Δυο εκθέσεις του Στρατή Βογιατζή στο Μιλάνο

0

Φωτογραφίες από τις συλλογές «Εσωτερικός κόσμος» και «Identity Flows» με θέμα τα παλαιά σπίτια των Μαστιχοχωρίων και τους πρόσφυγες σε κίνηση

Εσωτερικός Κόσμος – Λιθί

Το έργο του Χιώτη φωτογράφου κερδίζει διαρκώς σε αναγνώριση και επιτυχία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Τις επόμενες ημέρες φωτογραφίες του Στρατή Βογιατζή θα παρουσιαστούν στο Μιλάνο σε δυο εκθέσεις ενδεικτικές της δουλειάς του, των ενδιαφερόντων του και των των αξιών του.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, 15 φωτογραφίες του Στρατή Βογιατζή από την συλλογή «Εσωτερικός κόσμος – Μαστιχοχώρια» θα φιλοξενηθούν στο showroom της εταιρείας COCO-MAT στο κέντρο του Μιλάνου, από τις 13 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου 2017.

Πρόκειται για την γνωστή φωτογραφική δουλειά που πραγματοποιήθηκε από το 2007 ως το 2010 στα 24 Μαστιχοχώρια της Χίου, όπου ο φωτογράφος ευλαβικά, σαν προσκυνητής μπήκε στους οικείους τόπους της συλλογικής μνήμης, αποτυπώνοντας ένα κομμάτι του Αιγαιοπελαγίτικου λαϊκού πολιτισμού. Ο Στρατής Βογιατζής με μεγάλη ευαισθησία διαχειρίστηκε το φως, τις σκιές, τον άνεμο και τις μυρωδιές της γης των Μαστιχοχωρίων. Σπίτια, καφενεία, μαγαζιά, αποθήκες, σχολεία, χώροι εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι, σκηνικά στα όρια της μνήμης και της πραγματικότητας.

Παράλληλα, στο Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας του Μιλάνου θα φιλοξενηθούν εικόνες του «Identity Flows», μιας συλλογικής δουλειάς ευρωπαίων καλλιτεχνών που στο παρελθόν παρουσιάστηκε σε υπαίθριες εκθέσεις στη Μάλαγα, στην Θεσσαλονίκη και το Λέτσε σε επιμέλεια του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Αndrian Paci.

Το έργο του Στρατή Βογιατζή αποτελείται από πορτρέτα και ημερολόγια προσφύγων στη Λαμπεντούζα και τη Χίο, δύο κύριες πόρτες εισόδων των μεταναστών προς την Ευρώπη. Στόχος του καλλιτέχνη είναι να επανασυνθέσει την προσωπική ταυτότητα του καθενός, μέσα από τα πρόσωπα, αλλά και τα γραπτά τους, να τους δώσει βήμα να καταθέσουν τη μαρτύρια τους απέναντι στην επίσημη μαρτυρία των μίντια, η οποία αφανίζει την ατομικότητα και κατατάσσει βίαια τον καθένα από αυτούς σε ένα απρόσωπο και αδιάφορο σύνολο προσφύγων.

Άφησε σχόλιο