Πέρα από τα μόρια που (δεν) έγραψες

1

του Μιχάλη Μελαχροινούδη

Κάπου σ’ έβγαλαν όλα αυτά. Σε σένα μιλώ που από σήμερα κάνεις υπολογισμούς ή όχι μιας και το ΄χες πάρει απόφαση καιρό και τώρα σκέφτεσαι τι άλλες επιλογές έχεις. Τίνος είναι τα σχέδια, τα όνειρα, είναι δικά σου; Τ’ αγαπάς; Μέχρι πού και πότε θα τα κυνηγήσεις; Πού λες ότι θα σε φτάσουν; Ή τι έκανες για να φτάσεις εσύ μέχρι εδώ, και για να σου το πω απλά, τι σκοπεύεις να κάνεις με εκείνα τ’ Αγγλικά;

Εξηγούμαι. Πήρες επάρκεια στην Γ γυμνασίου – σε πίεζε και η μαμά είναι η αλήθεια, για να μην έχεις τη γλώσσα να σε απασχολεί στο Λύκειο – και τώρα τι; Θα την ξαναπιάσεις στο Πανεπιστήμιο, τι λες θα μπορείς να διαβάσεις μία βιβλιογραφία για την εργασία που θα χρειαστεί, θα κάνεις αίτηση για να πας 6 μήνες να σπουδάσεις στο εξωτερικό; Φρόντισε μέχρι τα 24-25, όταν με το καλό βγεις στην αγορά εργασίας, να μην την έχεις μία δεκαετία να κοιμάται, γιατί μετά δεν θα ξυπνάει και θα είναι πολύ αργά.

Ήσουν δραστήριος. Κολυμπούσες, έπαιζες μπάσκετ, έτρεχες σε εκείνη τη φιλοζωική ομάδα, και τα παράτησες όλα για να προετοιμαστείς, β και γ λυκείου, τι να λέμε! Και τώρα, θα τα ξαναπιάσεις; Ναι, να τα ξαναπιάσεις, γιατί το προεδριλίκι στη β λυκείου, η περιβαλλοντική ομάδα που συμμετείχες, τα μετάλλια στο κουτί και οι ατελείωτες ώρες προπόνησης όλα όσα άφησες στη μέση και αυτά σε έφτασαν εδώ που είσαι σήμερα. Να τα ξαναπιάσεις, γιατί ξέρεις πόσοι πτυχιούχοι με επάρκεια είναι εκεί έξω στην αγορά εργασίας; Θα ξεχωρίσεις, αν θυμηθείς και ολοκληρώσεις αυτό που ήσουν εσύ.

Έτσι κι αλλιώς οι οικονομίες είναι με τα πάνω τους και τα κάτω τους, οι αγορές εργασίας το ίδιο – ποιος μπορεί να σου πει με σιγουριά ότι μετά από 5, 6, 7 ή και περισσότερα χρόνια το πτυχίο σου ή το μεταπτυχιακό θα της κάνει ή δεν θα της κάνει – εννοώ της αγοράς εργασίας. Ακολούθησε λοιπόν αυτό που σου αρέσει. Σπούδασέ το, όχι απαραίτητα με την έννοια των πανεπιστημιακών εδράνων, εξέλιξέ το, προχώρα το πιο πέρα και έχε κατά νου τι συνδυασμούς, τι υπέροχους συνδυασμούς μπορεί αυτό να φέρει στη ζωή σου.

Μείνε κοντά στο όνειρο λοιπόν.

Το όνειρό σου!

  • 4
    Shares

Χιώτης που μαστορεύει και καταγίνεται με τις λέξεις προσπαθώντας να τις βάλει σε μία σειρά

Συζήτηση1 σχόλιο

Άφησε σχόλιο