπλωμάτες-πολιτικοί κατέχουν εξέχουσα θέση στο πάνθεον και των Νεοελληνικών και Ευρωπαϊκών Γραμμάτων, εκτός από την παρουσία τους στο προσκήνιο των πολιτικών γεγονότων στην Ευρώπη του τέλους του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνα. Επίσης, σε ιδεολογικό επίπεδο, εισάγουν στη νεοελληνική σκέψη τη νεοτερική ιδεολογία και προωθούν τις ιδέες του ακόμα διαμορφούμενου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, με εκπροσώπους του οποίου είναι σε επαφή, ειδικά ο Νικόλαος.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στο κέντρο της πόλης της Χίου από 22 έως 24 Αυγούστου 2017.  Οργανωτής του Συνεδρίου είναι ο κ. Νίκος Μαυρέλος, αναπληρωτής Καθηγητής του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εδώ μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.

  • 160
    Shares

Άφησε σχόλιο