Ιδιωτικοποιήσεις

0

γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ. «Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε στενή συνεργασία με την τρόικα».

Το παιχνίδι τώρα αρχίζει και τα περιθώρια για ελιγμούς είναι στενά. Μπορεί να μην υπάρχει η δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα στην τετράμηνη «συμφωνία ανακωχής» μεταξύ κυβέρνησης και «Θεσμών» (βλέπε τρόικα) αλλά στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει δέσμευση ότι όσες έχουν ξεκινήσει θα προχωρήσουν κανονικά. Συγκεκριμένα ο Βαρουφάκης αναφέρει στο email προς τον Ντάισελμπλουμ ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να σεβαστούν τη διαδικασία όσων διαγωνισμών βρίσκονται σε εξέλιξη». Δεν αναιρούνται επίσης όσες έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Λαφαζάνης δεν δέχεται καμία ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ δηλώνοντας ότι «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή του Διαχειριστή Δικτύου, ΑΔΜΗΕ» λόγω ότι «οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν έχουν υποβάλει ακόμα δεσμευτικές προσφορές». Επίσης χαρακτηρίζει την σύμβαση για το Ελληνικό «ακραία αντιπεριβαλλοντική» ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σύμβαση με στόχο την ακύρωσή της». Από κοντά και ο υπουργός Περιβάλλοντος Τσιρώνης που ζητάει επανεξέταση των συμβάσεων και μιλάει για χαμηλό τίμημα στην περίπτωση του Ελληνικού. Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης εξέφρασε την κυβερνητική αποφασιστικότητα τόσο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό όσο και του διαγωνισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με επανεξέταση όμως των όρων των συμβάσεων.

Οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι πολύ κρίσιμες και καθοριστικής σημασίας για την τελική αξιολόγηση των «πιστωτών» με άμεσο όφελος την καταβολή της επόμενης δόσης του μνημονιακού δανείου και την εξυπηρέτηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας. Μέχρι το Μάρτιο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και για περισσότερες πληρωμές τόκων.

Η δήλωση Βαρουφάκη προεξοφλεί μία σύγκρουση άραγε; «Δεν θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας για τον δημόσιο τομέα. Αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο»

Τους επόμενους μήνες θα κριθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το πώς συνεχίζει την διαπραγμάτευση και πόσα τοξικά μέτρα μπορεί να αποφύγει, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων – ξεπουλήματος της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Από το να περιμένουμε αναπαυτικά στον καναπέ μέχρι τότε, καλό είναι να αναρωτηθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να πιέσουμε για να φύγει καθαρά το μήνυμα στους κυβερνώντες ότι η εντολή δεν είναι για ξεπούλημα αλλά για συνετή και ορθολογική διαχείριση της εθνικής κληρονομιάς.

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο