Κάθε πουλί «μετράει»… και μετριέται!

2

της Μαριάννας Καρίβαλη

Ξεκινώντας στη Χίο το 2011, πότε δύο άτομα και στα καλύτερά μας τέσσερις, αναλάβαμε δράση και έκτοτε συμμετέχουμε ως εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Χίο, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ).

Κάθε χρόνο στα τέλη του Γενάρη περισσότεροι από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, προσωπικό από τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών επισκέπτονται ταυτόχρονα, ίδια ημέρα και ώρα, τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας και καταμετρούν τα διαχειμάζοντα πουλιά, στα πλαίσια του προγράμματος των ΜΕΚΥΠ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το μακροβιότερο παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας και αντικείμενό του είναι η καταγραφή κυρίως υδρόβιων και παρυδάτιων ειδών πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλων ειδών που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Κάθε χρόνο καταμετρώνται σε όλο τον κόσμο 30 έως 40 εκατομμύρια υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών.

Φωτογραφία Κώστας Μάγγος
Φωτογραφία Κώστας Μάγγος

Φωτογραφία Κώστας Μάγγος
Φωτογραφία Κώστας Μάγγος

Στη Χίο, οι καταμετρήσεις γίνονται κάθε χρόνο στη λιμνοδεξαμενή Ζυφιά, ύστερα από οδηγίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Φέτος, η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, από τις 06:00 μέχρι τις 09:00 το πρωί. Από ορνιθολογικής άποψης, η περιοχή ήταν φέτος φτωχή αφού καταγράφηκαν μόνο δύο είδη υδρόβιων πουλιών και συγκεκριμένα Κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo) και Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea). Παρόλα αυτά, οι Κορμοράνοι μας αντάμειψαν με τον αριθμό τους, 24 άτομα! Επίσης, καταγράψαμε 2 Ασημόγλαρους (Larus Michahellis). Τα μικρόπουλα στις όχθες και στις αγροτικές εκτάσεις πέριξ της λίμνης ήταν πολύ περισσότερα: Λευκοσουσουράδες, Κοκκινολαίμιδες, Λούγαρα, Τσίχλες, Σπίνοι, Κότσυφες. Τα προηγούμενα έτη είχαμε καταγράψει και άλλα υδρόβια είδη, όπως Νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis), Φαλαρίδα (Fulica atra), Νερόκοτα (Gallinula chloropus) και από αρπακτικά Γερακίνα (Buteo buteo) και Αετογερακίνα (Buteo rufinus).

Φωτογραφία Σοφία Τάζογλου
Φωτογραφία Σοφία Τάζογλου

Φωτογραφία Σοφία Τάζογλου
Φωτογραφία Σοφία Τάζογλου

Η φετινή απουσία των άλλοτε σταθερών φτερωτών επισκεπτών του υγροτόπου, ελπίζουμε να μην οφείλεται σε ενδεχόμενη υποβάθμιση των νερών της λιμνοδεξαμενής ή στο κυνήγι που πραγματοποιείται γύρω από τη λιμνοδεξαμενή και στις γύρω εκτάσεις.

Οι στόχοι της συγκεκριμένης απογραφής είναι σημαντικοί. Η μακροχρόνια παρακολούθηση της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των ειδών και τις αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους. Τα ανωτέρω είδη λειτουργώντας ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων μας πληροφορούν για την υγεία του οικοσυστήματος, ενώ προσφέρεται βασική βοήθεια στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων.

Φωτογραφία Γιώργος Κυριαζής
Φωτογραφία Γιώργος Κυριαζής

Φωτογραφία Γιώργος Κυριαζής
Φωτογραφία Γιώργος Κυριαζής

Η μικρή παρέα μας προσδοκά τη συμμετοχή οποιουδήποτε θέλει να γνωρίσει αυτόν τον όμορφο, πολύ κοντινό στην πόλη της Χίου παρόλα αυτά άγνωστο υγρότοπο. Άλλωστε, αν γίνουμε περισσότεροι θα μπορέσουμε μελλοντικά να προσθέσουμε και άλλους υγροτόπους της Χίου στο χάρτη των καταμετρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ΜΕΚΥΠ θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο της Ορνιθολογικής: http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2479&sID=169

Αποφοίτησε από το Τμήμα Περιβάλλοντος το 2001 και το 2003 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της διαχείρισης υδατικών πόρων. Από το 2009 κατοικεί στη Χίο και εργάζεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Anna Stamatiou

    Συγχαρητήρια για την σημαντική συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στην καταγραφή της Ορνιθολογικής. Μόνο εφόσον έχουμε αξιόπιστα στοιχεία αυτού του είδους μπορούμε σαν χώρα να σχεδιάσουμε σωστά δομημένα προγράμματα προστασίας. Επειδή κάνατε τον κόπο και πήγατε εσείς, ίσως θα μπορούν να συναντήσουν και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τέτοια αγρία πλάσματα στα μέρη μας στο μέλλον… Αέρα στα πανιά σας! ChiosNATURE

  2. Yiannis sirris

    Θα ήθελα πολύ να ξέρω αν κάνετε κάτι για τις πέρδικες οι οποίες κοντεύουν να εξαφανιστούν από τους άγριους κυνηγούς.

Άφησε σχόλιο