Άντρες με όπλα

3

του Γιάννη Κωσταρή

Απόγευμα Σαββάτου επτά Γενάρη· σήμερα είναι από τις πιο κρύες μέρες στο νησί, τρεις βαθμοί η θερμοκρασία. Είμαι στη νότια άκρη, στην Κώμη· βγαίνω από το σπίτι να περπατήσω, η ατμόσφαιρα είναι παγωμένη αλλά καθαρή, στο βάθος τα βουνά πάνω από το Θολοποτάμι είναι χιονισμένα. Στη θάλασσα, στη γραμμή του ορίζοντα πάνω από την Ικαρία και τη Σάμο σειρές από βαριά σύννεφα που όμως αφήνουν το φως να περάσει χρωματίζοντας τον ουρανό. Όλα είναι όμορφα και ιδιαίτερα, σε αυτήν την ταλαιπωρημένη πολεοδομικά και τουριστικά παραλία. Όλα; όχι όλα.

Πλησιάζω στην κοίτη του ποταμού Κατράρη, περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη βιότοπος, και που παρά το φράγμα, διατηρεί νερό που προσελκύει πουλιά. Τουφεκιές σφυρίζουν στα αφτιά μου, τριγυρίζω με προσοχή, χωρίς να προχωρήσω μέσα στις καλαμιές. Βλέπω συνολικά έξι κυνηγούς σε διάφορα σημεία να έχουν στήσει καρτέρι στις πάπιες, που προσπαθούν να προσεγγίσουν το νερό.

Κάθε χρόνο τα ίδια, όποτε έχει κρύο έρχονται οι κυνηγοί· πυροβολούν ανάμεσα στα σπίτια, στο μικρό αυτό βιότοπο. Στο άδικο και άνισο αυτό «παιχνίδι», τουλάχιστον ας τηρηθεί το προφανές· η νομιμότητα.

 • 134
  Shares

Γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1970

Συζήτηση3 Σχόλια

 1. Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου: για τα άρθρα που αναρτήθηκαν στην «απλωταριά»
  http://www.aplotaria.gr/antres-me-opla-kostaris/
  http://www.aplotaria.gr/to-kefi-tous-kathimerini-enoxlisi/

  Γι ακόμη μια φορά διαβάζουμε άρθρα τα οποία συγκαλυμμένα τσουβαλιάζουν σωρηδόν άτομα και καταστάσεις. Κύριοι προς ενημέρωση σας το να αναφέρεστε σε μια δραστηριότητα με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς όσον αφορά γενικά για τους ανθρώπους που την ακολουθούν και είναι ο τρόπος ζωής τους είναι ρατσισμός, κοιτάξτε το και στο λεξικό.
  Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου ως πρωτοβάθμιο όργανο των Κυνηγετικών Οργανώσεων εκπροσωπεί 2.500 Χιώτες πολίτες. Εκπροσωπεί κυνηγούς και όχι λαθροθήρες. Είμαστε εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των βιοτόπων, εμείς που παρέχουμε τροφή και νερό στα είδη της άγριας πανίδας ετήσια –συνεχόμενα και με επιστημονική τεκμηρίωση, εμείς που κάθε χρόνο σημαίνουμε της περιοχές απαγόρευσης της θήρας ώστε να υπάρχει ενημέρωση, εμείς που σε κάθε ακραίο καιρικό ή φυσικό φαινόμενο συμβάλουμε εθελοντικά στην πολιτεία. Εμείς που επιθυμούμε περισσότερο από τον καθένα την εξάλειψη της λαθροθηρίας γιατί (όπως πράξατε και η ίδιοι) στιγματίζει το σύνολο. Για το λόγο αυτό λειτουργεί και το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής το οποίο έχει καταγράψει χιλιάδες παραβάσεις του δασικού κώδικα στα χρόνια λειτουργίας του, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες στο χρόνο στο ελληνικό ύπαιθρο, ένα έργο το οποίο κανείς δεν έχει προσφέρει στη Φύση έως σήμερα.
  Ο ακτιβισμός με αρθρογραφίες σε sites και φωτογραφίες παραβάσεων αναρτημένες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προστατεύει το Περιβάλλον. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οποιαδήποτε παράβαση πρέπει να την αναφέρεται στα αρμόδια προανακριτικά όργανα (δασοφύλακες, θηροφύλακες). Το πράξατε;;; Όχι γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν καταγγελία για τα συμβάντα. Όλες τις προηγούμενες ημέρες και κυρίως από την έναρξη της πτώσης της θερμοκρασίας και του χιονιά η θηροφυλακή έχει εντείνει τις περιπολίες της στις ευαίσθητες περιοχές, περιπολεί μέρα και νύχτα. Εσείς αντί για τη φωτογραφική μηχανή ή το πληκτρολόγιο σηκώστε το τηλέφωνο και ενημερώστε μας.
  Τέλος υπενθυμίζουμε στα μέλη μας –κυνηγούς ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας ή όταν το θήραμα είναι σε μεγάλη απόσταση να αποφεύγεται η προσπάθεια θήρευσης του. Όπως να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας που ορίζει η δασική νομοθεσία.
  Κάθε πολίτης μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα:
  Διεύθυνση Δασών Νομού Χίου Τηλ.: 22710 43333
  Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τηλ: 2271026753
  Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Βαγιανός Γεώργιος τηλ 6937398491
  Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Ταουσανίδης Απόστολος τηλ 6937398492

  Για το Δ.Σ.
  Ο Πρόεδρος
  Ιωάννης Μεννής

  • γιάννης κωσταρής

   Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, που επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα χωρίς να τιμωρείται κανείς· και το σημείο και το γεγονός είναι γνωστά σε όλους, δεν «τσουβαλιάζει συγκαλυμμένα σωρηδόν άτομα και καταστάσεις».
   Η φωτογραφία και το ρεπορτάζ επικοινωνούν και αναδεικνύουν γεγονότα, φυσικά το πώς χρησιμοποιεί ο καθένας τα μέσα που κατέχει είναι δικό του θέμα. Είμαι φωτογράφος και κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής. Εδώ και είκοσι χρόνια φωτογραφίζω και καταγράφω ιστορίες ανθρώπων. Είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά σημαντικό να φωτογραφίζεις και να γράφεις από το να σηκώνεις το τηλέφωνο και να καταγγέλεις. Είναι κρίμα να υποτιμούμε τρόπους και μέσα που πιθανόν δεν γνωρίζουμε, καθώς και να «τσουβαλιάζουμε» όλα όσα αναρτώνται στο διαδίκτυο.

   Χθες 8/1 εντάθηκαν οι τουφεκιές· ο Γιώργος Γ. βρήκε πίσω από το σπίτι του έναν τραυματισμένο ερωδιό, τον φρόντισε και τον έστειλε στο κέντρο περίθαλψης στην Αίγινα. Σταματώ εδώ, θα πάω μια βόλτα στην παραλία, κράτησα το τηλέφωνο του κυνηγετικού συλλόγου Χίου, αν σφυρίξουν τουφεκιές πάνω από το κεφάλι μου, θα τηλεφωνήσω.

   γιάννης κωσταρής

 2. Σιδερής Λοϊζος

  ΄Εστω και αργά στη γειτονική Λέσβο απαγορεύτηκε λόγω παγετού το κυνήγι με ΦΕΚ. Εδώ τίποτα. Λες και δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη.

Άφησε σχόλιο