«Τα 6 πλεονεκτήματα της Χίου»

0

Επιστολή του Γερμανού καθηγητή Werner Rutz προς τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου. Τι λέει για το νησί μας, που θεωρεί ότι πλεονεκτεί η Χίος έναντι άλλων προορισμών και τι συμβουλές δίνει για την προσέλκυση τουριστών

Είναι συνταξιούχος καθηγητής Γεωγραφίας και Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Goettingen, με πολυετείς μελέτες πάνω στην ανάπτυξη της Ελληνικών νησιών. Ο 85χρονος καθηγητής Werner Rutz, τακτικός επισκέπτης της Χίου τα τελευταία χρόνια, δηλώνει «εντυπωσιασμένος από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του νησιού» και ως καλός φίλος της Χίου απέστειλε πριν λίγο καιρό μια επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Βουρνού και και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη.

«Την δεκαετία του 1960 μια ομάδα Γερμανών γεωλόγων επισκέφθηκε τη Χίο για να χαρτογραφήσει τη δομή του υπεδάφους ολόκληρου του νησιού» αποκαλύπτει στην επιστολή του ο Γερμανός καθηγητής που θεωρεί ότι έρευνα αυτή, αλλά και άλλες σχετικές πρέπει να αξιοποιηθούν για να γίνει το νησί σας γνωστό στους Γερμανούς επιστήμονες. Ωστόσο ο ίδιος επιλέγει να εστιάσει στην επιστολή του στον τουρισμό, γιατί «από οικονομικής άποψης, ο τουρισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο επωφελής απ’ ότι η επιστημονική έρευνα».

Χωρίς ίχνος κομπασμού, αλλά ταπεινά και καλοπροαίρετα ο κ. Rutz αναφέρει τις διαπιστώσεις του για το νησί μας, που αξίζουν την προσοχή μας, δεδομένου ότι προέρχονται από έναν ευρωπαίο καθηγητή, μελετητή για 40 χρόνια της ανάπτυξης του Αρχιπελάγους. «Εκτός από τις παραλίες, η Χίος πρέπει να προβάλλει τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή και μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για αναψυχή των τουριστών», αναφέρει ο καθηγητής και απαριθμεί 6 χαρακτηριστικά της Χίου που την φέρνουν σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων προορισμών, καθώς και τις προτάσεις του μια επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη.

5

1. Μαστίχα

Ο Πολιτισμός της Μαστίχας στα νοτιόχωρα με τα παραδοσιακά χωριά και την ξεχωριστή καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων, φαίνεται να εντυπωσιάζει τον κ. Rutz, ο οποίος θεωρεί ότι «η ανάπτυξη στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων βρίσκεται σε καλό σημείο» και σημειώνει ότι «οι αγροτουριστικές δραστηριότητες που προσφέρει ο Βασίλης Μπάλας αποτελούν ένα καλό παράδειγμα και ανάλογες δράσεις πρέπει να στηριχθούν από τις αρχές».

2. Κάμπος Χίου

«Ξεχωριστή αγροτική περιοχή με αρχοντικά και περιβόλια», «ελκυστική για τους τουρίστες» χαρακτηρίζει τον Κάμπο ο καθηγητής Γεωγραφίας και δίνει τα εύσημά του στον Βαγγέλη Ξύδα για την προσπάθειά του με το Citrus. Ο κ. Rutz προτείνει το φυλλάδιο που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου «Ο Κάμπος της Χίου» να τυπωθεί ξανά και να διανεμηθεί εντατικά. Αν το κόστος κρίνεται υψηλό από τις αρμόδιες αρχές, προτείνει την έκδοση ενός μικρότερου και οικονομικότερου οδηγού με λιγότερες φωτογραφίες, που όμως θα περιλαμβάνει τους χάρτες με τις περιπατητικές διαδρομές του Κάμπου.

