Τα φετινά βραβεία Natura 2000

0

ή όταν ο άνθρωπος εργάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και για ένα καλύτερο μέλλον

Ο Karmenu Vella, αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον, ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου στις Βρυξέλες τους νικητές των «βραβείων Natura 2000» του 2018. Να υπενθυμίσουμε, εφόσον έχουμε κάνει αναφορά και σε προηγούμενο άρθρο μας, ότι τα «βραβεία Natura 2000» είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σκοπό έχει να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό τη σημασία του δικτύου προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», ακρογωνιαίου λίθου της πολιτικής της για τη διατήρηση σπάνιων ή/και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων, που ιδρύθηκε το Μάιο του 1992.

Τα βραβεία απονέμονται σε έξι κατηγορίες που περιλαμβάνουν τη διατήρηση, τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, την επικοινωνία, το συμβιβασμό συμφερόντων και αντιλήψεων, τη διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση, καθώς και το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Οι ελληνικές διακρίσεις

Στη φετινή απονομή η χώρα μας ξεχώρισε σε δυο κατηγορίες από έναν κατάλογο 25 φιναλίστ.

Το έργο προστασίας του Ασπροπάρη Γύπα σε τρεις ηπείρους κέρδισε το Βραβείο Διασυνοριακής Συνεργασίας και Δικτύωσης. Η συνεργασία μεταξύ των μελών των ορνιθολογικών εταιριών στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και του WWF Ελλάδας, υλοποιεί από τον Οκτώβριο 2011 το Πρόγραμμα LIFE+Φύση για την προστασία του αιγυπτιακού πτηνού με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εκπαίδευσε υπαλλήλους για τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου του σπάνιου αυτού είδους, βοήθησε τους αγρότες στη Βουλγαρία να διαχειρίζονται βοσκότοπους προς όφελος του είδους και μόνωσε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, δημιουργώντας ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων από 26 χώρες και αναπτύσσοντας σχέδιο δράσης για την προστασία του συγκεκριμένου είδους κατά τη διάρκεια της διαδρομής του σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» βραβεύτηκε στην κατηγορία Συμβιβασμός συμφερόντων και αντιλήψεων, χάρη στην επιτυχία του Life Arctos Kastoria, ενός έργου που το διάστημα 2010-2015 βελτίωσε τους όρους συνύπαρξης με την καφέ αρκούδα στο νομό Καστοριάς. Το σχέδιο αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων εξαιτίας των αρκούδων και την αύξηση της αποδοχής του είδους από την τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιό του ελήφθησαν μέτρα για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ αρκούδων και οχημάτων στην Εγνατία οδό, δημιουργήθηκε δίκτυο ιδιοκτητών σκύλων φύλαξης, εγκαταστάθηκαν ειδικοί κάδοι απορριμμάτων και ηλεκτρικές περιφράξεις για την προστασία αγροικιών, λαχανόκηπων, χωραφιών, μελισσιών και μαντριών από την αρκούδα και λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, για την αντιμετώπιση περιστατικών σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας.

Όπως δηλώνουν οι νικητές, η βράβευση αυτή αποτελεί ένα κίνητρο για τη μελλοντική ενασχόληση και άλλων φορέων με τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 αλλά και την ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας, υπό τον όρο της εναρμόνισης ανθρώπου και φύσης.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στη Σχολή Φύσης στην Πορτογαλία, το βραβείο διατήρησης στην Ουγγαρία για την προστασία του αυτοκρατορικού αετού, το βραβείο για τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στην Εσθονία για την αποκατάσταση των λιβαδιών με χαμηλή και αραιή βλάστηση και το βραβείο επικοινωνίας στην Ισπανία για τις προσπάθειες ενημέρωσης μέσα από ντοκιμαντέρ, εργαστήρια, ειδησεογραφικά δελτία και διάδοση πληροφοριών σε υπεραγορές.

Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικός στόχος των βραβείων Natura 2000 είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς. Και όπως επισημαίνει ο Karmenu Vella, αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι φέτος ψήφισαν πάνω από 50.000 Ευρωπαίοι, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο στόχος επετεύχθη.

Άφησε σχόλιο