“Μπράβο Γιάννη”

0

Η γνωστή αρχιτέκτονας Μαρία Ξύδα συγχαίρει τον Γιάννη Μακριδάκη για το βιβλίο του “10,516 μέρες – Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου 1912-1940”, τη μακροχρόνια ερευνητική δουλειά 11.250 φύλλων τοπικών εφημερίδων. Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή της κας Ξύδα:

Αγαπητέ Γιάννη

Από καιρό ήθελα να σου γράψω ή να σου πω (άν και αυτό είναι δύσκολο, αφού εδώ πατείς και εκεί βρίσκεσαι) ένα «Μπράβο Γιάννη».

Αυτό δεν αναφέρεται ούτε στην αμεσότητα του Λαγού μαλλί ούτε στην τρυφερότητα και στην ευαισθησία του Στη δεξιά τσέπη του ράσου. Εξ’άλλου περισσότερο αρμόδιοι εμού είπαν και θα πουν πολλά καλά.

Αναφέρομαι σε ένα βιβλίο σου που κατά περίεργο τρόπο δεν είναι πολύ γνωστό άν και θα έπρεπε να έχει διαβαστεί από όλους εμάς τους Χιώτες κυρίως δασκάλους καθηγητές και μελετητές.

Πρόκειται για το μεγαλειώδες έργο 10,516 ΜΕΡΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΙΟΥ 1912-1940, το οποίο παρόλο που είναι ιστορικό, εντούτοις είναι γραμμένο με κέφι και φαντασία, χιούμορ και αγάπη για τη Χίο, ένα ωραίο μυθιστόρημα.

Το βιβλίο που αναφέρεται στα πρώτα εικοσιεννέα χρόνια της Χίου, από την 11η Νοεμβρίου 1912 μέχρι την 28η Οκτωβρίου 1940, είναι γραμμένο μετά από έρευνα σε 11,250 φύλλα εφημερίδων.

Είναι ένα άγνωστο έργο, σταθμός για τη νεώτερη ιστορία της Χίου, που διαβάζεται ευχάριστα δίνοντας πληροφορίες όχι μόνο ιστορικές, μα και κοινωνιολογικές, καλλιτεχνικές εκκλησιαστικές, αλλά πάνω απ’ όλα καθρεφτίζει την εξέλιξη μιας προοδευτικής αλλά παράλληλα συντηρητικής κοινωνίας όπως είναι η κοινωνία της Χίου.

Εκτιμώ βαθύτατα την εργατικότητά σου και την πολυπραγμοσύνη σου (τελευταία επιστρέφεις και στην ευλογημένη καλλιέργεια της γής).

Το έργο σου είναι τεράστιο έργο ενός ολόκληρου πνευματικού κέντρου.

Μπράβο Γιάννη

  • 44
    Shares

Άφησε σχόλιο