3. Λαλάδες

Οι αγροί με τις τουλίπες κάτω από το Θολοποτάμι είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της Χίου που εντυπωσιάζει και δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. «Έχω την αίσθηση ότι οι μοναδικής ομορφιάς αγροί με τουλίπες της Χίου, δεν είναι ευρέως γνωστοί. Είναι σχεδόν αδύνατο για τους επισκέπτες του νησιού να εντοπίσουν τα μονοπάτια που οδηγούν στα χωράφια με τις τουλίπες» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Rutz και προτείνει τη δημιουργία μερικών κυκλικών περιπατητικών διαδρομών που θα περνούν ανάμεσα από χωράφια με τουλίπες, με την κατάλληλη σήμανση και την δημιουργία σχετικών φυλλαδίων με χάρτες.

4. Αρχαιότητες

Συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών μπορούν να δώσουν και τα αρχαία που βρίσκονται στη Χίο. «Το ιερό της Αθηνάς στο Εμποριό είναι γνωστό, ωστόσο η σημασία του σε σχέση με άλλους ναούς σε νησιά του Αιγαίου είναι σχετικά μικρή», αναφέρει ο γερμανός καθηγητής και προτείνει την διατήρηση των υπαρχουσών τουριστικών δομών στο Εμποριό και την ολοκλήρωση των ανασκαφών.

5. Βυζαντινά, Γενοβέζικα και Οθωμανικά μνημεία

Από τα ιστορικά μνημεία από τους Βυζαντινούς, Γενοβέζικους και Οθωμανικούς χρόνους, ο γερμανός καθηγητής εστιάζει στη Νέα Μονή και επισημαίνει ότι αν και «γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» δεν έχει εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο κ. Rutz προτείνει επίσης να τοποθετηθούν επεξηγηματικές πινακίδες και σε άλλα αξιοσημείωτα μνημεία που βρίσκονται στη Χώρα, γιατί η κατάλληλη σήμανση «έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική για τους τουρίστες».

6. Μονοπάτια

Το δίκτυο μονοπατιών και παλιών δρόμων από την προ-αυτοκίνησης εποχή εντυπωσιάζει τον γερμανό καθηγητή, που θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του λεγόμενου ήπιου τουρισμού. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στα νησιά του Αιγαίου για να περπατήσουν σε φυσικά μεσογειακά τοπία. Τα παλιά μονοπάτια που συνδέουν χωριά της Χίου είναι πολύ σημαντικά να διατηρηθούν ως πεζοπορικές διαδρομές», τονίζει ο κ. Rutz και προτείνει, σε συνεργασία με τον κ. Χαλάτση, τη δημιουργία 10-12 διαδρομών με κατάλληλη σήμανση που θα μπορούν οι επισκέπτες του νησιού να περπατάνε σε 2-3 ώρες.

Ρηξικέλευθες; Όχι. Χρήσιμες; Σίγουρα ναι

Μπορεί οι αποδέκτες της επιστολής του κ. Rutz να ξαφνιάστηκαν από την κίνησή του, αλλά μάλλον όχι από τις ίδιες τις προτάσεις του, αφού οι περισσότερες έχουν κατατεθεί ξανά στο δημόσιο διάλογο για τον τουρισμό στη Χίο, από ανθρώπους που προκρίνουν τον βιώσιμο τουρισμό, ως το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ταιριάζει περισσότερο στην κοινωνία και το περιβάλλον της Χίου.

Θα επηρεάσουν οι συμβουλές του τις επιλογές των αυτοδιοικητικών, ώστε να κινηθούν προς τη κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης; Κανείς δε γνωρίζει. Βέβαιο είναι πως οι απόψεις ενός επιστήμονα και μελετητή των Ελληνικών νησιών, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.  Όπως και να’ χει κύριε καθηγητά, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, την ειλικρινή αγάπη προς τον τόπο μας και το άδολο ενδιαφέρον για το μέλλον του.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο