Για την πτώση του τουρισμού στη Χίο

0

Διαβάζω διάφορες ερμηνείες για την πτώση του τουρισμού στη Χίο. Όλες σχεδόν εστιάζουν στο προσφυγικό και στο αεροδρόμιο.
 
γράφει ο Δημήτρης Αντωνόγλου

Μεταξύ άλλων, δεν είναι πειστικές γιατί:

1) Δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την ταχύτατη πτώση που ξεκίνησε πριν 10 περίπου χρόνια και επιταχύνεται κάθε χρόνο μετά. Από τότε δεν μίκραινε το αεροδρόμιο κάθε χρόνο. Επίσης τότε δεν είχαμε πρόσφυγες.

2) Δεν λαμβάνουν υπόψη την κατακόρυφη πτώση του εγχώριου τουρισμού. Δηλαδή τους Έλληνες τουρίστες που ήταν η κορυφαία τουριστική αγορά στη Χίο πριν ανοίξει η Τουρκική. Και μιλάμε για μια αγορά με σημαντική κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη.

Το μνημόνιο έπληξε αφάνταστα την εγχώρια τουριστική αγορά με τέσσερις τουλάχιστον τρόπους:

α) Συρρίκνωσε το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που ταξίδευαν στη Χίο.

β) Καλλιέργησε την προπαγάνδα, ότι ο μισθωτός ή μικρο-αυτοαπασχολούμενος πρέπει να εργάζεται νυχθημερόν, Κυριακές, να μην παίρνει άδειες και να είναι ευχαριστημένος αν του φτάνουν να πληρώνει σουπερμάρκετ και λογαριασμούς. Στην ουσία από κοινωνικό δικαίωμα μετέτρεψε τον τουρισμό και τον ελεύθερο χρόνο σε προνόμιο των ανώτερων οικονομικά τάξεων. Με αυτό τον τρόπο περιόρισε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών.

γ) Αυξήθηκε το κόστος των μέσων μεταφοράς στη Χίο. Σε σύγκριση με τη μείωση των εισοδημάτων, το κόστος αυτό αυξήθηκε κατακόρυφα.

δ) Περιόρισε δραστικά τους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών για προβολή.

3) Η ευρωπαϊκή αγορά στη Χίο ήταν πάντα μειοψηφία με τάσεις συρρίκνωσης για λόγους που κατ’ εμέ είναι οργανωτικοί, ιστορικοί και χρήζουν κοινωνικοί (άλλες ισχυρές πηγές εισοδημάτων στο νησί, σφάλματα στην προβολή και την διαχείριση του τουρισμού, ιστορική έλλειψη τουριστικής επιχειρηματικής κουλτούρας. Βλ. σχετικά παλαιότερα άρθρα μου στην «Απλωταριά»)

Έλληνες και Ευρωπαίους Τουρίστες δεν θα δούμε στη Χίο ακόμη και αν κατασκευάσουμε το Χίθροου. Πρέπει να αλλάξουν πολλά άλλα πριν από αυτό. Προς το παρόν, όσον αφορά στις υποδομές με προβληματίζει περισσότερο η εικόνα που αντικρίζει ο Τούρκος τουρίστας όταν μπαίνει στο Τελωνείο. Και αυτό φτιάχνεται με πολύ λιγότερα χρήματα.

Τώρα όσον αφορά το προσφυγικό, δεν λέω ότι δεν έχει συμβάλλει στην πτώση. Πρόκειται όμως για έναν μόνον από πολλούς παράγοντες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εδώ δεν είναι αυτά που συμβαίνουν αλλά ο τρόπος που μερίδα του Tύπου παρουσιάζουν τα γεγονότα, δίνοντας τους μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν που έχουν και τρομοκρατώντας τον κόσμο. Αρκετές δε από αυτές τις ειδήσεις είναι εντελώς ανυπόστατες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής που εμφανίζει τη Χίο χωρισμένη σε περιοχές από γκέτο μεταναστών. Με τα ίδια μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας.

Εν κατακλείδι, καλό είναι να βλέπουμε την πλήρη εικόνα.

Καθηγητής Πληροφορικής, με Μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό, τη Διοίκηση και την Πολιτική του Τουρισμού. Είναι μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Χίου και της Χιακής Συμπολιτείας. Εμπνέεται και αναζωογονείται από τη δουλειά των δασκάλων και συμμαθητών του στη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και τη Θεατρική ομάδα του Ομηρείου.

Άφησε σχόλιο