Μετρητά στους αιτούντες άσυλο

0

Χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια διανέμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους στη Χίο αιτούντες άσυλο για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών

Η Muna, 31 χρονών και οι τρεις κόρες της είναι πρόσφυγες στη Χίο. Eίναι ανάμεσα στους περίπου 1000 ανθρώπους που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών που ξεκίνησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα για τους αιτούντες άσυλο στο νησί.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που στόχο έχει να υποστηρίξει μεμονωμένα άτομα και οικογένειες προσφύγων στην αντιμετώπιση βασικών αναγκών όπως το επιπλέον φαγητό, η επικοινωνία, τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας, οι μετακινήσεις, ο ρουχισμός και το εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά. Αποσκοπεί επίσης σε οφέλη που είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία και την κατάσταση των αιτούντων άσυλο όσο διαρκούν οι διαδικασίες ασύλου. Μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την αποκατάσταση του αισθήματος αξιοπρέπειας καθώς και να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η παρέμβαση αυτή αναμένεται να έχει ένα σημαντικά θετικό αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις και στα μαγαζιά της Χίου, καθώς υπολογίζεται ότι η συνολική μηνιάια δαπάνη θα υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια θα παρέχονται προπληρωμένες κάρτες που θα ανατροφοδοτούνται σε μηνιαία, με ένα ποσό που υπολογίστηκε με βάση την κάλυψη των βασικών εξόδων στην Ελλάδα (εκτός του ενοικίου/και του ποσού διαμονής) σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 90 ευρώ για ένα άτομο και θα φτάνει έως περίπου 500 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες. Οι κάρτες θα επιτρέπουν την ανάληψη μετρητών από κάθε ΑΤΜ καθώς επίσης και τη χρήση για αγορά αντικειμένων από την εμπορική αγορά με τη χρήση τερματικών μηχανών μόνο εντός Ελλάδας.

H απόφαση σχετικά με τη τη βοήθεια με προπληρωμένες κάρτες στους καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ελήφθη από κοινού, μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Υπουργείου Μετανάστευσης και της Ευρωπαικής Επιτροπής. Τα κονδύλια για αυτή την ενέργεια καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαική Επιτροπή, και το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, και όχι από την Ελληνική κυβέρνση. Η ενίσχυση με μετρητά εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλων φορέων ώστε να ενισχυθούν οι δικαιούχοι με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές  τους και των οικογενειών τους.

  • 5
    Shares

Άφησε σχόλιο