Άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των υδατικών πόρων

0

Ένα σημαντικός φυσικός πόρος που ανήκει σε όλα έμβια όντα σε κίνδυνο, παρά την απόφαση του ΣτΕ που προασπίζει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και την διεθνή τάση επανακοινωνικοποίησης του

Μετά την υπερψήφιση της μεταβίβασης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε θυγατρική του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οι υπηρεσίες ύδρευσης στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τα υδατικά τους αποθέματα έχουν μπει στο καλάθι των «αξιών» προς πώληση για την ελάφρυνση του χρέους, κάνοντας ορατό πλέον τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν, κατά παράβαση του Συντάγματος και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.

Μέσα στη δίνη της κρίσης και δη της οικονομικής στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, το περιβάλλον για ακόμα μια φόρα βρίσκεται στο στόχαστρο της «αξιοποίησης» με πρόσχημα την εισροή κεφαλαίων, την προσέλκυση επενδυτών και την έξοδο από την οικονομική δυσπραγία. Όμως, όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση MedSOS «Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, ένας  φυσικός και περιβαλλοντικός πόρος που  ανήκει σε κάθε έμβιο οργανισμό της γης και αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο και δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες από άλλα υλικά. Το νερό, ως  δημόσιο αγαθό  και φυσικός – περιβαλλοντικός πόρος, δεν είναι οικονομική έννοια, αλλά βιολογική…».

Παρά την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια, η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, προχώρησε στην μεταβίβαση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η αντιπεριβαλλοντική και αντικοινωνική αυτή κίνηση, πραγματοποιήθηκε παρά τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού, με αποτέλεσμα την αναστροφή της τάσης και την σταδιακή επανακοινωνικοποίηση του νερού. Συγκεκριμένα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταγραφεί 235 υποθέσεις επανακοινωνικοποίησης του νερού σε όλο τον κόσμο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου, 11 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νερό ως δημόσιο αγαθό και περιβαλλοντικό – φυσικό πόρο και να δεσμευτεί για μια βιώσιμη, ορθολογική και μη κερδοσκοπική διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα προσφέρουν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες και όχι με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Άφησε σχόλιο