Παράνομη χωματερή έξω από τα Θυμιανά

0

Η ύπαρξη παράνομων χωματερών είναι κοινό μυστικό στη χώρα μας, για το οποίο έχουμε καταδικαστεί πολλές φορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζαμε πως με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ στη νότια Χίο, τέτοια φαινόμενα θα είχαν εκλείψει οριστικά από το νησί μας, όμως ζούμε τη δημιουργία ενός ακόμα τέτοιου χώρου.

Στα Θυμιανά, και συγκεκριμένα στη δημοτική έκταση στην περιοχή «Αλώνια», μεταξύ του χωριού και του Μέγα Λιμνιώνα, η παρούσα δημοτική αρχή, μετατρέπει το χώρο σε ανεπίσημη χωματερή. Η περιοχή, όπως μαρτυρεί και το όνομά της αποτελούσε το χώρο όπου οι Θυμιανούσοι αλώνιζαν τα δημητριακά και τα όσπριά τους στα λιθόκτιστα κοινοτικά αλώνια. Ο χώρος αυτός μέχρι τη δεκαετία του ’90, είχε μεταβληθεί σε χώρο εναπόθεσης αδρανών υλικών (μπάζων). Από την εποχή εκείνη απαγορεύτηκε η εναπόθεση τέτοιων υλικών (χωρίς βέβαια μεγάλη επιτυχία) όπως μαρτυρούν και οι υπάρχουσες πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί στις προσβάσεις του χώρου. Μέχρι την ένταξη του τότε δήμου Αγίου Μηνά στον «Καλλικρατικό» νησιωτικό δήμο Χίου, υπήρχαν μεγαλεπήβολα σχέδια από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για την αξιοποίηση του σημαντικότατου αυτού δημοτικού ακινήτου που έμειναν ανεφάρμοστες. Από τότε δεν υπήρξε κινητικότητα για το θέμα, μέχρι σήμερα, που από την αξιοποίηση καταλήξαμε στην περεταίρω υποβάθμιση του χώρου αλλά και της γύρω περιοχής.

Ο χώρος σήμερα είναι ισοπεδωμένος, ενώ είναι έντονη η παρουσία των σωρευμένων σκουπιδιών που σε ορισμένα σημεία φτάνουν σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Αν και μέλη της δημοτικής αρχής βεβαιώνουν τους κατοίκους της περιοχής πως η εναπόθεση των υλικών αυτών είναι προσωρινή, η ύπαρξη στενού ορύγματος περιμετρικά της έκτασης μάλλον δηλώνει τη πρόθεση κατασκευής περίφραξης του χώρου. Η ύπαρξη σκουπιδότοπου με εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά (υπολείμματα κοπής, στρώματα, λάστιχα, πλαστικά) σε συνδυασμό με την ύπαρξη σε κοντινή απόσταση του νεκροταφείου του Αγίου Ιωάννη Στενακούσων αλλά και ενός πολυσύχναστου δρόμου (Θυμιανών-Μ. Λιμνιώνα) τους θερινούς μήνες, προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής (το κοντινότερο σπίτι-αν και ημιτελές- απέχει 50 μέτρα), που όπως καταγγέλλουν έχουν παρατηρήσει και καύσεις απορριμμάτων στα «Αλώνια». Ταυτόχρονα η γύρω περιοχή καλύπτεται κυρίως από σκίνους ελιές και χαμηλή φρυγανώδη βλάστηση, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση για τους περιοίκους αλλά και για ολόκληρο τον οικισμό του Μέγα Λιμνιώνα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως έως σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για σύστημα πυροπροστασίας της έκτασης, ενώ οι όδοι πρόσβασης είναι στενοί και ανεπαρκείς. Ποτέ περίφραξη δεν έχει περιορίσει τις φλόγες στο εσωτερικό του σκουπιδότοπου, όπως το έχουμε ζήσει και στο νησί μας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αρχονταρίκι (πύργος το αποκαλούν οι κάτοικοι) του Αγίου Ιωάννη Στενακούσων, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πρωτεργάτης για την κήρυξή του υπήρξε ο αείμνηστος πατέρας του κυρίου δημάρχου, ιατρός Μιχαήλ Βουρνούς. Αξίζει να σημειωθεί πως για την επέκταση λατομευτικής επιχείρησης απαιτήθηκε η αδειοδότηση  από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων για την πιθανότητα οπτικής όχλησης του μνημείου του Αγίου Δημητρίου Κτιστών, αν και δεν υπήρχε οπτική επαφή, ενώ στην περίπτωση του «Πύργου» η οπτική όχληση είναι υπαρκτή. Τέλος, στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις που βεβαιότατα υποβαθμίζονται από τη θέαση των βουνών απορριμμάτων, ενώ από το χώρο αυτό είναι ορατά και τα Κεραμεία, που σύντομα θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη επένδυση για το «τουριστικό προϊόν» της Χίου.

Η δημοτική Αρχή αναφέρει πως δεν έχει άλλο χώρο για την εναπόθεση των προϊόντων κοπής και πως διαφορετικά θα πρέπει ο κάθε δημότης να διαχειρίζεται μόνος του ό,τι κόβει από την ιδιοκτησία του. Αν δεν κάνω λάθος ο κανονισμός καθαριότητας του δήμου απαγορεύει την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από προϊόντα κοπής ιδιωτών. Αν ισχύει ας εφαρμόσει ο δήμος τον κανονισμό που έχει ψηφίσει, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα. Δυστυχώς η δημοτική αρχή έκανε μια κακή αρχή που αργότερα δεν θα μπορεί να συμμαζέψει, αφού είναι αδύνατον για τους κατοίκους του Μ. Λιμνιώνα να παριστάνουν τον επιθεωρητή Κλουζώ, παρακολουθώντας το χώρο για τυχόν ιδιώτες που θα αδειάσουν παράνομα στο χώρο απορρίμματά τους.

Γεννήθηκε το 1982 στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, με καταγωγή από τα Θυμιανά της Χίου. Από το 2005 ζει μόνιμα στη Χίο. Έχει εργαστεί ως Συντηρητής Αρχαιοτήτων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Άφησε σχόλιο