Καταστολή και φόβος καταπνίγουν τους πολίτες της Τουρκίας

0

Αποκαλυπτική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σε  έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τις τουρκικές αρχές ότι έχουν επιβάλει ένα «αποπνικτικό κλίμα φόβου» στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καταφερόμενες κυρίως κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, Αντίσταση στη θύελλα: Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο κλίμα φόβου της Τουρκίας, αποκαλύπτει πόσο λίγες πτυχές της κάποτε ζωντανής και ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, έχουν παραμείνει ανέγγιχτες από τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η μεγάλη καταστολή έχει οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις και απολύσεις, στην αποδυνάμωση του νομικού συστήματος και στη φίμωση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω απειλών, παρενοχλήσεων και φυλακίσεων.

«Ενώ η φυλάκιση των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών/στριων μπορεί να έγινε πρωτοσέλιδο, ο βαθύς αντίκτυπος που είχε η τουρκική καταστολή στην ευρύτερη κοινωνία είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί, αλλά δεν είναι λιγότερο πραγματικός», δήλωσε η Gauri van Gulik, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και σημείωσε ότι «Κάτω από το μανδύα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές αρχές επέλεξαν σκόπιμα και μεθοδικά να διαλύσουν την κοινωνία των πολιτών, να φυλακίσουν υπερασπιστές/στριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κλείσουν οργανώσεις και να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλίμα φόβου».

Στοιχεία που τρομάζουν

  • Τον Φεβρουάριο, δόθηκαν στους δημοσιογράφους Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan και Mehmet Altan ποινές ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή για «προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης» απλά και μόνο επειδή ασκούσαν το δημοσιογραφικό τους έργο
  • Η δικηγόρος και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Eren Keskin, η οποία αντιμετωπίζει 140 ξεχωριστές διώξεις, απαγόρευση εξόδου και ποινές φυλάκισης εν αναμονή της έφεσης
  • Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, 845 άνθρωποι κρατήθηκαν για δημοσιεύσεις τους σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, 643 άτομα υποβλήθηκαν σε δικαστικές διαδικασίες και 1.719 λογαριασμοί κοινωνικών μέσων δικτύωσης εξετάστηκαν σε σχέση με την επίθεση στο Afrin
  • Ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ali Erol, ήταν υπό κράτηση για πέντε μέρες μετά την αναδημοσίευση μέσω twitter μίας εικόνας ενός δέντρου ελιάς μαζί με αντιπολεμικά hashtags. Αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση» και «υποκίνηση του λαού στο μίσος και την εχθρότητα».
  • Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 20 φοιτητές τέθηκαν σε αστυνομική κράτηση γιατί συμμετείχαν σε μια αντιπολεμική διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη. Δέκα, τελικά, προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2016 ως προσωρινό ειδικό μέτρο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ανανεώθηκε για έβδομη φορά την περασμένη εβδομάδα. Κάτω από την επιβολή της, τα δικαιώματα στην ελευθερία έκφρασης, στην ελευθερία και την ασφάλεια και σε δίκαια δίκη έχουν υποβαθμιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, παραβιάστηκε η τελευταία γραμμή άμυνας για κάθε υγιή κοινωνία και ιδιαίτερα το έργο των υπερασπιστών/στριων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Τουρκίας έχουν περιορίσει τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αντιμετώπισαν ποινικές έρευνες και τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Περισσότεροι από 107.000 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα έχουν απολυθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Εκτός από τους φερόμενους πραξικοπηματίες, οι εκκαθαρίσεις αυτές έχουν επεκταθεί στους φιλοκουρδικούς κύκλους και στην αντιπολίτευση, έχοντας στόχο δικαστές, εκπαιδευτικούς ή και δημοσιογράφους.

«Τα έκτακτα μέτρα γίνονται όλο και περισσότερο καθημερινότητα στην Τουρκία και παρά την ολέθρια, σκόπιμη και στοχευμένη επίθεση εναντίον ατόμων και ομάδων, υπάρχουν ακόμα γενναίοι άνθρωποι στην Τουρκία πρόθυμοι να αντιταχθούν και να μιλήσουν», δήλωσε η Gauri van Gulik. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί μαζί τους και να καλέσει τις τουρκικές αρχές να άρουν τους περιορισμούς στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να σταματήσουν την καταστολή των ελευθεριών και να άρουν το κλίμα φόβου και εκφοβισμού».

Άφησε σχόλιο