Όχι στα κέντρα κράτησης – Ναι στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής

3

Το Κέντρο Κράτησης μεταναστών Μερσινιδίου που λειτουργεί στη Χίο εδώ και μία δεκαετία, είναι μια κλειστή φυλακή στην οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε κοινωνικούς φορείς.

Στη Λέσβο λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές τον πρώτο στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη αυτοδιαχειριζόμενο χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ. Η ομοσπονδία οργανώσεων με το όνομα το «Χωριό του Όλοι Μαζί» αντιστέκεται στο άνοιγμα του κλειστού κέντρου κράτησης που θέλει το υπουργείο ΠροΠο να ανοίξει στην περιοχή Μόρια της Λέσβου.

Στα πλαίσια αυτά, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στο αίτημα που κατέθεσε στις 20/9 ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος στο Κέντρο Μερσινιδίου σε μέλη του για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών που κρατιούνται εκεί. Θα είναι ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, για το αν θα επιτρέψει το άνοιγμα του Κέντρου στην Χιώτικη κοινωνία με την δραστηριοποίηση εντός αυτού πολιτών και φορέων που το επιθυμούν.

Παρόμοια ζητήματα βάζει και η ανακοίνωση του «Χωριό του Όλοι Μαζί» ενώ επιπλέον δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει μία πανελλαδική καμπάνια με κύριο σύνθημα

Όχι στα κέντρα κράτησης – Ναι στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μετά από σχεδόν ένα χρόνο ενεργού ενασχόληση με τους πρόσφυγες και μετανάστες, παρέχοντας σίτιση και κάθε είδους υποστήριξη, διεκδικώντας ταυτόχρονα καλύτερες συνθήκες υποδοχής, η ίδια θλιβερή διαπίστωση εμφανίζεται πάντα μπροστά στα μάτια μας. Δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τις αρμόδιες και κατά νόμο υπεύθυνες αρχές για την τύχη των ανθρώπων αυτών, που ο πόλεμος και οι κακουχίες τους οδήγησαν στη χώρα μας.

 Όλους αυτούς τους μήνες ταΐζουμε τους μετανάστες, με την βοήθεια των πατέρων της εκκλησίας που επιτελούν ένα τεράστιο έργο, κατ’ αποκλειστικότητα και με δικά μας έξοδα. Ο πολιτικός προϊστάμενος του λιμενικού σώματος, υπουργός κος Βαρβιτσιώτης, ήρθε, εξήγγειλε (κονδύλι σίτισης, ατομικό πακέτο υγιεινής για κάθε πρόσφυγα) και απήλθε, χωρίς να πραγματοποιήσει τίποτα από αυτά που ο ίδιος υποσχέθηκε.

Πρόλαβε μόνο να κλείσει το λιμάνι και να κρύψει το “πρόβλημα” οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης δίνοντας εντολή να μεταφέρονται εφεξής οι συλληφθέντες μετανάστες από το λιμενικό στο ΠΙΚΠΑ. Απλά τους μετέφερε εκεί, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε λύση στην ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή του χώρου (χαρακτηριστικό είναι ότι οι εθελοντές εξασφάλισαν χρήματα από τους Γιατρούς του Κόσμου για να αδειάσουν το βόθρο) ούτε φυσικά να προβλέψει κάτι για την σίτιση που συνεχίζει να παρέχεται σε καθαρά εθελοντική βάση από τους πατέρες της εκκλησίας και τους εθελοντές του «χωριού του όλοι μαζί» που παρίστανται, μάλιστα, καθημερινά στο χώρο, με βάρδιες.

Την κατάσταση δυσκολεύει η δυσχέρεια στη συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και λιμενικού, που διαφωνούν για το ποιος έχει την ευθύνη της καταγραφής των νεοεισερχομένων, η οποία καταλήγει σε αδράνεια. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν παρατημένοι στο ΠΙΚΠΑ μετανάστες οι οποίοι παρακαλούν να συλληφθούν αλλά κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Σε αυτή την κατάσταση έμειναν 56 μετανάστες στις 17/9 (10 παιδιά, μία καρκινοπαθής και μία έγκυος μεταξύ αυτών) και 30 στις 19/9 (13 Σύριοι ανάμεσά τους).

Το κλειστό κέντρο κράτησης της Μόριας θα ανοίξει πιθανότατα σε λίγες μέρες. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τις φωτογραφίες για να δει τι μέλλον προετοιμάζεται για τους/τις μελλοντικούς έγκλειστους/ες εκεί. Κοντέινερ στη σειρά με λιγότερο από τρία μέτρα διάδρομο προαυλισμού, χωρίς στέγαστρα για προστασία από τον ήλιο ή την βροχή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία απαράδεκτη κατάσταση που βασίζεται στην καταστολή τύπου Παγανής και Αμυγδαλέζας.

 Αυτή τη φυλακή δεν τη θέλουμε στη Λέσβο.

 Έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία ένα ανοιχτό κέντρο υποδοχής, ελεύθερο σε πρόσβαση στους πολίτες και σε οργανώσεις. Το έχουμε ήδη καταφέρει με την επιτυχή λειτουργία του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου κέντρου υποδοχής στο ΠΙΚΠΑ που στηρίχτηκε αποκλειστικά σε εθελοντές και στον κόσμο της Λέσβου ο οποίος έδωσε βροντερό παρόν και βοήθησε με όποιο τρόπο μπορούσε.

Λέμε ΝΑΙ σε ένα ανοιχτό κρατικό κέντρο υποδοχής και βραχείας διαμονής μεταναστών τύπου ΠΙΚΠΑ, με γρήγορη έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων και ελεύθερη πρόσβαση των εθελοντών.

Το χωριό του όλοι μαζί»