«Η Κυρία Προέδρου» στο Καστρομηνά

0

Η θεατρική επιτυχία του ΜΕΟΘ, «Η Κυρία Προέδρου», επανέρχεται, αυτή τη φορά από το θερινό θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στου Καστρομηνά την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ

Πρόκειται για μια έξυπνη κωμωδία εποχής, με διαχρονικά μηνύματα, που καταπιάνεται με θέματα που δεν συμβαίνουν μόνον εις Παρισίους. Η απόδοση του έργου, που έχουν γράψει οι Μωρίς Εννεκέν και Πιέρ Βεμπέρ, βασίζεται στη μετάφραση της Μίτσης Κουγιουμτζόγλου. Είσοδος: εθελοντική συνεισφορά

Υπόθεση του έργου

Γαλλία, αρχές του 1900. Στη μικρή επαρχιακή πόλη του Γκρεν, πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο Αύγουστος Τρικουάν, άνθρωπος του καθήκοντος και αμέμπτου ηθικής. Παντρεμένος με την ταπεινής καταγωγής, πρώην μαγείρισσα, Αγλαΐα, έχει υποταχτεί στην «λαϊκή» κυριαρχία της και στην επαγγελματική του στασιμότητα που συνοδεύεται με την πλήξη και την ανία της επαρχίας.

Την πλήξη αυτή, αλλά και τους αυστηρούς περιορισμούς που τους επιβάλλει ο πρόεδρος, δε μπορούν να αντέξουν οι συνάδελφοί του δικαστές –ανύπαντροι όλοι και θερμόαιμοι. Έτσι όταν τους δίνεται η ευκαιρία, με την εμφάνιση στην πόλη τους της διάσημης ηθοποιού Γκομπέτ, που συμπίπτει με την απουσία της Αγλαΐας, αποφασίζουν να την εκμεταλλευτούν για να τσαλακώσουν την αρετή του Τρικουάν, που τόσο την διαφημίζει.

Κατά διαβολική σύμπτωση το βράδυ που ,εν αγνοία του προέδρου, βρίσκεται στο σπίτι του η ηθοποιός, τον επισκέπτεται και ο υπουργός της δικαιοσύνης Συμπριάν Γκοντέ. Ο υπουργός περνά τη Γκομπέτ για την αληθινή σύζυγο του προέδρου, από φόβο δεν τον διαψεύδει κανείς και ο ίδιος υποκύπτει στη γοητεία της.

Από εδώ αρχίζει ένας αγώνας του υπουργού να φέρει τον Τρικουάν όσο γίνεται πιο κοντά στο Παρίσι, για να συναντά εύκολα την Κυρία Προέδρου.

Μέσα από σπαρταριστές καταστάσεις, που αναδεικνύουν τη φαυλότητα του πολιτικού συστήματος, το υπουργείο μετατρέπεται σε στρατηγείο του έρωτα Ο

έρωτας και η πολιτική διαπλέκονται διαβολικά και εμπλέκονται αγγελικά σε μια υπόθεση που σκορπίζει αβίαστα άφθονο γέλιο.

Τα πρόσωπα του έργου

Γκαστόν Τρικουάν, Πρόεδρος Δικαστηρίου: Γιάννης Τσουμπαριώτης
Πεγκλέ, Εισαγγελέας: Γιάννης Χονδρέλης
Λαμουλέν, Δικαστής: Γιώργος Μερούσης
Μπουκέ, Δικαστής: Μάρκος Διαμαντάρας
Αγλαΐα:, Σύζυγος Τρικουάν: Δέσποινα Μερούση
Γκωμπέτ, Ηθοποιός: Μαριέττα Σκανδάλη
Συμπριάν Γκοντέ, Υπουργός: Σταμάτης Σάτρας
Σοφία, Υπηρέτρια: Μαριάνθη Χαρίτου
Μαριούς, Αρχικλητήρας Υπουργείου: Γιάννης Κωνσταντάς
Οκτάβιος, Ιδιαίτερος Υπουργού: Θέμης Μουχλής
Μπενεσί, Υπάλληλος Υπουργείου: Γιάννης Χονδρέλης
Ζουλιέτ, Υπάλληλος ξενοδοχείου: Σόφη Κώττη

Συντελεστές παραγωγής

Σκηνοθεσία: Ευγενία Ασλανίδη
Επιμέλεια ήχου: Πέτρος Τζιώτης
Μουσική επιμέλεια: Σόφη Κώττη
Σκηνικά: Παναγιώτης Χατζέλλης, Κώστας Ζώης, Ελένη Γιανακουλάκου, Κυριάκος Φρεζούλης
Επιμέλεια Κουστουμιών: Μαριέττα Σκανδάλη, Δέσποινα Μερούση
Ραφή Κουστουμιών: Σουζέτ Μυλωνά
Μακιγιάζ: Σταυρούλα Σάτρα, Έρρικα Γλύκα
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Μαρία Χαρίτου
Αφίσα: Μαριέττα Σκανδάλη
Επιμέλεια Προγράμματος: Ευγενία Ασλανίδη, Μαριέττα Σκανδάλη
Υποβολείο: Κική Σταυριανού, Μαρία Χαρίτου

Άφησε σχόλιο