OFF την Κυριακή, ΟΝ από Δευτέρα

1

γράφει ο Τέλης Τύμπας

Τη συμπίεση σε μια ψηφιακή πολιτική επιλογή μεταξύ ΝΑΙ και ΟΧΙ δεν την επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ψηφιακό take it or leave it της τελεσιγραφικής πρότασης των ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Σε κάθε ψηφιακό τεχνικο-κοινωνικό φίλτρο που υποχρεώνει σε ένα ΝΑΙ-ΟΧΙ (ON-OFF) ως προς τη διέλευση κάποιου σήματος, αυτό που καθορίζει το βαθμό σαφήνειας είναι το ΝΑΙ. Το τι σημαίνει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι γνωστό. Σημαίνει ενίσχυση της κακής πολιτικής που μας έφερε μέχρι εδώ. Αυτό το αποδέχονται και πολλοί που σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΑΙ μόνο και μόνο επειδή στο ΟΧΙ υπάρχει, υποτίθεται, ασάφεια. Είναι όμως το ΟΧΙ ασαφές; Το ΟΧΙ σε μια ψηφιακή επιλογή μεταξύ ΝΑΙ και ΟΧΙ είναι πάντα τόσο σαφές όσο και το ΝΑΙ. Επειδή είναι το μη ΝΑΙ. Το ΟΧΙ δεν προσθέτει σήμα. Στα ψηφιακά φίλτρα το ΟΧΙ είναι τόσο σαφές όσο και το ΝΑΙ. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι δηλαδή τόσο σαφές όσο και το αντίθετό του, το NAI. Όσοι διαδίδουν σκόπιμα ότι το ΟΧΙ είναι ανοιχτό-ασαφές το κάνουν για να αποστρέψουν την προσοχή από το πόσο κλειστό-σαφές είναι το ΝΑΙ. Δείχνουν ένα κακό ενδεχόμενο μετά το ΟΧΙ για να κρύψουν ένα δεδομένο κακό μετά το ΝΑΙ. Αυτό νομίζω αναδεικνύει και μια συμπτωματική ανάγνωση της προτροπής του κυρίου Γιούνκερ να «μην αυτοκτονήσουμε μπροστά στο θάνατο». Κρύβεις το δεδομένο θάνατο που θα συνοδέψει το ΝΑΙ δείχνοντας ότι το ΟΧΙ εμπεριέχει ενδεχόμενο αυτοκτονίας. Κρύβεις δηλαδή ότι στο ΟΧΙ υπάρχει και ενδεχόμενο επιβίωσης που δεν υπάρχει στο ΝΑΙ.

Η ψηφιακή τεχνική της επιλογής μεταξύ ΝΑΙ και ΟΧΙ πλεονεκτεί της αναλογικής ως προς τη σαφήνεια, την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα αλλά μειονεκτεί ως προς το εύρος, την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα, τη βιωσιμότητα. Η βιωσιμότητα όμως είναι εξίσου σημαντική με την αποτελεσματικότητα, η ευελιξία με την ακρίβεια κοκ. Εξαιτίας του take it or leave it των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ συμπιεζόμαστε να κάνουμε μια σαφή ψηφιακή επιλογή ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση. Αν πούμε ΝΑΙ την Κυριακή, ενδεχόμενο ευελιξίας και προσαρμοστικότητας τέλος. Το απόλυτα σαφές ΝΑΙ θα είναι και αποτελεσματικότατα ανελαστικό. Αν δεν είναι βιώσιμο (και ξέρουμε ότι δεν είναι), δεν θα υπάρχει ευελιξία. Ενώ αν πούμε ΟΧΙ τοποθετούμαστε με απόλυτη σαφήνεια ως προς αυτό που δεν θέλουμε αλλά ανοίγουμε τη δυνατότητα στην ευελιξία ως προς αυτό που θέλουμε. Και το παλεύουμε για να είναι βιώσιμο. Το ΝΑΙ στο ενδεχόμενο επιβίωσης από το κακό τη Δευτέρα προϋποθέτει το ΟΧΙ στο δεδομένο κακό την Κυριακή.

Ιστορικός της τεχνολογίας, πανεπιστημιακός

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Ο Γιούνκερ είπε οτι επειδή φοβόμαστε οτι κάποτε θα πεθάνουμε δεν σημαίνει οτι πρέπει τώρα να αυτοκτονήσουμε. Νομίζω λογικό και σαφές. Βέβαια άμα έχουμε συνηθήσει τις «δημιουργικές ασάφειες» του Βαρουφάκη, τα σαφή μας πέφτουν λίγο βαριά.
    Επίσης ωραία η ανάλυση μέσω «Βασικών Αρχών των Ψηφιακών Επικοινωνιών» αλλά να δούμε δύο -τρία πρακτικά θεματάκια?
    1. Ψηφίζουμε Οχι, πάμε για νέα διαπραγμάτευση, μας δίνουν μια πρόταση ελαφρώς διαφορετική.. μετά πέφτουμε σε Loop? γυρνάμε ξανα δημοψήφισμα, ξανά όχι, ξανά ελαφρώς διαφορετική πρόταση κλπ? Όσο συμβαίνουν αυτά και οι τράπεζες θα είναι κλειστές τι προτείνετε να τρώμε? τα νύχια μας?
    2 Για να αποφύγουμε την κατάσταση 1, μήπως μόνοι μας επιλέξουμε να πάμε στη νέα «αριστερη» και χρεωκοπημένη δραχμή?? Αν ναι τότε μήπως θα ήταν πιο ηθικό και σωστό να το βάλουε από τωρα ως ερώτημα στο δημοψήφισμα, ώστε αργότερα να μην μας κατηγορούν οτι υφαρπάξαμε την ψήφο του Λαού με πλαστό δίλημμα?
    3. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και πάει στη δραχμή. Μπορείτε να μας πείτε τι ύψους μέτρα θα έχει το μνημόνιο της δραχμής? Αυτό που θα πρέπει να καλύψει τα ελλείματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί αυτό το πεντάμηνο της «διαπραγματευσης», συν τα ελλείματα που δημιουργεί το υπαρχον πάγωμα της οικονομίας με τις κλειστές τράπεζες, συν το κόστος της χρεοκοπίας?
    4. Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα με την τρόικα ώστε να ξαναπάρουμε χρήματα – δανεικά από την EKT πως και πότε θα ξανανοίξουν οι τράπεζες αφού όσοι έχουν καταθέσεις (δλδ 120 δις) θα θέλουν να τα πάρουν γιατί έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, και το πραγματικό ρευστό είναι λιότερο απο 2 δις και φεύγει λίγο λίγο με τα 60αρια?
    5. Όταν χρεοκοπήσουμε έχετε και μας ζητάνε τον ELA πίσω έχετε καμία ιδέα για τι ύψους κούρεμα μιλάμε στις καταθέσεις? Και με ποια ακριβώς χρήματα τις εγγυήθηκε χτες στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός?
    6. Με την κατάρρευση των εσόδων πως θα μπουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 του μήνα?
    7. Σε μια χρεοκοπημένη χώρα πως θα γίνουν επενδύσεις? με τι χρήματα? πιστεύεις οτι αρκεί οτι τότε θα έχουμε μισθούς Βουλγαρίας (πραγματικά…όχι Βαρουφίστικα) θα αρκεί για να γίνουν επενδύσεις??? με τι χρήμα? το δικό σου??? η θα περιμένουμε τον γερμανό επενδυτή που τον έχουμε φεσώσει?

Άφησε σχόλιο