Βεβήλωσαν το μνημείο για τους χαμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο, αλλά δεν θα τους περάσει. Η ανθρωπιά πρέπει και πάλι να νικήσει!

0

του Μιχάλη Μπάκα

Την ίδια ώρα που εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας κάποιοι κακόψυχοι συμπατριώτες μας ρίχνουν χρώμα και βεβηλώνουν το μνημείο που έχει στηθεί από το 2013 για τους εκατοντάδες πρόσφυγες στη Θερμή, θύματα των ναυαγίων που έχουν χαθεί στα νερά του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Με μαύρο χρώμα προσπάθησαν να σβήσουν τα ονόματα του 3χρονου Ludgen και του 6χρονου Abdul που χάθηκαν με την οικογένειά τους στην προσπάθειά τους να φύγουν από τον πόλεμο, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή.
Ο σεβασμός στους νεκρούς  αποτέλεσε από την αρχαιότητα πολύ σημαντικό στοιχείου του ελληνικού πολιτισμού και αυτοί που δεν σέβονται τους νεκρούς δεν αξίζουν να είναι έλληνες και να επικαλούνται τα αρχαιοελληνικά μεγαλεία ακόμα και εάν έχουν την τύχη να γεννηθούν σε αυτή τη χώρα. Μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη θάλασσα, απέναντι από τη Λέσβο, έγινε το 406 πχ η ναυμαχία των Αργινουσών, στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ναυμαχία που έληξε με νίκη των Αθηναϊκών δυνάμεων απέναντι στους Σπαρτιάτες αλλά αμαυρώθηκε από την εκτέλεση των νικητών Αθηναίων στρατηγών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή δεν διέσωσαν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλλεξαν τις σωρούς περίπου 5.000 συμπολεμιστών τους.
Όπως όμως δεν φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όταν κάποιος συμπατριώτες τους κάνει μια παράνομη πράξη έτσι και δεν θα αμαυρωθεί η τιμή των Μυτιληνιών από την ανοησία αυτών που έριξαν χρώμα στο μνημείο των προσφύγων. Το νησί μας δοκιμάστηκε στα δύσκολα, έδωσε εξετάσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και τις πέρασε. Αυτό καταγράφτηκε στην παγκόσμια ιστορία και δεν αλλάζει.
Τα νησιά μας, και ιδιαίτερα η Λέσβος, για μια ακόμη φορά περνάνε δύσκολα. Μόνο στη Λέσβο υπολογίζεται να βρίσκονται περίπου  9 χιλιάδες πρόσφυγες όταν οι δομές φιλοξενίας μετά βίας μπορούν να δεχτούν γύρω στα 4 χιλιάδες άτομα. Περισσότερα από 1000 παιδιά στη Μόρια, πάνω από 330 ασυνόδευτα ανήλικα. Συνολικά πάνω από 15 χιλιάδες ψυχές στα νησιά μας ταλαιπωρούνται από το δόγμα αποτροπής, να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη ώστε να μην έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες πλέον στην Ευρώπη.
Η ένταση στους πρόσφυγες αλλά στην τοπική κοινωνία αυξάνει και πάλι, ακραία ακροδεξιά στοιχεία εμφανίζονται ξανά για να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Απαραίτητο είναι να γίνει ΣΗΜΕΡΑ απεγκλωβισμός των χιλιάδων αυτών ανθρώπων από τα νησιά μας με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό. Ο χειμώνας έφτασε και θα θρηνήσουμε και πάλι νεκρούς από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ηττηθούμε. Πρέπει τα νησιά της αλληλεγγύης να σταθούν όρθια και πάλι απέναντι στο φασισμό. Δεν θα τους περάσει. Έχουμε περάσει πολλά και θα περάσουμε και άλλα. Η ανθρωπιά πρέπει, και θα νικήσει.

(e-mail:mibakas@gmail.com) είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο (2013-14), συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.

Άφησε σχόλιο