Νομιμοποιώντας το νεοναζιστικό καθεστώς του Ποροσένκο

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Πριν από τρία χρόνια η Ευρώπη κλονιζόταν με μία νέα εμφύλια σύρραξη, η οποία ξεκίνησε στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Από τότε γίναμε για μία ακόμη φορά θεατές σε έναν ακόμη πόλεμο, ο οποίος διαμέλισε την δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Γηραιά Ηπείρου, την Ουκρανία. Στο ξεκίνημα το πολέμου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν φιλοευρωπαίους τους Ουκρανούς νεοναζί, ενώ μεγάλος χορηγός τους υπήρξε (φανερά) το Δ.Ν.Τ.

Όμως με την πάροδο των χρόνων και των συνεχιζόμενων συρράξεων, η πολιτισμένη Δύση άρχισε να απομακρύνεται από τους «φιλοευρωπαίους» Ουκρανούς. Τους ήταν δύσκολο να συνεχίσουν την υποστήριξη σε ένα καθεστώς που ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, για την δημιουργία ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων, για απάνθρωπα βασανιστήρια και για ομαδικούς τάφους

Η λίστα των εγκλημάτων των νεοναζί της Ουκρανίας όλο και μεγαλώνει, κάτι στο οποίο ευθύνεται η ανοχή και η υπόγεια συνεργασία της Ευρώπης και του Δ.Ν.Τ. με το Κίεβο. Πιθανόν όλοι να θυμόμαστε τα φρικιαστικά γεγονότα της Μαριούπολης και μάλλον οι περισσότεροι θα έχουμε ξεχάσει την καταγγελία του αντιπολιτευόμενου ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την αδράνεια του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών απέναντι στον εκφοβισμό των Ελλήνων ομογενών αυτής της πόλης. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν…

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου, το νεοναζιστικό καθεστώς έχει εδραιωθεί. Την στιγμή μάλιστα που το Κίεβο έχει ξεκινήσει έναν ανελέητο βομβαρδισμό στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του νεοναζιστικού καθεστώτος Πέτρο Ποροσένκο. Δυστυχώς η επίσκεψη αυτή ερμηνεύεται ως αναγνώριση του καθεστώτος και υποστηρικτική κίνηση απέναντι στον πόλεμο και στον φασισμό.

Να λοιπόν που η έλλειψη μνήμης κι εθνικής αξιοπρέπειας γράφουν μία ακόμη μελανή σελίδα στην σύγχρονη ιστορία μας.

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο