Πέτρινοι Φύλακες

1

της Έλενας Καλογρίδου

Οι Βίγλες της Χίου, μέρος και αυτές του αμυντικού συστήματος της χώρας μας, αναπτύχθηκαν επί Γενουατοκρατίας (1346-1564) και η λειτουργία τους συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα περίπου του 17ου αιώνα. Είναι χτισμένες σε κομβικά σημεία έτσι ώστε να κατοπτεύουν το σύνολο της ακτογραμμής και κυρίως τους κόλπους και τους όρμους που προσφέρονται για τον ελλιμενισμό πλοίων. Πηγές αναφέρουν ότι στη Χίο υπήρχαν πάνω από 50 Βίγλες στην περίμετρο του νησιού. Οι Βίγλες της Βόρειας Χίου είναι ελάχιστες (Μεγάλη Βίγλα Καρδαμύλων, Βίγλα Αγίου Γάλακτος) διότι τα ίδια τα χωριά ήταν σε υψόμετρο και αποτελούσαν τα ίδια τους πύργους για παρατήρηση. Οι Βίγλες της νότιας και κυρίως της δυτικής Χίου είναι σε καλή κατάσταση και ορισμένες σώζονται σχεδόν άθικτες (Βίγλα Παχύ στη Σιδηρούντα, Βίγλα Λιβάδι στα Μεστά, Βίγλα Τραχήλι στο Λιθί, η Βίγλα της Ελίντας που ήταν «τα μάτια» του Ανάβατου προς δυσμάς, ο ημικυλινδρικός Πύργος Κουλά στο κάστρο της Χίου, ο οποίος είχε αποτελέσει την κεντρική Βίγλα της Χίου).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και από το 2008 μένει μόνιμα στη Χίο. Ταινίες της: Κοσμάς, το μπαλκόνι της Κυνουρίας (2006), Τα αργυρεία των αρχαίων(2007), Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Σάμος (2008), Οι μύθοι της μουσικής και η μουσική των μύθων (2009), Οι Γεραγίδες στα Σπήλια(2009), Πέτρινοι φύλακες (2010), Οι κρήνες του Κάστρου της Χίου (2011), Η Νέα Μονή της Χίου (2011), Καρδαμύλια ραψωδία (2012) ...και συνεχίζονται...

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Ωραίο και κατατοπιστικό το video για τις βίγλες, με σωστή παρουσίαση και καλή βιβλιογραφία. Μπράβο στους συντελεστές!

Άφησε σχόλιο