Ένα RIP για τον Άγγελο Μαστοράκη, του «9», των κόμικς, της E.Φ.

0

Χιλιάδες άνθρωποι του χρωστάνε ώρες απόλαυσης διαβάζοντας κόμικς και επιστημονική φαντασία στο περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας, του οποίου υπήρξε εμπνευστής και υπεύθυνος έκδοσης σε όλη τη δεκαετή πορεία του. 

mastorakis1

 

Κυκλοφορούσε φορώντας πάντα  τα αιώνια μαύρα γυαλιά του. Το «παιδί» του, το εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς και επιστημονικής φαντασίας «9» που κυκλοφορούσε κάθε Τετάρτη μαζί με την «Ελευθεροτυπία», αποτέλεσε μέσο «μύησης» χιλιάδων ανθρώπων στον υπέροχο κόσμο των κόμικς και της επιστημονικής φαντασίας, την οποία κι ο ίδιος πολύ αγαπούσε.

Το «9» δεν υπάρχει πια, εδώ και πέντε χρόνια, πρώτο θύμα της κρίσης της «Ελευθεροτυπίας» που οδήγησε και την ίδια σε κλείσιμο στα τέλη του 2011. Ο δημιουργός του «9» «έφυγε» χθες, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Άγγελος Μαστοράκης, εκτός από υπεύθυνος έκδοσης του «9», είχε παλιότερα εκδώσει το περιοδικό Nova (1978 και 1993-1994, σε δύο διακριτές περιόδους) και ήταν ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας, πρόεδρος του Δ.Σ. της για τέσσερις θητείες και αντιπρόεδρος για δύο ακόμα.

Για την επιστημονική φαντασία

Για την επιστημονική φαντασία ο Αγγελος Μαστοράκης δήλωνε στην εφημερίδα Πυξίδα, σε μια συνέντευξή του το 2002: «Νομίζω ότι η επιστημονική φαντασία είναι η σύγχρονη λογοτεχνία. Ίσως είναι λίγο υπερβολικό αυτό που λέω, αλλά εγώ αυτό πιστεύω. Νομίζω ότι είναι η μοναδική λογοτεχνία που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, του πράγματος αυτού που έρχεται. (…) Εγώ είμαι φανατικός λάτρης της εφ και προσπαθώ μέσα από το 9 να βοηθήσω στην διάδοση της». Και πρόσθετε, γράφοντας στο τεύχος 72 του «9» το 2001: «(Πρέπει) να γίνει επιτέλους κατανοητό πως η επιστημονική φαντασία είναι το μοναδικό λογοτεχνικό είδος που παρακολουθεί βήμα βήμα την εξαίσια και ταυτόχρονα αγωνιώδη πορεία της ανθρωπότητας προς το μέλλον, τη μεγαλειώδη και συνάμα τραγική περιπέτεια του Ανθρώπου».

Το πρώτο και το τελευταίο τεύχος του «9»
Το πρώτο και το τελευταίο τεύχος του «9» – πηγή: teamgr.gr)

Η συναρπαστική περιπέτεια των κόμικς

Το «9», που συμπλήρωσε 513 τεύχη πριν το οριστικό αντίο τον Ιούνιο του 2010, υπήρξε βήμα έκφρασης δεκάδων ελλήνων δημιουργών και «έμπασε» αυτό το ιδιαίτερο είδος τέχνης σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια επί μία δεκαετία. Στις 48 σελίδες του χωρούσαν από την πόρνη «Φωτεινή της Νύχτας»ως τη «Χωματερή» του Λέανδρου, το «Έπος των Μεταβαρόνων», η «Μάνα Ρέιβερ», το «Μανιφέστο» και τόσα άλλα κόμικς που έχουν γράψει τη δική τους διαδρομή στο μυαλό και την καρδιά χιλιάδων αναγνωστών.

Στριπάκι από τη «Χωματερή» του Λέανδρου (πηγή: gfivos)
Μια σελίδα από τη «Φωτεινή της Νύχτας» (πηγή: silentcomics)

Η πολιτική κηδεία του Άγγελου Μαστοράκη θα γίνει την Παρασκευή 12/2 στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο του Σχιστού, και αντί στεφάνων, όσοι και όσες το επιθυμούν, παρακαλούνται να διαθέσουν τα χρήματα σε δομές ή έμπρακτες δράσεις αλληλεγγύης. Νομίζω πως θα χαμογελούσε, ξέροντας πως και τη μέρα της θλιβερής είδησης, μας κάνει ξανά να μιλάμε για κόμικς και επιστημονική φαντασία. RIP Άγγελε.

(από έναν φίλο των κόμικς που κάποτε διασταυρώθηκε με τον Αγγελο Μαστοράκη – για την «αντιγραφή»: Απλωταριά)

Άφησε σχόλιο