Αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

0

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτE τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας μετά από σχετική προσφυγή κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης από επαγγελματικές ενώσεις

Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 100/2017 έκανε δεκτή την αίτηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η υπουργική απόφαση της 7ης Ιουλίου 2014, η οποία επέτρεπε τη δοκιμαστική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε τρεις περιοχές και σε οκτώ υποπεριοχές της χώρας. Υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης είχε κάνει παρέμβαση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου

Στο σκεπτικός της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται επί λέξει τα παρακάτω σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων:
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

Απορρύθμιση υπέρ των πολυεθνικών

Η ΓΣΕΒΕΕ, ένας από τους φορείς που είχε προσφύγει κατά της απόφασης, μετά τη δικαίωσή της από το ΣτΕ σημειώνει ότι η «εν λόγω ρύθμιση εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές», θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αποψίλωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και απασχολούν το 80% των εργαζομένων.» Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Άφησε σχόλιο