Άθλιες συνθήκες στα υπερπληθυσμένα ΚΥΤ

0

Με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών, είναι επείγουσα ανάγκη να επισπευσθούν οι μεταφορές αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Aιτούντες άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ Σάμου. © UNHCR/Markel Redondo

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Βαθύ της Σάμου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Ενώ η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 650 άτομα, το κέντρο και η περιοχή γύρω από αυτό φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πάνω από 4.000 ανθρώπους! Το Κ.Υ.Τ. δηλαδή χρησιμοποιείται έξι φορές πάνω από τις προδιαγραφές του. Οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να αγοράζουν πρόχειρες σκηνές από τοπικά μαγαζιά, που στήνουν στα γύρω χωράφια πάνω στην απότομη πλαγιά. Έτσι, δεν έχουν προστασία από το κρύο, ούτε πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες, ενώ στην περιοχή υπάρχουν φίδια και πολλοί αρουραίοι μαζεύονται γύρω από σωρούς σκουπιδιών.

Αντίστοιχα το Κ.Υ.Τ. της Μόριας στη Λέσβο στεγάζει περίπου 6.500 ανθρώπους – τρεις φορές πάνω από τη χωρητικότητά του, παρά τις πρόσφατες μεταφορές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα σχεδόν 2.000 αιτούντες άσυλο να αναγκάζονται να μένουν στον κοντινό ελαιώνα. Παράλληλα, με την απόγνωση να γιγαντώνεται, το Κ.Υ.Τ. της Μόριας είναι έτοιμο να εκραγεί, και τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις ή επιδείνωση των συνθηκών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όσων ζουν και εργάζονται εκεί.

Στα υπόλοιπα νησιά, οι συνθήκες είναι μόνο οριακά καλύτερες, με τα Κ.Υ.Τ. στη Βιάλ και στην Κω να έχουν σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό από την καθορισμένη χωρητικότητά τους. Μόνο το Κ.Υ.Τ. στα Λέπιδα της Λέρου, όπου διαμένουν λίγο περισσότεροι από 600 άνθρωποι, λειτουργεί μέσα στα όρια της χωρητικότητάς του.

Παρά τη μεταφορά τον Αύγουστο πάνω από 6.500 ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα, η ανάγκη να συνεχιστούν οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα παραμένει πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι πάνω από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ οι μεταφορές έχουν και πάλι επιβραδυνθεί, επειδή υπάρχει έλλειμμα νέων θέσεων στέγασης στην ενδοχώρα.

  • 3
    Shares

Άφησε σχόλιο