Όταν τα λόγια γίνονται κύματα

10

κι ένας πατέρας ψάχνει το σώμα του παιδιού του στα νερά του Αιγαίου…

της Νατάσας Στραχίνη

Πρώτα έφθασαν το όνομα του παιδιού «Κ.D», η ημερομηνία γέννησης του «10-08-1999» και τα στοιχεία του πατέρα, μαζί με μια φωτογραφία του μικρού να χαμογελά μπροστά στο φακό. Σίγουρα από κάποια ταυτότητα.

Το μέηλ συνόδευαν λίγες γραμμές με τίτλο «ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ ΑΝΗΛΙΚΟ».

Δύο μέρες αργότερα μάθαμε πως το ανήλικο παιδί, Σύριος στην καταγωγή, τηλεφώνησε στον πατέρα του που βρίσκονταν στην Αθήνα και του είπε ότι «είναι σε βάρκα που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και σε μισή ώρα περίπου θα φθάσουν στη Μυτιλήνη». Ήταν 6 προς 7 του Μάρτη. Έπειτα ο πατέρας έχασε τα ίχνη του παιδιού.

Το μήνυμα διακινήθηκε σε διαδικτυακές λίστες, αν και είχε δηλωθεί στις Αρχές, κανείς δεν φαίνεται να κίνησε κάποια διαδικασία αναζήτησης έγκαιρα.

Την Παρασκευή (15/3) άρχισε η νοτιά να ξεβράζει τα πτώματα, μία γυναίκα και δύο παιδιά σε παραλίες της Μυτιλήνης, την Κυριακή (17/3) βρέθηκαν άλλοι τρεις νεκροί που παρέμειναν στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν. Συνολικά εννέα όσοι χάθηκαν.

Δεν ξέρω πως νιώθει αυτός ο πατέρας που μέχρι χθες έλπιζε πως θα βρει το παιδί του ζωντανό σε κάποιο κρατητήριο του Αιγαίου. Προσπαθώ να ψιθυρίσω τον πόνο του κι όλο έρχεται ένα «γιατί» κι ορθώνεται μπροστά μου. Όπως σε κάθε άδικο θάνατο ενός παιδιού.

Εννέα άνθρωποι από την Συρία χάθηκαν στα περάσματα. Στο σύνολο δηλαδή τουλάχιστον εκατό οι νεκροί στο Αιγαίο από το περασμένο φθινόπωρο, χτυπημένοι από την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία είδηση από αυτές που πλέον χάνονται στην κυλιόμενη μπάρα των sites μια και σε λίγα λεπτά καλύπτονται από το επόμενο γεγονός. Μία είδηση που πια δεν αποτελεί είδηση δηλαδή, παρά την τραγικότητα της. Μόνο για τον πατέρα που θρηνεί και τους συγγενείς. Οι υπόλοιποι τρέχουμε λαχανιασμένοι, πίσω από την επικαιρότητα.

Σημ1. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ελληνικό κράτος χρηματοδοτήθηκε μέσα στην τελευταία πενταετία (2007-2012)  με συνολικά 374 εκατομμύρια ευρώ για την συγκρότηση ορθής μεταναστευτικής πολιτικής (με τη Δ/νση Οικονομικών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να έχει λάβει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης). Τα χρήματα θα εξακολουθούν να έρχονται όσο το «πρόβλημα» εξακολουθεί να υπάρχει και όσο η Ελλάδα εμφανίζεται ανίκανη να το αντιμετωπίσει. Ίσως αυτή, πέρα από τον πόλεμο και την ανάγκη,  να είναι μία ακόμη ερμηνεία του θανάτου του δεκατετράχρονου «Κ.D» από την Συρία και των ακόμη μικρότερων συνταξιδιωτών του ηλικίας 3, 6 και 7 χρόνων.

Σημ2. Το βίντεο είναι συλλογικό, τραβηγμένο από τον Ιταλό φωτογράφο Alessandro Penso σε συνεργασία με εθελοντές που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο. Ο Alessandro Penso έχει τραβήξει την φωτογραφία, που πήρε πρώτο βραβείο σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό, με τον ρατσιστή που παρασέρνει μετανάστες με το αυτοκίνητο του στην Κόρινθο στις 24/2/2013.

Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δικηγορικού Συλλόγου Χίου