Καιρός για δίαιτα

0

Μειώνουμε τα τροφοχιλιόμετρα, μειώνουμε το οικολογικό αποτύπωμα, βελτιώνουμε την υγεία μας

Δίαιτες υπάρχουν πολλές. Σχεδόν όλες στοχεύουν στο αδυνάτισμα. Kάποιες όμως, που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα θέλουν να μας αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες με πρωταρχικό σκοπό όχι να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, αλλά να μειώσουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν οι διατροφικές μας συνήθειες.

Πως επιτυγχάνεται αυτό; Αν καταναλώνουμε ό,τι παράγεται στην περιοχή μας και αποφεύγουμε προϊόντα που για να φθάσουν στο πιάτο μας διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, επιβαρύνουμε πολύ λιγότερο το οικοσύστημα και ζούμε πιο αρμονικά με το περιβάλλον. Και βέβαια, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τρόφιμα «πλούσια» σε συντηρητικά, που κατά κανόνα είναι πιο ανθυγιεινά. Αν μάλιστα κυριαρχήσουν στο τραπέζι μας τα ντόπια λαχανικά και τα φρούτα εποχής*, προϊόντα δηλαδή που παράγονται κατεξοχήν στη χώρα μας, τότε όχι μόνο θα μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής μας, αλλά και τις θερμίδες που καταναλώνουμε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αδυνατίσματος.

Οι δίαιτες αυτές στοχεύουν στον περιορισμό των «τροφοχιλιομέτρων», δηλαδή των χιλιομέτρων που διανύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το σημείο της τελικής κατανάλωσης τους. Με τον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται οι μεταφορές των τροφίμων ανάμεσα στα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους, δηλαδή από το σημείο παραγωγής, στην επεξεργασία και στο τελικό σημείο λιανικής πώλησης. Η πιο γνωστή από αυτές τις δίαιτες είναι των «100 μιλίων», η οποία έχει υιοθετηθεί από εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και μεμονωμένα νοικοκυριά που καταναλώνουν προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα 100 μιλίων.

food-distance-infographic-02

Δείτε στα παραπάνω infographic της WWF τα τροφοχιλιόμετρα των προϊόντων που φτάνουν συχνά στη χώρα μας και τις εκπομπές CO2 ανά μέσο μεταφοράς και συνειδητοποιήστε την οικολογική επιβάρυνση που προκαλούμε κάθε φορά που αγοράζουμε λεμόνια Αργεντινής σε σχέση με τα λεμόνια του Κάμπου. Την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια, ας επιλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ντόπια προϊόντα. Θα κάνουμε καλό στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία και στην υγεία μας.

[quote_box_center]* Προσοχή: Αναφερόμαστε σε λαχανικά και φρούτα εποχής, όχι σε προϊόντα θερμοκηπίου. Κι αυτό γιατί η απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι καλύτερο; Να μεταφέρονται τα τρόφιμα από την Αφρική ή να παράγονται στη χώρα μου σε θερμαινόμενα θερμοκήπια;» δεν είναι εύκολο να δοθεί, αν δεν προηγηθεί μια αναλυτική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων.[/quote_box_center]

Άφησε σχόλιο